Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. nie moge dojsc co jest przyczyna drgan kierownicy ale tylko i wylacznie podczas hamowania. wymienilem tarcze razem z klockami, oby dwa wahacze koncowki drazkow i juz nie mam pomyslow co moze byc zastanawialem sie jeszcze nad zaciskami hamulcow bo ostatnio jak stala beemka na lewarku to przekrecilem tarcza i w jednym caly czas tym samym miejscu ma takie delikatne przytarcie tylko teraz pytanie czy to moze byc przyczyna tych drgan?

sprawdze to a podczas normalnego uzytkowanie zaciski nie nagrzeje sie? pytam bo w sumie nie wiem wydaje mi sie ze jednak podczas hamowania tarcie jest na tyle mocne ze zacisk rowniez na bierze temperatury ale nigdy nie sprawdzalem wiec w sumie mylic sie moge ale jutro sprawdze i bedzie wiadomo.:D

Tak jak Grzechu mówi.

po 20 km prawe koło miałemdużo cieplejsze od lewego. Winien był zapieczony tłoczek prawego zacisku.

Kupujesz zestaw naprawczy uszczelniaczy (jest kilka rodzajów mocowań, także uważaj - koło 20 pln) smar miedziany, papier ścierny 800 i 1800-2000 i 4-ro pak żeby nie zaschło w gardle.

Obejrzyj dokładnie gumy osłon tłoczka - u mnie było widać pęknięcia i zmurszenia.

potem odpowietrzenie i po temacie :)

a może jak zakładałeś tarcze to nie wyczyściłeś przylgni tarczy z piastą???? tak często jest że właśnie wtedy tarcza odstaje w jednym miejscu delikatnie i bicie jest.....

Dyziu a w tym przypadku co piszesz to nie było by bicia cały czas??? warto sprawdzić oczywiściebmw_beer

Jak powyższe metody nie poskutkują to warto sprawdzić w jakim stanie masz amorki na przodzie, to też może być przyczyną. W momencie hamowania docisk przodu do podłoża jest zwiększony, zaś zużyty amor nie dociska koła do podłoża, tylko przepuszcza, co może mieć wpływ na komfort jazdy i hamowania. U siebie przerabiałem też maglownicę, tyle, że w e39, ale zasada działania jest podobna

Siemka:D posypal mi sie wczoraj reczny wymienialem szczeki dzisiaj i doszedlem do wniosku ze jednak sciagne przednie kolo i rzuce okiem co jest grane i w prawym kole wewnetrzny klocek dociskal do tarczy ale sciagnelem zacisk przeczyscilem troche szczota druciana mocowanie zacisku i na razie jest good ale jak zakladalem nowe tarcze z klockami to ogolnie byl problem z zalozeniem zacisku na tarcze dosc ciezko wlazil niby wszystko zamawiane z katalogu wiec powinno byc git. zamowie ten zestaw naprawczy moze faktycznie pomoze. Pozdrowiam

Witam!

Podłacze sie do tematu bo od dłuzszego czasu bije mi kierownica przy hamowaniu. Wymieniłem już tarcze+klocki, sworznie, tuleje wahaczy przednich, wywarzałem koła, podmieniałem koła i ciągle bez zmian. Nie mam luzów z przodu w zawieszeniu, jak pokrece kolami to lozyska pracuja cicho i nie czuc wibracji na sprezynie. Czytałem sporo o łożyskach które nie szumią ale dają wibracje (bicie), natomiast nie mam pomysłu jak to zweryfikowac... Objaw jest taki, że jak hamuje do 40-50 km/h jest ok. natomiast im szybciej jade i hamuje tym bardziej bije kierownica. Zwroce jutro uwage na tloczki, ale mysle ze to nie jest przyczyna bo przy wymianie tarcz wciskalem tloki bez problemow. pytanie_bmw

• 1 miesiąc temu...

Problem rozwiązany. Zdjąłem wszystkie 4 tarcze i przeleciałem piasty pilnikiem (bez przesady oczywiście). Przeczyściłem powierzchnie styku z piastą na tarczach. Złożyłem "na sucho" i jest ok. zero bicia kierownicy i pulsowania pedału hamulca. Dodam że przed tym przy wymianie i po wymianie tarcz czyściłem wszystko szczotką drucianą na wiertarce ale jak widać nie dało rady :drunk: