Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. olog22 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, w związku z tym że miałem problem opisany w temacie w swoim aucie /a jedyne dostępne rozwiązanie na sieci to wysłanie do jakiegoś kolesia z Lublina i zapłacenie mu za to/ postanowiłem sam się z tym uporać i podzielić się tym co i jak. Ok no to zaczynamy zabawę: Na początek musimy zdemontować boczek drzwi: po pierwsze należy odkręcić 2 śrubki. Pierwsza znajduje się pod zaślepką z napisem airbag. Podważcie zaślepkę płaskim śrubokrętem jak na foto: Pod spodem znajdziecie śrubę na TORXa chyba 30 po odkręceniu tej zabieramy się za kolejna znajdującą się po stronie zawiasów pod zaślepką naciśniętą na łepek śruby tu macie po zdjęciu zaślepki gdy mamy już śruby wykręcone wyciągamy zatrzaski zaczynając od prawej strony koło zamka Jak już mamy wszystkie zatrzaski z prawej strony z dołu i z lewej strony wyjęte, musimy wytrzasnąć panel z listwy przy szybowej. Najlepiej od strony zamka wsunąć rękę jak najwyżej i pociągnąć do siebie panel. Powinien się wam ukazać taki widok teraz panel podnieście do góry bo trzyma się tylko na środkowym zatrzasku z którego podnosząc do góry wyciągniemy. Po wyjęciu z tego plastiku mamy już wolny panel ale są jeszcze do niego powkładane kable które musimy powypinać. Pewnie w zależności od wersji musicie mieć różnie kable ale u mnie były: 1 dwa z niebieskimi wtyczkami wpięte do głośnika i czarna wtyczka od podnośnika szyb 2 wtyczka od poduszki bocznej drzwi 3 i ostatnia na dole panelu od lampki po odpięciu kabli możemy odłożyć panel np tak:)) Odpinamy kable od lusterka / w moim przypadku 3 / z miejsc zaznaczonych na foto z czego dwie z tej srebrnej puchy:)) Dodatkowo zaznaczyłem ten środkowy zatrzask:)) Gdy mamy to za sobą odsuwamy trójkąt zasłaniający mocowania lusterka i mający w sobie głośnik o tak: Pojawiają się nam 3 śruby mocujące lusterko do drzwi /te same torxy co pod zaślepką airbag na panelu drzwiowym. dodatkowo zaznaczona gumową zaślepkę wepchnijcie sobie głębiej / w drzwi oczywiście:))) / przyda się to wam później. po odkręceniu i z wciśniętą gumką zobaczycie takie coś z zewnątrz będzie wyglądało tak jak wyciągniecie lusterko teraz możemy rozebrać lusterko. Zaczynamy od wyjęcia szkła. Podważam je od dołu śrubokrętem Potem wypinamy obudowę lusterka pomalowana w kolorze nadwozia. Robimy to naciskając śrubokrętem na poszczególne na przemian aż się wypnie Tu zaznaczyłem gdzie są te cztery zatrzaski od tej osłony Potem odkręcamy silnik lusterka wyciągamy silnik podważając zapadki od tyłu. Potem odkręcamy osłonę 4 śrubami zaznaczonymi na foto odwracamy lusterko i łamiemy je jakby do szyby aby pojawiła się śrubka od dołu plastiku osłaniającego zawias wykręcamy ją i odwracamy lusterko i łamiemy w przeciwnym kierunku tak jakby na maskę. Od góry lusterka musimy teraz wykonać otworek aby się dostać do kołeczka który nam sprawia kłopoty. Tak to wygląda jak mamy rozmontowany zawias: a tak jest mniej więcej usadowiony kołek w korpusie otworek musimy wykonać wiertłem 3mm od góry odsuwając na maksa ta osłonkę zawiasu tak jak ja wykonałem na foto UWAGA: wierćcie po troszku i sprawdzajcie jak głęboko jesteście aż pojawi się sprężynka. Musicie wiercić otworek około 7mm od żeberka jakie zobaczycie na górze lusterka i jakieś 8mm od krawędzi sprężyny ściskającej zawias. Jak już będziecie mieli ten otworek to: 1. należy wstrzyknąć miejsce ze sprężynką jakiegoś solidnego środka smarująco-penetrującego i poruszać lusterkiem / tzn łamać raz do przodu raz do tyłu/ potem po kilku takich powtórzeniach sprawdzić wpinając się wtyczkami w samochód czy już się zluzował bolec i lusterko się zatrzyma tak jak trzeba 2 jeśli pierwszy sposób nie zadziała należy przez ten otworek wsunąć jakiś wybijak / max średnica 2 mm bo sam bolec który chcemy wybić ma 4 i jeszcze sprężyna/ i młotkiem go zluzować go delikatnie wybijając w dół lusterka. Po tym zabiegu powtórzyć pierwszą czynność. Mając takie dojście możecie na 100% rozruszać ponownie ten bolec aby zaczął znowu blokować wam lusterko we właściwym miejscu przy rozkładaniu. Mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem co i jak. Za wszystkie błędy bardzo przepraszam oraz za jakość fotek i zaznaczenia /foty robione fonem/. W razie co służę pomocą we Wrocławiu oraz czasami jak jestem w Barcinie /kuj-pom/ Pozdro dla Pana z Lublina co za to kasował) Oli Edytowane 16 Grudnia 2015 przez olog22 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasiek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam mam problem z lusterkami. Chciałem je sam naprawić wg. schematu tu opisanego ale nie wyświetlają sie zdjęcia. Ma może ktoś zdjęcia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olog22 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Mam te foty Postaram się je odświeżyć dziś i jak coś służę pomocą bmw_beer DONE Edytowane 16 Grudnia 2015 przez olog22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi3d Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Proszę bardzo, naprawa składanego lusterka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi