Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Podjalem decyzje ze bede doprowadzal 540 do nalezytego porzadku - juz mam dosyc ludzi ktorzy przyjezdezaja po przeczytaniui ogloszenie, ze skrzynia szarpie, i ze przebieg jest taki i taki...i pozniej chca zbuic cene "bo skrzynia szarpie i tam jest spory przebieg". Najlepsi sa wlasnie tacy ktorzy oczekuja ze za 9tysi kupia 540i w ktora nie bedzie trzeba wlozyc ani grosza :roll: Jak bedzie wszystko zrobione, wtedy wystawie za normalne pieniadze i bez cisnienia bede czekal. Ale do tego czasu, mam pare rzeczy ktore myusze ogarnac.

Jedna rzecz to jest skrzynia biegow (z tego co wiem mam 5HP24?). Jak sie smiga do przodu to przerzuca bez problemu, nawet nie czuc kiedy (czasami sie zdarza, ale bardzo rzadko, ze telepie jakby samochodem miedzy zmiana biegow, ale pozniej nagle zalapie i jest ok i samochopd ciagnie do przodu). Natomiast przy zatrzymywaniu czasami sie zdarza, ze jak samochod juz prawie sie zatrzymal to wtedy mega szarpie samochodem (na zasadzie ze skrzynia mi nagle hamuje samochod). Nie dzieje sie to czesto, powiedzialbym tak 2 razy na kazde 10 kiedy sie zatrymuje.

Jakis koles cos wspomnial, ze przerabial to u siebie w 528 i to bylo braku cisneinia? ze cos tam nie trzymalo? Nie wiem o co mu chodzilo, ale ogolnei chce doprowadzic to do porzadku i nie wiem czy mam to naprawiac (chociaz wszelkie naprawy skrzyn biegow automatycznych kojarza mi sie z mega kosztami) czy szukac nowej skrzyni biegow do siebie..

To sa jednak stare automaty, remont pomoze, ale na 90% cos nowego wyjdzie, jakies przeciaganie czy cos, nierowne zmiany czy zmulenia itp. Jeszcze nie slyszalem, zeby ktos odebral skrzynie z regeneracji za 6tys zlotych i powiedzial "O cholera, dziala jak nowa!".. W tym roczniku Woz.. Jak mi padnie to zmieniam na manual, oczywiscie nastepne BMW bedzie ponownie z automatem, ale nastepne auto nie wiecej jak 6 letnie biore.

9 chcesz? Daj 6 za skrzynie i sie zastanow czy jutro ktos kupi za 15 bo skrzynia ladnie zmienia.

Edytowane przez ChriS.

Aha taka skrzynie chcesz, sam wkladasz to w sumie nie jest zle, ale czy nie padnie za 2 miesiace? Tzn czy zdazysz sprzedac ;)

wiesz, jak jest gwarancja rozruchowa to nie moze byc calkowitym zlomem, moze sie okazac ze taka skrzynia przy normalnym traktowaniu przejedzie kolejen X lat ;)

No to chyba sam sobie odpowiedziales na pytanie, jak takie koszta na gwarancji rozruchowej to bralbym. Nawet jak co dwa lata bys zmienial to starczy Ci kasy na 5 takich skrzyn w porownaniu do remontu, a tak jak mowilem, nie slyszalem zeby goscie od skrzyn jakiemus znajomemu ogarneli na cacy.