Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Bez wyciągania to raczej ciężko samemu sprawdzić. Jeżeli już masz wyciągnięte to po prostu czuć w rękach opór przy rozcięganiu amortyzatora i trochę mniejszy przy wciskaniu. Jeżeli masz na samochodzie to najlepiej podjechać na tzw. trzepaki i za 20zł Ci sprawdzą ile procent zużycia ma każdy amortyzator.

Dziękuję bardzo koledzy. byłem na tym teście i amortyzatory mam w porządku. A jeszcze jedno takie pytanko. czy macie jakiś pomysł dlaczego może ściągać mi samochód na prawą stronę? Poza zła zbieżnością, bo wczoraj byłem i Pan na stacji diagnostycznej dokładnie mi ją ustawił? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

test na stacji nie pokazuje sprawnosci amortyzatorów tylko "całego" zawieszenie, zauwaz ze zmienisz cisnienie w oponach i wynik juz bedzie inny

wynik ten pokazuje skutecznosc tlumienia drgan, za ktora odpowiadaja amorki, ale ta zaklocona moze byc przez inne elementy zawieszenia

Potwierdzam to co pisał Kosa.

Test amortyzatorów tylnych po uszkodzeniu tulei tylnej belki i górnego mocowania amortyzatora wyszedł całe 11%.Po wymianie tulei i mocowania ten sam amortyzator wykazał 65%.

Najpierw sprawdź luzy na tulejach,przegubach kulowych .

Wszystkie opony i felgi masz takie same? Już się spotkałem z tym, że koleś jeździł na dwóch róznych felgach o różnym et. Panowie ze zbieżności sprawdzali luzy w zawieszeniu? Niektórzy ustawiają zbieżność mimo znacznych luzów w zawieszeniu i wtedy dalej będzie ściągać. Sprawdź gdzieś jeszcze raz tuleje, drążki, końcówki i sworznie. Jak to wykluczysz to i ciśnienie w oponach to pozostają hamulce.

• 3 tygodnie później...