Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :bry:mam pytanko pare dni temu wy***....mi uszczelka pod głowicą ...i zastanawiam sie co zrobic bo cos strasznie w silniku dzwoni więc mogło sie cos na grubo popsuć i nie wiem czy naprawiać ten silnik (m57 530 d 1999r ) czy kupić drugi i wymienic co sie bardziej opłaca ...HELP u mechanika mówia że koszt naprawy od 1000 do 3000zł a nie wiem ile za wymiane silnika i czy jest sens wymieniac czy po naprawie starego silnika bedzie dobrze hulał czy to juz nie to samo będzie co przed awaria bo tak mi mówia znajomi :bag:

HELP u mechanika mówia że koszt naprawy od 1000 do 3000zł

Ale za co on policzył te koszty, stwierdził jakąś diagnozę czy walnął cenę z kosmosu? Podjedź do jakiegoś porządnego mechaniora, jak nie postawi od ręki diagnozy to rozbierze górę silnika i przynajmniej obejrzy.

ja bym reanimowal dobry mechanik oceni sytuacje i wyceni naprawe bo wymiana na inny nieznaczy ze bedzie dobry .

X2

niewiesz co kupisz i czy "nowy" silnik nie będzie w gorszym stanie a uwierz mi na słowo 3 miesiące temu kupiłem m52b28tu ponoć w "fajnym" stanie za fajne pieniądze! co po rozebraniu się okazało że zawory pogięte bo łańcuch puścił i teraz nie moge zwrócić silnika bo gość wyjechał za granice!

• Lubię 1

za sam demontaż nie głowicy nie powinien wziąść więcej jak 100-150zł! potem do szlifierza za ok 100zł sprawdzi szczelność i określi czy warto w najgorszym przypadku spawać czy wystarczy tylko planowanie! a materiały wynisą ok zł!! więc zostaje tylko wycena zmontowania wszystkiego do kupy!

Materiały (przed chwilą sprawdzałem):

-uszczelka pokrywy zaworów 79zł kpl REINZ

-uszczelka głowicy cylindra od 230 do 260zł REINZ i GLASER w podobnych cenach

-Uszczelniacze zaworowe 92zł kpl REINZ

-uszczelki kolektora ssącego i wydechowego ok 120zł za kpl REINZ I GLASER w podobnych cenach

- robocizna ok 350zł

-planowanie+sprawdzenie szczelnońci (w najlepszym przypadku) ok 200zł

----------------------------------------------------------------------

to jest 1400zł

+ olej,filtry,ewentualnie napinacz łańcucha!

i wiesz że jeszcze pojezdzisz!

Edytowane przez Chacko e30
  • Lubię 1

naprawiaj,warto w naszym warsztacie ostatnio e60 m57 robiliśmy głowice z planowaniem i spr.szczelnosci uszczelki wyszlo kolesia 1,5tys.wraz z filtrami i olejem przy okazji filtr odmy klient sobie zażyczył i hula. chyba ze glowica pękła to koszty wzrastają

• Lubię 1

Jak u mnie strzelił pasek rozrządu to laweciarz-mechanik wziął auto i stwierdził, że najlepiej silnik wymienić, bo głowica jest "pogięta" :bag: zabrałem samochód do swojego mechanika i diagnoza była taka, że 4 zawory dostały po du***. Koszt całej naprawy razem z częściami wszystkimi wyszedł 600 zł. Na pewno warto rozebrać silnik i zobaczyć jak to wygląda happy_bmw

• Lubię 1

Tylko jak się robi uszczelke to chyba zawsze może coś być dodatkowego i wtedy można liczyć parę stówek więcej. Ale mimo to też uważam, że co remont to remont. Tak jak poprzednicy, wtedy wiesz co masz. A drugi to zawsze może być kot w worku.

P.S.: a tak z Ciekawości, to te 2-3 tys. to nie za mało? Znajomy ostatnio robił samodzielnie remont w scenic'u 1.9 i wyszło go koło 6tys. Tak jak pisałem, jak już otworzysz silnik to zawsze coś może wyleźć, póki co to wróżenie z fusów. Chociaż tak mi się teraz przypomina że on chyba dół też rozbierał...

Edytowane przez Szpadyzor71

ja w lanosie robilem komplet uszczelek+planowanie glowicy za ok. 1000zl. Jezdzi jak zegarek od roku.

Skoro koledze coś łupie w silniku to same planowanie głowicy i wymiana uszczelek nie pomoże, niestety. po drugie uszczelka pod głowicę do Lanosa kosztuje ok.40 pln, wiem, bo wymienialiśmy u mojego koleżki całkiem niedawno, do M57 ceny od około 200 pln w górę.Reszty już nie liczę

Fakt, tanio nie jest, ale jak sam zrobisz to przynajmniej wiesz czym dalej jeździsz. A ofert typu sprzedam silnik BMW, stan igła czy inne w dobrym stanie, tanio jest kupa. Efekty dopiero po założeniu, większość dzwoni, bębni, kopci albo kuleje. Niestety to realia zakupu używek motorów z nieznanych źródeł. Większość to już zakatowane graty. Dobrze, że chociaż forumowicze i może garstka innych użytkowników spoza forum dba o swoje cacka. Bo jak słyszę tekst" Ty lejesz full syntetyk do 14 letniego auta z przebiegiem pow.300 tys., Ty chory jesteś" działa na mnie niestety negatywnie. Je jednak spróbowałbym ratować jednostkę, ale wybór zawsze należy do właściciela