loki530 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Witam mam problem z wyświetlaczem na desce rozdzielczej (widać tylko kilka literek ) co mogę z tym zrobic czy dam rade sam to naprawic czy konieczny jest serwis jaki jest koszt ? moje auto to BMW e39 530 d 184 KM kombi 1999r. Drugim problemem jest ekonomizer i prędkościomierz jak odpalam wszystko jest ok jak tylko ujade pare metrów to zapala się kontrolka abs i trójkąt w kółku(na żółto) i przestaje działać i ekonomizer i prędkościomierz co może byc tego przyczyną jak to naprawic ?? Z góry dziękuje za wyrozumiałosć nie jestem mechanikiem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 pierwszy problem to padające piksele,jak mniemam,można sie samemu pobawić,znajdziesz na necie jak, drugi,to padł lewy tylny czujnik absu....(.lewy?hmmm,poprawcie mnie jak sie mylę)on odpowiada za to ,co ci przestaje działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Jeśli chodzi o literki to taśma mogła paść i można to naprawić jeśli kupisz stary licznik tanio to możesz przełożyć taśmę lub cały wyświetlacz jeśli masz uszkodzone same pixele to również można naprawić. Z tym abs i trójkąt to może być kilka przyczyn najlepiej auto podpiąć pod kompa. Jak Dirty pisze może to również być czujnik,mógł się przybrudzić albo padł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Tutaj masz jakis pierwszy lepszy link do aukcij taśmy do naprawy licznika *TAŚMA NAPRAWA* LICZNIK WYŚWIETLACZ BMW E39 E38 X5 (3233379098) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Prawdopodobnie masz zanik pikseli, częsta przypadłość w BMW. Są warsztaty co bawią się w naprawę, ewentualnie można samemu porzeźbić, ale ja z zasady wolałbym dać komuś, kto kuma temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Tak jak koledzy piszą. Temat pikseli jest długi i dobrze znany na forach. Sam naprawiłem kilka tych liczników, prosta sprawa to nie jest szczególnie jeśli chodzi o zdjęcie wskazówek z silniczków, ale nie jest to temat nie do ogarnięcia. Co do prędkościomierza to Dirty ma rację. Na 99% czujnik ABS leży a komp powie Ci który, reszta jest prosta jak schemat siekiery. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 a komp powie Ci który, reszta jest prosta jak schemat siekiery. tylko jeden odpowiada za ekonomizer/prędkość/abs/asc i jest to lewy tylny(dalej chyba,bo na 100% nie pamiętam:wink:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 tylko jeden odpowiada za ekonomizer/prędkość Z tym się zgodzę, ale (bo musi być jakieś ale ) jak walnie którykolwiek czujnik to błędy abs i asc też się wyświetlą więc tutaj nie wskazywałbym konkretnego czujnika. Nie mniej jednak w przypadku kolegi duże jest prawdopodobieństwo że to wszystko wiąże się z jednym czujnikiem i to zamknie cały problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 (bo musi być jakieś ale ) no jak nie jak tak :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 tak, ale lewy dodatkowo odpowiada za wskazanie prędkości na liczniku a co za tym idzie też za działanie ekonomizera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki530 Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 OK dzięki wszystkim już wiem co trzeba zrobić to teraz jeszcze proszę o info gdzie to naprawić w pobliżu Brzegu .... wszystko co piszecie sie zgadza klawisz DSC też nie reaguje po naciśnięciu więc już wiadomo że trzeba naprawić czujnik ABS lewy tył lub wymienic na inny ale czytałem że przy wymianie trzeba jakies sterowniki dograć czy coś w ten deseń to lepiej wymienić czy naprawić ten co jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 sam czujnik wymieniasz,i będzie git,nic nie kodujesz,wymieniasz,i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki530 Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 No niby wymieniam i git tylko ja dopiero kupiłem tą Baware i przeglądałem teraz papiery które mi koles dał z autem i jest tam gwarancja na ten czujnik (tył lewy) na pół roku bo okazuje się że 13 kwietnia tego roku był naprawiany .....a już znowu coś nie halo Pojechałbym w ramach gwarancji to zrobic ale to aż w Rumii to sie chyba nie opłaca jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 pewnie jakieś badziewie dał,czujniki tylko ori latają prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 czujniki tylko ori latają prawidłowo Popieram, sprawdzone na własnej skórzebmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 pewnie jakieś badziewie dał,czujniki tylko ori latają prawidłowo może chińczyka włożyli, to i nie dziwiłbym się że juz nie działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 x2 sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki530 Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Dzisiaj odpaliłem auto i nie świeciła kontrolka od ABS i wszystko działało (ekonomizer i prędkościomierz )nie działał tylko ASC czy to może znaczyc że się czujnik tylko przybrudził i jest sprawny skoro raz działa raz nie dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 To jest 15 minut roboty, wez to rozkrec i wyczysc, ja swoj rozkrecilem przedmuchalem polalem benzyna ekstrakcyjna, zlozylem i dziala, a byl caly w soli po zimie. I tak, lewy tyl jak nie dziala to nie dziala tez licznik chyba, ze cos z zegarami jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Kolego może linka od ASC się urwała ja miałem taki przypadek...Sprawdź linkę jest pod maską pociągnij ją lekko czy działa przepustnica jeśli wyciągniesz całą to do wymiany... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik 93 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Witam, odświeżę trochę temat ponieważ wygasły mi pixele w liczniku w BMW e39, czy we Wrocławiu lub okolicy naprawiają te liczniki ? Lub czy można kupić taśmę taką taśmę TAŚMA NAPRAWA LICZNIK WYSWIETLACZ BMW E39 E38 X5 (5639714366) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i zrobi to każdy elektryk samochodowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Każdy kto ma pojęcie o elektronice powinien wymienić taśmę bez problemu.Tylko nie pamiętam czy wskazówki trzeba ściągać jak tak to trzeba uważać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Tu na forum i na YT jest na ten temat sporo. Jak wyżej - dobrze zapoznać się z problemem i radami i idzie to pokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik 93 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Na forach jedni piszą że nie trzeba ściągać wskazówek inni piszą że trzeba i potem na nowo należy wyregulować te wskazówki aby pokazywały prawidłową prędkość i obroty dlatego wolałbym oddać komuś kto się zajmuje takimi rzeczami, nie wiecie może gdzie we Wrocławiu lub okolicy naprawiają takie liczniki ? w google jak się wpisze wyskakuje kilka takich warsztatów ale może ktoś z forumowiczów podpowie gdzie najlepiej oddać taki licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Trzeba ściągnąć wskazówki a jak sie nie ma wprawy i odpowiednich narzędzi to można je uszkodzić. Na forum jest użytkownik Soul, on zajmuje sie licznikami i śmiało można polecić, ale nie jest z wro i musiał byś mu wysłać licznik Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi