CrisELdi Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) witam W moim E46 nie dało się już jeździć ciągły hałas podczas zmiany biegów na tylnym moście oraz podczas cofania słuchać było mocne uderzenie podczas puszczania sprzęgła. Wiele wątków na ten temat wskazywało na uszkodzenie tulei gumowych na dyferencjale Zakupy; BMW Nr 33176751808 x1 sztuka BMW Genuine 220zł BMW Nr 33176770788 x2 Sztuki BMW Genuine 150zł Jest wiele informacji na temat jak wymienić te tuleje i co potrzeba ale czy da się to zrobić bez drogiego ściągacza? Tak mi się to udało przy pomocy prostych grubych płaskowników i długiej śruby minimum 17mm Korzystając z bardzo korzystnego ułożenia konstrukcji wystarczy gruby płaskownika i wyjdą bez problemu u mnie w jednym poszła cała tuleja a w drugim tylko rdzeń a potem reszta,byłą zbyt mocno uszkodzone ... Gorzej sytuacja wygląda z największą tuleją bo jest oprawiona w metalową oprawę która przywiera do konstrukcji po latach... U mnie rdzeń tuleji wyszedł ale pozostawił resztę - gumy oprawę którą usunąłem dłutem i młotkiem:) A to nie wszystko okazało się że główne uszkodzenia powstały na przednich tulejach od sanek oraz niewielkie na tylnich tulejach w sumie 4 tule uszkodzone. BMW Nr 3316770783 x 1 40zl Zamiennik (FEBI FRONT RIGHT MOUNTING BUSH) BMW Nr 3316770786 x 1 40zł Zamiennik (FEBI REAR AXLE BEAM FRONT LEFT MOUNTING BUSH) BMW Nr 33316770781 x 2 88zł Zamiennik (BMW X3 Rear Subframe Suspension Bush) Tak wyglądają uszkodzone nie pozornie ale są luźne a rdzeń tuleji szczególnie przednich są luźne... Tu troszkę trzeba było pomóc i rozwiercić trochę korpus bo jest oprawiony w aluminiową oprawę. Przede wszystkim trzeba się pozbyć rdzenia a potem jak coś zostanie to dogiąć dłutem do środka.... Aby zamontować nowe tuleje wystarczy tylko użyć szerokiego płaskownika i skręcać ... warto także pod smarować trochę tuleja Tak to wygląda po wszystkim jak nowe z nowymi tulejami.... Czas pracy to około 15godzin z mała konserwacją podwozia ale polecam zdemontować sanki ... Teraz w końcu wszystko elastycznie ładnie chodzi... Edytowane 12 Maja 2013 przez CrisELdi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Trzeba przyznać, że odwaliłeś niezłą robotębmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrisELdi Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Dziękuj nie było łatwo bo sam to robiłem i na dwóch stojakach ale warto ...:bmwsexemofg3: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi