Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie, nie wiem czy dobry dział. Rok temu kupiłem e30 w średniej cenie ~4tys. zł. Auto było w mocno średnim stanie...

Ogólnie słabo się znałem i nie była to chyba dobra decyzja. Ostatniego czasu oglądałem 2 e30 i szału nie było cena to ok 3tys. Były to coupe.

I tu moje pytanie. Jaka jest "mniej więcej" wartość takiej E30 coupe żeby była w niezłym stanie. Ważne żeby była nie pogryziona za mocno i nie tuningowana... Wiem, że to dział E30, ale to samo się tyczy E36 jaka wartość coupe? Chodzi mi o różne silniki od 1.6 nawet po 2.5... Od pewnej osoby słyszałem, że E30 warta 5k to już może być niezła lalka...

PS: Nie znalazłem innego odpowiedniego działu na ten temat, ale jeśli jest zły proszę o przeniesienie.

Edytowane przez Forest

5k za lalke? to chyba troszke mało,zależy dla mnie wartość sensowna dla e30 1.6 od 1000zł w góre (wiadomo że cena zależy od rarytasów jakie są w danym aucie), a R6 no to od 4000zł i tak jak wcześniej jak będą bbs,klima,gwint,elektryka,czarny sufit,skóry itp to cena winduje niesamowicie do góry.

Dla mnie najsensowniejszą opcją jest doprowadzić samochód do oryginalnego stanu,a wszystkie rarytasy wystawiac po kolei na aukcje

wygodniej znaleść klijenta na zadbaną e30 za 4000zł jak na wypasioną za 40000zł

e30 coupe w db stanie to okolo 6-8 tys., bdb stan to ponad 10tys, wyjatki sie prawie nie trafiaja... ogladalem ostatnio 4ry e30tki - 1 coupe, 2 sedany, 1 touring i w najlepszym stanie byly sedany, wszystkiej e30 jakie widzialem byly w cenie max 5tys, silniki max m20b20

zadnego nie okreslilbym stanem nawet db, rdza w tym przedziale to standard, ponadto zajechane silniki,mocno wyjace mosty i rozawalone zawieszenia, lyse opony (lub konczace zywot), ani razu nie widzialem kompletu zimowek na aucie lub w pakiecie :lol:

auta szukam dla znajomego tylko w swojej okolicy (max 60km od Zawidowa), najlepszy sedan to cena 3900zl + na poczatek okolo 1200zl do wlozenia, z czasem dalsze 2000-2500zl aby stan mozna bylo okreslic na db (z malym) plusem...

i nie pisze tutaj o gwintach, kolach czy innych bajerrach bo to dodatkowy plus iles tam

znajomy poczeka jeszcze kilka miesiecy i odlozy okolo 10tysi, tak mu doradzilem wtedy posmigamy po dalszych rejonach :P

na temat e36qp malo wiem wiec nie pisze :-P

Co do e36 QP - egzemplarze w cenie poniżej 6k odradzam, a już na pewno z 6 garowym sercem. Prędzej, czy później trzeba będzie to serce wymienić, albo blachy ulegną biodegradacji.

6.5-7.5 tysięcy zł to przedział, w którym znajdziesz już dość ładne Coupe 1.6 czasem 1.8.

Za ok. 8.5-10k znajdziesz już przyzwoitego IS, ewentualnie do opłat z niemcowni - ostatnio taką widziałem, 1.8IS z klimatronikiem, grzanymi sportami, elektryką tylnych szyb, pełne OBC i M Pak. Stała tydzień.

9.5-11 tysi i będzie już jakieś b20, powyżej tej ceny bym się raczej nie interesował bo...

Za 12-14k znajdziesz 323/325 w dobrym wyposażeniu i stanie. Za około 16k znajdziesz już coś naprawdę dopieszczonego.

Od około 15k znajdziesz 2.8 przy którym trzeba będzie odrobinę popracować, ale nie będzie to żaden trup, tylko wóz do lekkich poprawek.

Oczywiście znajdziesz też niezłe sztuki za 30 tysięcy zł. ale ja już bym się w takie auto nie pakował, bo za 35-40 masz już przyzwoitą Mkę i jeszcze trochę kasuczi zostanie na serwis... Albo benzin :D

• 2 tygodnie później...

Pytanie z innej beczki - części wpływające na wartość auta - jak jest z klimatyzacją, wspomaganiem, elektrycznymi szybami/lusterkami, itp bayerami - można przełożyć te układy do golasów? Ile taka zabawa może kosztować? - rzecz jasna chodzi o koszt pracy, a nie znalezienia części ;p

lepiej kupic z jakims wyosazeniem, co do e30tki to:

dobrze aby byly elektryczne szyby, ewentualnie wspomaganie (w e30tkach mega mocne i psuje troche sterowanie), OBC2, szyberdach, tarcze z tylu

klima - absolutny rarytas,

airbag - dosyc czesto, jednak kierownica jest tak brzydka, ze lepiej jak bedzie bez

co do innych rzeczy takich jak sportitze, czarny sufit, jakies pakiety, OBC1 itp. - latwo mozna dolozyc

e30 coupe w db stanie to okolo 6-8 tys., bdb stan to ponad 10tys, wyjatki sie prawie nie trafiaja... ogladalem ostatnio 4ry e30tki - 1 coupe, 2 sedany, 1 touring i w najlepszym stanie byly sedany, wszystkiej e30 jakie widzialem byly w cenie max 5tys, silniki max m20b20

zadnego nie okreslilbym stanem nawet db, rdza w tym przedziale to standard, ponadto zajechane silniki,mocno wyjace mosty i rozawalone zawieszenia, lyse opony (lub konczace zywot), ani razu nie widzialem kompletu zimowek na aucie lub w pakiecie :lol:

auta szukam dla znajomego tylko w swojej okolicy (max 60km od Zawidowa), najlepszy sedan to cena 3900zl + na poczatek okolo 1200zl do wlozenia, z czasem dalsze 2000-2500zl aby stan mozna bylo okreslic na db (z malym) plusem...

i nie pisze tutaj o gwintach, kolach czy innych bajerrach bo to dodatkowy plus iles tam

znajomy poczeka jeszcze kilka miesiecy i odlozy okolo 10tysi, tak mu doradzilem wtedy posmigamy po dalszych rejonach :-P

na temat e36qp malo wiem wiec nie pisze :-P

słuchaj się Taza bo zna się jak mało kto na e30 :)

Co do e36 QP - egzemplarze w cenie poniżej 6k odradzam, a już na pewno z 6 garowym sercem. Prędzej, czy później trzeba będzie to serce wymienić, albo blachy ulegną biodegradacji.

6.5-7.5 tysięcy zł to przedział, w którym znajdziesz już dość ładne Coupe 1.6 czasem 1.8.

Za ok. 8.5-10k znajdziesz już przyzwoitego IS, ewentualnie do opłat z niemcowni - ostatnio taką widziałem, 1.8IS z klimatronikiem, grzanymi sportami, elektryką tylnych szyb, pełne OBC i M Pak. Stała tydzień.

9.5-11 tysi i będzie już jakieś b20, powyżej tej ceny bym się raczej nie interesował bo...

Za 12-14k znajdziesz 323/325 w dobrym wyposażeniu i stanie. Za około 16k znajdziesz już coś naprawdę dopieszczonego.

Od około 15k znajdziesz 2.8 przy którym trzeba będzie odrobinę popracować, ale nie będzie to żaden trup, tylko wóz do lekkich poprawek.

zgadzam się z tym

oczywiście wszystkich aut tyczy się to że wysoka cena nie odzwierciedla stanu

to że pojedziesz do lalki za 14k nie oznacza że będzie warta 7k