Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie co do przepływki

czy adaptacje trzeba robić tylko kompem ????

czytałem na innym forum że mozna to zrobić po przez odłączenie aku ,następnie po wpięciu nowej odpalamy fure by pochodziła na wolnych i potem jazda na wyskokich obrotach

jest to prawda ????????

BMW Sport :: Zobacz temat - [E46] Adaptacja przepływomierza E46

Edytowane przez koko090681

pisał Roger-Nysa

W tym celu odłączamy akumulator .

Z pamięci podręcznej ecu (ram) "ulatują przetrzymywane tam adaptacje"

Podłączamy akumulator odpalamy silniczek ,dajemy mu popracować na wolnych potem mała przejażdżka z wykorzystaniem całego zakresu obrotów.

I mamy nowe adaptacje które nie zawsze i nie we wszystkich autach są potrzebne.

Dodam jeszcze że szukałem w wielu miejscach informacji na temat adaptacji........ faktycznie raz znalazłem że producent .. tu istotne słowo "ZALECA" przeprowadzenie takiej adaptacji przy wymianie przepływki ale również przy wymianie filtra powietrza.

Drodzy koledzy sprawa jest oczywista KASA musi wpływać.

Mam 320d 2002 r. cr 150ps robiłem cuda z moją przepławką pomijam fakt że zrobiłem w niej dziurką celem poprawienia charakterystyki pomiaru przy wyższych obrotach.

I nigdy nie robiłem adaptacji komputerem , w blokach mierzonych podczas jazdy widać dokładnie ile mierzy przepływka na jakich obrotach i ile powinna.

Ja lubię jak moja przy ower boście lekko zawyża pomiar.

Toudi na pewno wiesz co się wtedy dzieje...........

Pozdrawiam Krzysiek

Auto śmiga wyśmienicie !!!

nie pamiętam numerów,ale jeśli masz przedlift,to już raczej nie dostaniesz takiej samej przepływki,były felerne,dają już nowe,ale do nich potrzebujesz zmiany softu(wszyscy co piszą o tej "adaptacji przepływki",po prostu opisują aktualizacje softu DDE,bo nowa przepływka potrzebuje nowszego softu,ze starym nie chce współpracować)

stare chyba mają końcówki nr 468 a nowe 527,i to wymaga aktualizacji DDE

koko grzesiek2304 zrobi Ci aktualizację softu jak będziesz potrzebował, więc nie ma się co czaić:dance:

spoko ----jeszcze nie kupiłem jej i to tylko moje przypuszczenia że to przepływka ,już nic innego mi nie przy chodzi do głowy co może byc przyczyną że auto tak sie muli -było podpinane pod kompa i niby wszystko ok ,więc postanowiłem kupic za nie długo nową -tylko musze ogarnąć się z sianem -1300 złych za przepływke to nie jest taka atrakcyjna cena

ale dzięki za pomoc