Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest to moja pierwsza seria 5 i pierwszy diesel a dokladniej e39 3.0d 194km 2002r sedan manualna skrzynia i problem polega na tym iz podczas jazdy auto normalnie ruszalo ale jak sie dodalo wiecej gazu to auto normalnie wchodzilo na obroty ale nie chcialo przyspieszyc tak jak bym trzymal noge na sprzegle.podczas ruszania ze swiatel auto juz nie chcialo ruszyc dodawalo sie gazu a to nie chcialo isc do przodu i to na kazdym biegu po ponownej prubie ruszenia wrzucilem pierwszy bieg puscilem sprzeglo i auto stalo po dodaniu gazu auto ani rusz ale czuc jak by chcial jechac ale jak by sprzeglo bylo wcisniete i moje pytanie co to moze byc? czy sprzeglo nie odbija czy cos? prosze o pomoc

ale biegi normalnie moge wbijac i jak puszczam sprzeglo to jest tak jak by chcial ruszyc ledziutko szarpnie do przodu i stoi naciskam sprzeglo i normalnie moge zmieniac biegi. i dodam ze sprzeglo bierze mi na pol pedala

Edytowane przez sopel37

no ok ale wczoraj bylo wszystko ok nic sie nie slizgalo a dzisiaj juz kaput a wydaje mi sie ze jak sprzeglo pada to nie tak ze wczoraj wszystko dzialalo jak nalezy a dzisiaj juz nie chce ruszyc :( czytalem na innym forum ze plyn hamulcowy jest powiazany z hydraulicznym sterowaniem sprzegla i ze jak jest juz bardzo malo plynu to tak sie moze dziac ale ile w tym prawdy to nie wiem

odczas jazdy auto normalnie ruszalo ale jak sie dodalo wiecej gazu to auto normalnie wchodzilo na obroty ale nie chcialo przyspieszyc tak jak bym trzymal noge na sprzegle

to właśnie jest objaw kończącego się sprzęgła ( bo z tego co rozumiem działo się to wcześniej? )

Może poprostu zerwała sie ikładzina z tarczy skoro wczesniej było dobrze a nagle zrobiło sie jak mówisz że sie slizga ewentualnie mógł docisk strzelić i efekt bedzie podobny... Gdyby to było związane z wysprzeglikiem to miałbyś problem z wrzucaniem biegów a nie ze slizganiem sie sprzegła...

Edytowane przez pawel83

tylko rano przy 140 na 5 biegu chcialem wyprzedzic auto i wtedy obroty skoczyly pozniej bylo tak ze jak dodawalem po malu gazu to bylo ok ale jak chcialem troche szybciej przyspieszyc to juz tak jak by sie slizgalo a niedawno wracalem bo bylem brata podrzucic i juz max to bylo 50 km/h a po chwili zero kaput obroty normalnie szly do gory a auto stoi i **** telefon do ojca linka i pod dom

tylko rano przy 140 na 5 biegu chcialem wyprzedzic auto i wtedy obroty skoczyly pozniej bylo tak ze jak dodawalem po malu gazu to bylo ok ale jak chcialem troche szybciej przyspieszyc to juz tak jak by sie slizgalo a niedawno wracalem bo bylem brata podrzucic i juz max to bylo 50 km/h a po chwili zero kaput obroty normalnie szly do gory a auto stoi i **** telefon do ojca linka i pod dom

najzwyczajniej w świecie sprzęgo się skończyło..... ściągaj skrzynie i montuj nowe......

jak pada w vw co ma silnik 1.1 to pada długo!!!

ale w BMW które ma 3.0 i ponad 400nm to sypnie się w ciągu tygodnia!!!!! wystarczy pare lepszych uślizgów i go niema....

wiesz jak ono dostało po D.... jak na tym 5 biegu się ślizgnęło???? bardzo mocno!!!!.....nie szukaj nic na siłe bo nie wykombinujesz nic innego...bo jeśli mało płynu to sprzęgło się zapowietrzyć może i pedał wpadnie w podłoge i nie wróci , lub nie wrzucisz biegu bo nie wyprzęgli do końca...

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Tak jak pisza koledzy padło sprzegło a to nie mały wydatek jezeli sama tarcz i łożysko to w granicach 700 zł

Sprzegło LUK i łożysko SACHS

A zeby nie dobijac kolegi to :) to trzeba wymienic dwumase i to robi sie koszt całość w granicy 2500 k plus robota. Ja wyrwałem komplet za 1400 Luka NÓWKA, jak by co to moge sie spytac czy maja ( aha tarcz masz na drobnym frezie)