Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

zdjcie0906.jpg&action=rotate

mam pytanko -wczoraj czysciłem przepustnice i znalazłem takie coś -na miejscu tej rurki była gumowa zaślepka ,cała popękana i poklejona taśmą to wymieniłem ją na takie coś -i pytanko właśnie co to wogóle jest i do czego to służy

obok po prawej jest także jakaś wtyczka i również jest nie podłączona tylko zaślepiona ,wiecie może co to jest ??????????

Działanie tego zaworu jest powiązane z pojemnikiem węgla aktywnego. W czasie gdy silnik jest wyłączony zawór jest otwarty i opary benzyny wydostają się z baku poprzez przewód odpowietrzania baku i pochłaniane są przez pojemnik z węglem aktywnym. W czasie uruchamiania silnika zawór powinien się zamknąć. Kiedy silnik osiągnie odpowiednią temperaturę i nie jest nadmiernie obciążony komputer otwiera impulsowo zawór pozwalając za pomocą podciśnienia wyssać zawarte w zbiorniku z węglem opary do kolektora dolotowego. A silnik nie kuleje, nie dławi się, jakby łapał lewe powietrzepytanie_bmw

powiem tak ,mam problem stale z falowaniem obrotow podczas delikatnego ruszania ,oraz gdy przy***ie z od zera z jedynki idzie dobrze przy dwujce jest zajakniecie i dopiero zaczyna ciagnac ,nie idzie dobrze od zera -zdiagnozowalem juz prawie wszystko i porobilem -filtr paliwa ,vanosy ,swiece i wiele innych ale od poczatku tak bylo i jest bez zmian -mam jeszcze wrazenie ze podczas przyspieszania nie jest plynne ,delikatnie to czuc ale czuc -jednak na wolnych obrotach chodzi cichutko i rowno -ot tak sie miewa sprawa -zastanawia mnie jednak fakt ,ze skoro tam cos bylo to powinno to byc nadal ,wogle w jakim celu zostalo to usuniete