Gość zuczek e36 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witajcie. Mam problem ze znalezieniem czujnika położenia wału korbowego,znalazłem take coś ale to jest goły silnik bez osprzętu i nie wiem gdzie dokładnie szukać i czy trzeba coś wykręcać zeby sie do niego dostać prosił bym bedzo o dokładniejsze wskazówki..e36 2.0 coupe https://www.google.pl/search?q=Czujnik+po%C5%82o%C5%BCenia+wa%C5%82u+korbowego+BMW+E36+gdzie+sie+znajduje&client=firefox-a&hs=7cJ&hl=pl&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BfN4UcPPIsiL4ATm34GoAg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=606#imgrc=mg7ejiCZDtprwM%3A%3BKlcYs1Oc8NqQoM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages49.fotosik.pl%252F10%252F273a0cdb3fa62ee0.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bmw-klub.pl%252Fforum%252Fviewtopic.php%253Ff%253D72%2526t%253D91174%3B592%3B419 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 RealOEM.com BMW E36 320i TIMING CASE RealOEM.com BMW E36 320i Engine Block Mounting Parts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 chyba Forest temat wyczerpał masz jak na talerzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 D 'Czyli to jest ten czujnik z przodu pod wężem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji71 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Czujnik jest zaraz przy kole pasowym wału korbowego. Sczytuje dane właśnie z tego koła. Przykręcony na jedną srubałkę, jak dobrze pokombinujesz to wyciągniesz bez wykręcania czegokolwiek, ew pasek trzeba zdjać. Tutaj masz moje foto, ale ze zdjętym przodem. To jest silnik właśnie 2.0. Czujnik jest na godz 11 od koła pasowego wału korbowego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Aha. Bo ja mam założony z kablem obrazu. A nie ma w nim wtyczki, a mam taki krótki ma z 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 dobrze obejrzyj kabel jakaś rzeźba czy cuś ?? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Na pierwszym zdjeciu jest ten czujnik?na drugim zdjeciu jak go wyciągnąłem tak wygląda a na trzecim zdjeciu jest ten czujnik co prawdopodobnie powinien być i co dalej ??? :cry: [ATTACH=CONFIG]24826[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]24825[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]24824[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) tak na pierwszym zdjęciu to jest ten czujnik na trzecim nie wiem czy to oryginał ?? czy jakaś podróba ?? jak widzisz i na rysunkach od Foresta i na zdjęciu Fuji czujniki się różnią od tego na twoim trzecim zdjęciu i podejrzewam że to jakiś zamiennik czy taki ci wyszedł po nr. vin ?? Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez mariusz13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 czujnik jest oryginalny simensa dał mi go Lijo i mówił że to jest ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) no jak tak to podepnij go na krótko i sprawdź efekty uszkodzić go nie uszkodzisz najwyżej nie będzie działał tylko ustaw odległość w realoem wpisz sobie numer części tego czujnika twojego a potem od Lijo będziesz miał pewność który jest twój Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez mariusz13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Tylko ze ten co mam założony to jest jakas podruba i nie ma na nim żadnych numerów [TABLE] [TR] [TD=class: r11][/TD] [TD=class: r10]12141709616[/TD] [TD=class: r11, align: right] po nr vin jest ten a ten co mam od lijo to ma ten sam NR. Tylko ze nie jest z kablem kabel moge dokupić?? czy nie bardzo?? [/TD] [/TR] [/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Przewód adapt. - 12514592703 / 12 51 4 592 703 - Zastosowanie to powinien być ten przewód?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 do sprawdzenia raczej przewód adaptacyjny nie jest potrzebny no chyba że ma odpowiednią rezystancję czego nie jestem pewny spróbuj założyć nawet cienkie końcówki jak do głośników tzw. samiczki bo pewnie z tego czujnika wychodzą dwa bolce ( na zdjęciu nie widzę ) . teraz już nie wiem jak kupłeś auto to dobrze chodziło i padło czy tak jest od początku jak jest w twoim posiadaniu ?? bo coś tu niejasne się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 czujnik ma 3 bolce, i jak kupiłem to wszystko było ok później padł czujnik impulsów wałka rozrządu wymieniłem na nowy oryginalny simensa i padł teraz właśnie ten wału korbowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 jesteś pewien że padł znasz wartości rezystancji czujnika sprawnego ?? jeżeli jest zabrudzony co często się zdarza wystarczy go przemyć , wyczyścić tak na odległość to można gdybać u mnie szwankował umyłem i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Lijo podłączał po kompa i wyskoczył bład czujnika położenia wału korbowego chyba bład nr. 83 i 55 Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez zuczek e36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Sie dzieje Byłem u Brata w niemcowni Tak potwierdzam wyszedł błąd czujnika położenia wału korbowego Po diagnozie INPA wyszło:83 - Crankshaft position sensor, malfunction - Checks for correct signal pattern and correct number of expected flywheel teeth. Jest jeszcze błąd grzałki lambda 2 ale to szczegół :wink: W wolnym tłumaczeniu: 83 - Błąd czujnika położenia wału korbowego - Czujnik sprawdza poprawność odczytywanego sygnału wraz z dokładną liczba zębów na kole zamachowym To przepraszam bardzo - czy są dwa czujniki położenia wału? @Żuczek. Jak masz kanał pod ręką i auto będzie zimne to mogę wpaść z ciekawości sam to sprawdzić. Okazuje się że u mnie są też dwa jeden przy tym kole - a drugi to ten przy 6 tym cylindrze. ten który dałem Żuczkowi Zatem obie lokalizacje podane przez Foresta są poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 sie narobiło dwa czujniki a po kiego ??? z jednym są kłopoty a co dopiero dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Po wnikliwej analizie okazuje się ze u mnie jest jeden czujnik - ten przy 6stym cylindrze wkręcany w blok silnika - ten który dałem żuczkowi. Natomiast nie rozumiem dlaczego niektóre silniki miały z przodu przy zębatym kole na wale korbowym a niektóre w bloku silnika :bag::bag::bag: U mnie koło na wale korbowym jest płaskie i nie ma jednak tam żadnego czujnika. Zatem jak dla mnie obie lokalizacje wskazane przez Forest'a są prawidłowe, z tym że nie wiem od czego to zależy czy jest umieszczony z tyłu czy z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Lijo sprawdzałem tam gdzie mówiłeś to ja go tam nie widze ale z przodu jest nad tym kołem zębatym tylko że jest założona podróbka jest kabel odrazu z czujnikie tak jak na zdjeciu które dodałem, a ten co mam od ciebie to musze gdzieś dokupic ten specjalny kabel z dwoma wtyczkami jedna do czujnika a druga do wtyczki pod kolektorem. Nigdzie na allegro nie mam ale na bmwstore jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mi się wydaje ze ten czujnik który jest przy kole zębatym na wale (z przodu) ma inną konstrukcję i jest od razu z przewodem zakończonym wtyczką. Ale to dokładnie musiałbyś sprawdzić - najlepiej po numerze VIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zuczek e36 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Sprawdzałem i wychodzi ze to jest taki jak mam od ciebie to moj nr. Vin WBABF51000EP17551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 No i sprawa jasna: Czujnik z przewodem szedł do 09-1998 Obudowa skrzyni łańcuchowej BMW 3' E36 320i M52 Coupé ECE - Lista części Natomiast do tego czasu zamiast czujnika w bloku szła zaślepka: Skrzynia korbowa cylind./Elementy dod. BMW 3' E36 320i M52 Coupé ECE - Lista części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dresmaster Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam, Panowie ja za Chiny nie mogę tego czujnika położenia wałka znaleźć, mam BMW e36 1.8 compact 1999 r. Nie mam pojęcia gdzie on dokładnie jest ... jeżeli ma ktoś zdjęcie co i gdzie byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi