Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

A nie mówiłem że to bez sensu:p jak przy wyborze auta kolega mówił nie kupuj automata bo przy Twojej jeździe piątka będzie dużo paliła to się nie chciało słuchać to teraz proszę nie narzekać kuog

Edytowane przez wisnia1419

W manualu w dieslu na trasie do 7l na setkę zejdziesz :) Dziwisz się,że pali ci 18 automat dla mnie też trochę dużo powinien z 14-15 jarać no chyba,że Ty ciągle w podłogę pedał dusisz...

Jeśli jeździsz normalnie to spalanie masz za duże...

Ciekawe czy nie masz błędu sond np. za bogata mieszanka...

Dla mnie 18l to coś nie tak z instalacją albo z prawą nogą happy_bmw

Edytowane przez Georgii

nio 18 lierków to przy spokojnej jeździe raczej dużo, mi pali w mieście 14-16 literków LPG też automat 330i

Ok ale tu jest 2,5 litra buda dużo większa niż w twojej trójce więc silnik musi się bardziej męczyć żeby to rozbujać no a pozatym trasa krótka jak kolega zauważył to i spalanie takie a nie inne . Ogólnie założycielce tego posta a mojej żonie chodziło o opinie kolegów i koleżanek posiadajacych BMW 525d , jakie spalania i czy ten silnik jest godny polecenia bo o wcześniejszych TDS dużo się nasłuchaliśmy i nie chcieliśmy dizelka ale to ponoć inna i lepsza jednostka a mamy okazję kupić własnie taki model z ostatniego roku produkcji E39 2003r za rozsądne pieniądze .

Edytowane przez krzys271

Jak już ktoś wcześniej słusznie zauważył diesel na tak krótkiej trasie nie będzie zachwycał niskim spalaniem no i też nie będzie to najzdrowsze dla niego a koszty utrzymania i ewentualnych napraw będą nieporównywalnie większe!

Moze cos powiem w tej kwesti mam dwa touringi 525, jeden 525d manual, drugi 525 turbo diesel sport hehehehehe :) automat, Miasto Zona moja do pracy podobnie jak Bromba 3km 8 h pauza 3km dom - 525d 10-11l gdzie naprzyklad wczoraj Zgorzelec- Myszkow - Zgorzelec do opola autostrada pozniej krajowa 46 . po tankowaniu 6,7 komputer pokazywal 7,2. Ten sam dojazd do pracy TDS-em cos miedzy 13- 17 litrow gdzie wtrasie przy spokojnej jezdzie 7,5 udalo sie raz zrobic :)

PS. Moja e32 3.0 v8 w miescie brala 14 litrow gazoliny a zeby wziela 18 to musialem niezle kopac .

• Lubię 1

niby piątka jest więkrza ale wcale nie dużo cięższa:wink:

waga według danych producenta to e39 automat 525 touring to 1680kg, a waga e46 automat 303i touring to 1560kg to różnica nie duża tylko 120kg

a koleś ma e39 turaska z automatem i 525d dojeżdża do roboty ok 6 kilometrów miastem i tylko jedne światła po drodze i spalanie ma w zimie 12-13 litrów lato to 9-10 litrów, więc widać że te nasze diesle wcale nie są aż tak oszczędne, a w utrzymaniu na pewno droższe:lol:

Koleżanka tutaj nic nie czyta, że coś ma zepsute, bo zaraz Cię blady strach pewnie obejdzie, a ja tego rozwodzenia się nad tym tematem tutaj zbyt nie rozumiem. Co ma mieć zepsute? Jeździ po 3 kilometry i kończy jazdę, ten silnik nigdy nie jest mocno rozgrzany, zimą fury też Wam palą więcej bo się wolniej nagrzewają i wtedy też myślicie co jest popsute? Napiszę jeszcze raz, na obecną chwilę w takiej sytuacji benzyna to lepsza opcja o wiele, nie ma się co pakować w diesla, bo jeszcze trafisz na minę i będziesz sobie w brodę pluć ;)

Ogólnie żonie i mnie chodziło o opinię posiadaczy owej jednostki jakie jest spalanie i jak z awaryjnością a nie co jest lepsze . Mamy okazję kupić młodsze auto od obecnego w lepszym stanie technicznym jak i wizualnym z niedurzym przebiegiem jak na ten rocznik 180 tyś udokumentowanym i od dobrego kolegi który przyprowadził je z francji od swoich dobrych przyjaciół za przyzwoite pieniądze i tyle w temacie .

No ale Krzysiek skoro żonka jeździ 3km do pracy to auto pracuje na zimnym silniku ciężko w tym czasie złapać pion no chyba,że z butem w podłodze więc i diesel będzie łykał więcej...

Oczywiście,że diesel na trasie spali mniej niż benzyniak przy tej samej prędkości...Ale po co pchać się w diesla jak auto użytkowane jest na krótkich odcinkach.