TAZo666GM Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Witam po dłuższej nieobecności. Mam taki problem. Odebrałem auto od mechanika (po 2 michach, ale to inna bajka) i okazało się że wycieraczki działają w pozycji OFF tak jak w pozycji czasowej (mogę na manetce zmieniać czestotliwość rówineż w tej pozycji czyli OFF). Na pozycji czasowej i na różnych biegach działają tak jak powinny. Spryskiwacz rówinież działaja. Czym to jest spowodowane? Dodam że jak wcześniej oddawałem do mechanika auto (z 4 miechy temu) to też był takie problem, ale coś pogrzebał i popytał i to naprawił. Dzisiaj jak odbierałem auto ,to nie było go bo wyjechał gdzieś (tylko pracownicy) i nie usunął tego. Jak dzwoniłem do niego to nie mógł sobie przypomnieć co zrobił wtedy. Powiedział że będzie w poniedziałek, a ja w poniedziałek z rana wyjeżdżam zza granicę. Jeśli to jakaś podpowiedź to w naprawiane było sprzęgło. Szyby się normalnie zamykają i otwierają, rówież z kluczyka. Czyli modół komfortu chyba działa jak należy.Proszę o pomoc. Edytowane 9 Lutego 2013 przez TAZo666GM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Dobry patent, a tak poważnie. To przyczyn może być wiele, zacznij od rozpięcia aku na 20 minut i zepnij go ponownie. Jak to nie pomoże to wina może tkwić w module, który znajduje się przy samym silniczku wycieraczek i potrafi nieźle namieszać, ewentualnie problem tkwi w samej manetce przy kierze. Ciekawi mnie tylko, co ten Twój mechanior rzeźbił. Ewentualnie przekaźnik, ale rzadko się zdarza Edytowane 9 Lutego 2013 przez tomasso12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAZo666GM Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Próbowałem z rozłanczaniem aku na 2o min. i dłużej. Dalej nic. Odłączałem przekaźnik (przy wyciągniętym nie dziają) w komorze silnika (tam gdzie komp) na różne sposoby. Dalej to samo. Odłączyłem moduł komfortu przy wyciągniętej wtyczce nie dziają, przy włożonej dałają tak samo. Identycznie robiłem z manetką. Dalej to samo. Wyciągnąłem bezpiecznik (nr.1) od wycieraczek nie działają, ale jak włożyłem spowrotem po jakimś czasie to na pozycji OFF nie działały. Dopiero jak nacisnąłem manetkę na dół to ruszyły (i tylko w ten sposób mogłem je wzbudzić, bo ani przełączenie na czasowe, ani biegi, ani do siebie na spryskiwacz nie skutkowało) i dalej zachowywały się jak na pozycji czasowe. A że musiałem autem wyjechać, to zrobiłem tak że bezpiecznik przewałem i zrobiłem go na przełącznik (tak jak bym wkładał i wyciągał bezpiecznik). Czasami po drodze zdarzało się tak że jak "wyłączyłem" bezpiecznik i włączyłem go spowrotem to nie mogłem w ogóle włączyć wycieraczek (nawet dając w dół), dopiero po ok 2-5 min znowu nacisnąłem w dół to zaczeły działać. I tak całą trasę. Modułu przy silniczku nie sprawdzałem (nie miałem kiedy) ale wydaje mi się że to jest jakiś błąd, a nie usterka mechaniczna. Czy można w jakiś sposób zresetować moduł komfortu? Ok. Auto naprawione. Okazało się że po tak dłuuugim postoju na dworze u mechnika, zabrudziła się manetka na styku. Preczyścił, posmarował wazelinką i śmiga (ale we wcześniejszym przypadku było coś innego mówił). Edytowane 14 Lutego 2013 przez TAZo666GM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi