Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jak w tytule, temat przerabiany i pewnie wielu z Was znany ale potrzebowałbym kilku rad od czego mógł bym zacząć i co sprawdzić w pierwszej kolejności żeby nie narazić się na zbędne koszty. Czujniki, pompa czy zwrotnice i łożyska bo to tez może mieć ponoć wpływ, dodam że problem pojawił się dziś kiedy naprawdę zrobiło się ciepło, w poprzedniej miewałem sporadycznie podobny problem ale abs odzyskiwał sprawność bez jakiejkolwiek mojej ingerencji, zwykle po kolejnym uruchomieniu auta, tym razem jest inaczej, kontrolka się zapaliła i juz nie gaśnie, blokuje koła, na razie sprawdziłem tylko bezpieczniki są ok. Będę wdzięczny za wskazówki.

sprawdź oczywiście czujniki, możesz je zastąpić po kolei rezystorem 1,2KOHm, jak np. w miejsce pierwszego wepniesz i kontrolka zgaśnie to masz pewność że taen jest do wymiany... a najlepiej to na kompa...

z tego co pamiętam to miałeś do mnie podjechać, ale zdaję się że w natłoku pracy nie dałem Ci odpowiedzi?...

miałem podobny przypadek w mercedesie i tam samoczynne hamowanie powodował "czujnik przyspieszenia poprzecznego". Nie wiem czy masz kontrole trakcji oraz ww. czujnik, a jeśli tak to zapnij kompa i sprawdź czy na postoju pokazuje zero czy przechył

miałem podobny przypadek w mercedesie i tam samoczynne hamowanie powodował "czujnik przyspieszenia poprzecznego". Nie wiem czy masz kontrole trakcji oraz ww. czujnik, a jeśli tak to zapnij kompa i sprawdź czy na postoju pokazuje zero czy przechył

nie nie ;) po prostu sprawdź czujniki ABS

• Lubię 1

Po wizycie u grzesiek2304 wiem że to najpewniej czujnik w lewym przednim kole, jeszcze nie wymieniłem ale jak przestanie padać to na pewno się za to wezmę. grzesiek2304 zdiagnozował mi tez od dawna męczącą usterkę szarpania i wypadania któregoś z cyl. wyszło że nr6 miałeś racjeuklon_bmw jak ręką odjął z tą cewką od Ciebie hula jak nówka, odzyskałem przyjemność z jazdy jak w trasie tak i po mieście zero szarpania czy przymulania. Jeszcze raz wielkie dzięki, oczywiście piwko się należy:)