Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panow i Panie.

poszukuje porady.

Zastanawiam sie nad zakupem E36 coupe i mam problem z wyborem pojemnosci silnika.

Zastanawiam sie nad pojemnoscia powyzej 2 litrow.

Nie kwestie spalania sa malo wazne poniewaz nie bedzi to auto do uzytku codziennego.

poprosilbym o doradzenie mi jaka pojemnosc wybrac.

Swoja droga czy moglibyscie podpowiedziec na co zwrocic uwage przy zakupie e36, jakies slabe punkty, warte wiekszej uwagi.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez bullit87

Według mnie jeśli brać to silnik 2,5L jeszcze lepszy jest 2,8l bo dysponuje lepszym momentem ale to zawsze kwestia kasy.

najbardziej decyduje o tym kasa i stan techniczny auta.

Czasem lepisj kupić w dobrym stanie bude z dobrym wypasem i do tego po czasie zrobić swap.

ale jak chcesz kupić polecam 2,5l

Tylko 2,8 najlepsza jednostka, i mniejsze spalanie niż w 2,5.

Jeździłem 2 lata coupe z 2.8 motorem w benzynie, świetna motorownia i mało awaryjna. Przez dwa lata użytkowania pękła mi tylko gumowa rura łącząca kolektor z przepływką.

Swap osobiście odradzam, przerosną Cie koszta, bo to zawsze coś wychodzi w praniu.

Szukaj ładnej 328i coupe, jeszcze są takie, tylko nie koniecznie w Polsce ;)

• Lubię 1

w e36 są różniaste rodzaje silników bo auto jest na skraju 2 epok....

są m50 2.0 150km i 2.5 192km tutaj są żeliwne bloki i były wersje bez vanosów (pierwsze modele) i z vanosami

są też m52 2.0 150km 2.5 170km i 2.8 193km i to przy właśnie 2.8 bym stanął.... moment obr jest świetny i fajnie rozłożony ale ceny takich są wysokie patrząc po innych wersjach silnikowych......

spalanie nie jest kosmiczne jak to kiedyś mity i legendy głosiły że bmw pali niewiedomo ile,.....

wszystko zależy od budżetu jakimasz zamiar wydać na auto..... ale 2.8 to najrozsądniejszy wybór...

• Lubię 1

Dzieki za podpowiedzi :) Szczerze to zastanawialem sie wlasnie nad 2.5 lub 2.8 i chyba bedzie 2.8 :) jak juz pisalem nie bedzie to auto do jazdy na codzien wiec spalanie to nie jest jakis wielki problem :)

Apropo nadwozia to gdzie najlatwiej znalezc korozje ?

Panowie koledzy, bullit87 nie pisze o budżecie na auto , a nawet ...

Nie kwestie spalania sa malo wazne poniewaz nie bedzi to auto do uzytku codziennego.

tak więc nie wiem czy najlepszą opcją do niecodziennego użytku nie będzie coupe z jakimś silnikiem S :-P 3.0 albo 3.2 napewno o wiele więcej zniosą niż standardowe jednostki :wink:

Ogolnie to interesuje mnie E36 z seryjnym silnikiem.

Wiec postanowiono bedzie 2.8 :)

Oczywiste jest ze im wiekszy silnik tym lepsza zabawa ale nie popadajmy w skrajnosci :D

Az takim budrzetem nie dysponuje :)

Edytowane przez bullit87

powiem tak jak przy każdym jednym aucie patrz się na całość!!

Blacharka to podstawa.

Mechanika (drobne naprawy czasem mogą się tylko okazać blesne dle portfela) także auto ma być sprawne.

Elektryka może także czasem spędzić sen z powiek.

Także auto zespół elementów skleconych w jedną całość wybieraj dobrze i mądrze bo kupić złoma i topić w nim pieniądze to nie problem.

Roznica jest taka ze wg danych producenta :

Silnik 2.5 (produkowany w latach 1990-1992) : 192 km przy 5900 rpm , 245Nm przy 4700rpm

Silnik 2.5 (pordukowany w latach 1992-1995) : 192 km przy 5900 rpm , 245Nm przy 4200rpm

Silnik 2.8 (Produkowany w latach 1995-1998) : 193 km przy 5300 rpm , 280Nm przy 3950rpm

Chyba mi sie dane nie pomylily :)