opa_pl Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Witam, Wczoraj wieczorem swiatla w mojej bawarce (2002r.) zaczely opadac na dol. Aby dojechac postanowilem podniesc je za pomoca zewnetrznej regulacji, tak jak sie to robi na stacji diagnostycznej. W efekcie peklo te czarne kolo zebate nalozone na pret ktory steruje regulatorem w lampie. Bialy plastik, w ktory wklada sie imbus zaginal.... Czy ktos wie, gdzie mozna kupic takie dwa plastikowe kola zembate? Jako to zalozyc/sciagnac z lampy aby nie polamac jej w srodku? Ten pret regulacyjny luzno pracuje.... W aso powiedzieli ze tylko nowa lampa... Edytowane 2 Marca 2013 przez opa_pl literówka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Najczęściej łamią się regulatory wewn. lampy. Jedyne co to tylko rozebrać lampę, dobrać się do wnętrza i spróbować samemu coś wyrzeźbić. Naprawiałem kiedyś koledze w e39 z 97. Rozebrałem lampę, kółko zębate urwało się u samej góry, więc do prowadnika, jak kto woli trzpienia , który jest z plastiku dokręciłem tulejkę (można takie kupić), ja akurat takie u siebie miałem, wkleiłem ją na klej, zaś na końcówkę tej tulejki wkręciłem zwykłą śrubę z łbem na klucz imbusowy o rozmiarze M6. To było z rok temu, niestety kolega też szukał po sklepach i na necie, zaś w ASO powiedzieli, że najtańszym rozwiązaniem będzie wymiana reflektora bez bebechów-ale oni niestety tylko wymieniają cały. Nie bawią się w rozbieranie i regenerację. Warto byłoby się zapytać gości, którzy regenerują lampy. Jest kupa ofert na rynku. Zadzwoń, zapytaj to nic nie zaszkodzi. jak nie to metoda, którą ja kiedyś wykorzystałem. Nadmienię, iż było to podejrzane z filmiku z amerykańskiego warsztatu, który naprawia m.in. BMW Edytowane 2 Marca 2013 przez tomasso12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Albo rzeźba jak kolega wyżej piszę albo używane lampy. Na początek przy piwku rozbierz lampy bo może to regulator odbłyśnika pękł. Sam u siebie wymieniałem dwa komplety regulatorów. Ale dałem odrobinkę smaru na gwint aby lekko się poruszały. Edytowane 3 Marca 2013 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-bmw Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 ja zrobiłem tak- mój autorski projekt: tak jak w temacie przedstawię jak łatwo i szybko naprawić połamane wieszaki w reflektorze przednim (soczewka) BMW e39 pracę zaczynamy od wymontowania reflektora postępujemy tak jak przy czyszczeniu BMW E39 Non-CELIS Head Light Removal & Lens Cover Relacement kiedy mamy już rozpołowiony reflektor demontujemy gumowe elementy uszczelniające z tyłu reflektora, są one zamontowane na wcisk więc wystarczy je zdjąć zakładając że górne wieszaki luster są połamane musimy wypiąć tylko dolną spinkę od silniczka regulacji wysokości, wystarczy przekręcić ją o 90/ st i już jest "wolna" ramkę reflektora dla własnej wygody pozbawiłem odbłyśników w metalowej ramce wywierciłem dwa otwory w których zamontowałem można go nazwać łącznikiem kulistym ( jest to element cięgła gazy od żuka) i zamontowałem w ten sposób w obudowie reflektora musimy wymienić śruby regulacyjne oryginalne demontujemy i pozbawiamy ich uszczelek, które wykorzystamy przy nowych. zamontowanie śruby tak jak na obrazku pozwala regulować reflektor tak jak fabryczny i pozostaje uszczelnienie, sruby jakich użyłem miały ok 10 cm no i efekt naszej pracy czyli metalowe zawieszenie reflektora montaż w odwrotnej kolejności, korzystając z okazji że mamy rocebrane reflektory warto je umyć jakimś płynem np do okien, a soczewki płynem do okularów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi