Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Od samego początku jak kupiłem auto mam problem z wycieraczkami. Objawia się on w taki sposób, że raz na jakiś czas (nie ma reguły, zimno, ciepło, mokro...) bez względu na wybór pozycji na manetce potrafią się zawiesić. Pracują 16-18 razy po czym się zatrzymują pomaga tylko wyjęcie kluczyka ze stacyjki. Przekaźnik wymieniony na nowy (oryginał), manetka rozebrana sprawdzona (w środku jak fabryka zrobiła), wtyczka silnika wyczyszczona (ktoś zastosował chyba wd40 :!:). Szczerze mówiąc nie mam już pomysłu. Silnik na pewno jest sprawny bo wycieraczki często działają prawidłowo. Planuje jeszcze wyciągnąć silnik i go rozebrać, przesmarować itd. Zauważyłem też że mam założoną chyba za długą wycieraczkę od strony kierowcy, mieści się jednak w obrysie szyby.

pytanie:

• czy silnik wycieraczek pasuje z anglika (ewentualnie wnętrze)?
  • jaka powinna być prawidłowa długość wycieraczek (e46 sedan przed liftem)?
  • czy jest prawdopodobne że za długa wycieraczka powoduje za duży opór i przekaźnik odłącza?
  • czy jest jeszcze jakiś moduł wycieraczek po za przekaźnikiem?
  • czy można przeprowadzić diagnozę INPĄ (czujnik deszczu chyba jest w lusterku jednak nie zaobserwowałem żeby działał, INPA okazuje brak modułu)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bmw_beerbmw_beerbmw_beer

Może ktoś z Wrocławia pomoże mi rozwiązać problem.

Edytowane przez Pku84

Wymień silniczek w nim jest taki pstryk który załancza wycieraczki żeby wróciły do pozycji spoczynkowej a jak sie popsuje to wycieraczki robią co chcą z szybą , z angola to jest odbicie lustrzane silniczka eu nawet piny są w odwrotnej kolejności jakieś bebechy będą pasować ale po co kombinować jak silniczek nie jest drogi , wycieraczki mają być takiej długości żeby zbierały jak najwięcej z szyby ;)

• Lubię 1

Wymień silniczek w nim jest taki pstryk który załancza wycieraczki żeby wróciły do pozycji spoczynkowej a jak sie popsuje to wycieraczki robią co chcą z szybą , z angola to jest odbicie lustrzane silniczka eu nawet piny są w odwrotnej kolejności jakieś bebechy będą pasować ale po co kombinować jak silniczek nie jest drogi , wycieraczki mają być takiej długości żeby zbierały jak najwięcej z szyby ;)

Dzięki za odpowiedź.

Pytam o długość wycieraczek bo zauważyłem że czasami jedna uderza o drugą (mam wycieraczki typu Valeo i na zakończeniach są założone plastiki).

O jaki dokładnie "pstryk" Ci chodzi? nie da się go wymienić, zregenerować. Kupie używkę i może być to samo. Rozbierałeś to kiedyś?

Mam w pełni sprawny silniczek mechanizmu wycieraczek z mojego wozu wymontowany: E46 320d sedan polift.

jakbyś chciał posprawdzać czy coś. Tylko że aktualnie leży w Lubinie.

Będziesz jakoś na dniach może we Wrocławiu?

Napisz mi na priv jaka Cie interesuje cena.

jaka powinna być prawidłowa długość wycieraczek (e46 sedan przed liftem)?

580 mm od str. kierowcy, 500 mm od strony pasażera. Inne długości też się zakłada, ale efekty różne, albo obcierają o siebie, albo o uszczelkę, albo nie dociągają. Najprawdopodobniej pada Ci silniczek, być może, że przegrzewa się i moduł go odłącza. Bebechy z Angola pasują, ale nie warte świeczki. Trzeba rozbierać, przekładać itp., a co oryginalnie złożone to jest oryginalne i pewność, że zadziała

• Lubię 1

580 mm od str. kierowcy, 500 mm od strony pasażera. Inne długości też się zakłada, ale efekty różne, albo obcierają o siebie, albo o uszczelkę, albo nie dociągają. Najprawdopodobniej pada Ci silniczek, być może, że przegrzewa się i moduł go odłącza. Bebechy z Angola pasują, ale nie warte świeczki. Trzeba rozbierać, przekładać itp., a co oryginalnie złożone to jest oryginalne i pewność, że zadziała

Dzięki za odpowiedź. W niedziele będę miał nowy (używany) silnik. Mam nadzieję że to to bo biorę jeszcze pod uwagę przewody (instalację). :|

Pogoda sprzyja grzebaniu pod maską :lol: nie wspomnę już o jeżdżeniu z moją usterką ;)

Witam wszystkich mam wielki problem z wycieraczkami. Mianowicie kiedy chce je włączyć to wcale nie działają. Dopiero kiedy zgaszę samochód i ponownie odpalę to zaczynaja działać. Co może być tego przyczyną? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

EDYTA:

OST 1 - naucz się używać funkcji szukaj i nie twórz tematów już istniejących na forum.

Edytowane przez 5oul

Temat przed chwilą wałkowany był na forum, ale skoro mamy Ci pomóc. Prawdopodobnie pada Ci moduł umieszczony przy silniczku wycieraczek. Z autopsji prawdopodobnie czeka Cię wymiana silniczka z modułem ( kompletny silnik jakby zdjęty z auta ), może ktoś miał taki przypadek i strzał padnie na inną część, ale wg mnie to jest to. Jakbyś już wymieniał poszukaj oryginału wśród używek i nie kupuj z Angola, bo nie pasi.

Witam wszystkich mam wielki problem z wycieraczkami. Mianowicie kiedy chce je włączyć to wcale nie działają. Dopiero kiedy zgaszę samochód i ponownie odpalę to zaczynaja działać. Co może być tego przyczyną? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

EDYTA:

OST 1 - naucz się używać funkcji szukaj i nie twórz tematów już istniejących na forum.

Mogę Ci udostępnić lub odsprzedać przekaźnik do wycieraczek. Jak coś to pisz.