Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zmieniłem znajomemu kierownicę na trójramienną, niestety nie miał multifunkcji, więc spróbowaliśmy ją dzisiaj podpiąć, poprowadziłem trzy kable (dwa do modułu świateł i jeden do ECU) i mamy problem tego typu, że sterowanie radiem działa tylko po włączeniu świateł postojowych lub mijania, tempomat tak samo, ale przy kręceniu kierownicą tempomat się włącza i wyłącza. Kable są polutowane dobrze, piny siedzą w gniazdach. Co może być przyczyną? Mogą być za grube/cienkie kable połączeniowe?

Grzesiek podpinałem to kilka razy, wszystko podpięte jest ok. Kolory kabli się zgadzają, ogólnie działa, ale dopiero po włączeniu świateł. No i podświetlenie przycisków mryga, nie świeci się cały czas. Nie ma innej opcji podpięcia, wszelkie kolory kabli się zgadzają.

• 2 tygodnie później...

A więc problemów ciąg dalszy:

-moduł świateł wyczyszczony

-moduł świateł podłączony z mojego auta (nie wiem czy xenon robi różnicę)

-cała kierownica przerzucona do mnie (u mnie działa)

-taśma kierownicy wymieniona

A multifunkcja jak nie działała tak dalej nie chce.

Podsumowując, moduł świateł jest ok, taśma jest ok, okablowanie dołożone jest ok, sam panel multifunkcji również bez zastrzeżeń a nadal jest problem. Ktoś ma jakieś pomysły?

no właśnie wczoraj olaliśmy tempomat skoro już napotkaliśmy na problem przy podłączeniu podświetlenia i sterowania radiem.

Wszystko wypięliśmy...mówię do Kamcia: "a może sam tempomat" podpięliśmy ale nie działał, tylko już wtedy dwa przwody od modułu świateł były odłączone.

• 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Witam,

Panowie pozwolicie ze odswieze temat, wczoraj założyłem do swojej e46 318d (silnik m47n) kierownice multifunkcyjna i mam identyczne objawy jak w temacie; działa lewa strona od radia, przyciski tylko nieznacznie migaja ale bardzo słabo. Możecie napisać co było przyczyną w waszym przypadku, najchętniej bym podjechał ale jestem z Białegostoku i to dość daleko. ..

Dzieki kolego jutro wszystko rozbiore i raz jeszcze sprawdzę, mam nadzieje ze pomoże :-)

Dzis sprawdzilem podlaczenie kabli i tak jak napisales powodem bylo zle podłączenie kabli... dwa sa bardzo podobne :bag: ale dzięki Twojej pomocy nóg cieszyć się multifunkcja w mojej pięknej :-)

Serdecznie dziękuję bmw_beer

Edytowane przez no-_-name

• 1 miesiąc temu...