Kamcio Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Mam problem z DSC, ABS i tempomatem w E39. Mianowicie świecą mi kontrolki DSC, ABS i "ręczny", komputer wyrzuca błąd czujnika prędkości lewy przód. Spryskałem obydwie kostki przy lewym kole WD40, ale nie pomogło, pewnie siadł czujnik. Teraz moje pytanie, bo są dwa (niebieski i czarny?), który to czujnik prędkości koła? Który wymienić? Przy okazji, muszę wymienić czujniki klocków hamulcowych, są na lewym przodzie i prawym tyle? Czy jak zewrę kabelki tymczasowo, to błąd zniknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0_DOMEL Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 w inpie mozesz sprawdzić prędkość każdego koła i zobaczyć czy to dokładnie czujnik. często czujnik jest dobry ale wina leży w kablu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Ok Domel a powiedz mi co dokładnie sprawdzić, żeby wiedzieć czy to na 100% czujnik? Po skasowaniu błędu automatycznie wyskakuje od nowa (niby przy prędkości 2,75km/h) mimo to, że auto nie ruszyło się z miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 podmień czujniki lewy z prawym i będziesz wiedział na 100% czy to wina czujnika, czy instalacji czy może piasty, a jak nie dasz rady to zapraszam do mnie, mam bardzo duże doświadczenie z ABSem i każdy przypadek rozwiąże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0_DOMEL Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 w inpie sa pokazane prędkości każdego koła osobno w czasie jazdy. ja jak mam uszkodzony kabel od czujnika to 3 koła pokazują predkość a na tym uszkodzonym pokazuje 0 km/h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 U mnie w INPIE pisalo normalnie "front left wheel sensor", wyjalem i byl caly w soli, wyczyscilem, polalem benzyna, powycieralem i smiga dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Czyli uszkodzony powinien pokazywać inną, ale jednak jakąś prędkość? Jeśli nie pokazuje wogóle trzeba go wyczyścić, albo ewentualnie sprawdzić przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słodki Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Niebieska wtyczka jest od czujnika a czarna od czujnika klocków , czujniki z niebieską są albo na lewą albo prawą stronę różnią się więc nie zamieniaj przypadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0_DOMEL Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 jadąc prosto ze stałą prędkością wszystkie 4 wskazania muszą sie pokrywać jak jedna odbiega albo nic nie pokazuje to trzeba sie zabrać za tą wadliwą. A po skasowaniu błedu wskakuje odrazu czy jak ruszysz autem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 jadąc prosto ze stałą prędkością wszystkie 4 wskazania muszą sie pokrywać jak jedna odbiega albo nic nie pokazuje to trzeba sie zabrać za tą wadliwą. A po skasowaniu błedu wskakuje odrazu czy jak ruszysz autem? Wyskakuje od razu nie trzeba ruszać autem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki530 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 U mnie ten problem sie skończył tak że cały czas pokazywało błąd czujnika prawy przód a okazało sie że sterownik miał przepalone ("druciki" ścieżki czy jak to sie tam nazywa:lol: )i pokazywało że prawy przedni czujnik ma za duże rozrzuty w prędkości od pozostałych po wymianie sterownika na inny problem zniknął. Więc nawet jak komputer pokazuje że to któryś z czujników to i tak może być niesprawny Sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0_DOMEL Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Wyskakuje od razu nie trzeba ruszać autem spróbuj jeszcze odpiąć wtyczke przy pompie absu, przedmuchać i popsikać kontaktronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Podpinam sie pod temat. Swieca sie trzy kontrolki abs dsc i z wykrzyknikiem na żółto. Inpa pokazuje błąd wheel speed sensor prawy tył. Sprawdzajac predkosci kol faktycznie nie pokazuje prawego tylnego kola, czasami mrugnie tam predkosc ale ogolnie cisza... Czyzby czujnik czy sterownik.... Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czyzby czujnik czy sterownik.... na 98% czujnik. Jeśli uda Ci się wyjąć bez uszkodzenia czujnik to możesz go zamienić stronami z lewym i będziesz miał odpowiedź jak na dłoni. Niestety często gęsto czujniki nie przeżywają demontażu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Zastanawiam sie nad sterownikiem bo sytuacja wystapila po myciu auta wraz z silnikiem. Ale woda nie lana byla strumieniem tylko z recznej pianownicy w celu zmycia srodka czyszczacego.. A czy czujnik wymieniony wuzej nie odpowiada tez w jakis sposob za dzialanie tempomatu bo wszystko dziala ok Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Raczej nie. Tempomat bierze informację z tego samego czujnika co prędkościomierz. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale z tego co pamiętam to lewy tylny czujnik. Aha a nawet jak woda byłaby lana strumieniem to kostka sterownika jest hermetyczna i dopiero zanurzenie jej całkowicie w wodzie może powodować zamoczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Tak ale dla pewności lepiej spryskać kontaktsprejem Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi