Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też nie słyszałem o płukaniu vanosa. Podstawa to dobry olej w silniku, żadnych wynalazków typu pół syntetyk czy minerał. Dobry syntetyk, płukanka przed każdą wymianą - osobiście polecam płukankę Liqui Moly, sam ją stosuję. Przekręciłem już ponad 100 tys., olej wymieniam co 15 tys., na blacie mam udokumentowane 300 tys. i kłopotów nie mahappy_bmw

Ja od x czasu serwisuję auto w jednym warsztacie. Jak tylko kupiłem Beatkę zrobiłem błąd. Od początku jeździła na full syntetyku, zalałem za namową paru gości pół syntetyk Castorl Magnatec 10W-40. Efekt, po 5 tys. zaczęły klekotać zawory. Podjechałem do warsztatu, który głównie serwisuje BMW, Audi i Mietki i zaproponowali mi płukankę silnika. Efekt, po pierwszym płukaniu coraz mniej przygrywało, po trzecim ucichło. I olej oczywiście Full syntetyk 5W-40. Oni zalewają płukankę do oleju, silnik pracuje na biegu jałowym przez ok. 20 minut, potem zlewają olej, przelewają go preparatem czyszczącym i zalewają nowy olej. Oni preferują produkty Liqui Moly, a ja mogę je polecić. Jestem zadowolonym klientem

Jest to preparat Liqui Moly do przepłukiwania silnika po spuszczonym oleju. Nazwy niestety nie znam. Efekt mam na własnym przykładzie. Oleje i preparaty na szczęście są ori z Niemiec, nie są przelewane w Polsce, jak np Castrol u mnie w mieście. Castrol przelewany w rozlewni Lotosa. Ciekawe co tam leją, bo na pewno nie ori Castrola. Efekty sprawdziłem na silniku swojego auta. Nie polecam Castrola z Polski

Ja również nie polecam castrola zdecydowanie wolę valvoline :) a co do preparatu to zamierzam użyć engine flush liqui moly przydałaby się nazwa tej płukanki jeszcze :)

Bromba sorki,że pisze nie na temat ale wyczyścić to można silniczek krokowy :) wczoraj czyściłem syf był ojej bmw_1 tylko czy to możliwe że brudny krokowy np. zamula auto ? a czysty ożywia ? bo różnicy raczej nie czuję.

Edytowane przez Georgii

Jako,że jestem uparta i jak coś mnie ciekawi,to muszę wiedzieć co i jak,znalazłam coś takiego na necie.Może nie jest to o czyszczeniu ale o naprawie

Beisan Systems - Procedures - Single Vanos Procedure

czyli niesprawny vanos może mieć wpływ na spalanie

Georgii,o skrzyni w temacie skrzyni :4:

Gość dirty.73

Bromba,to jest tourial wymiany uszczelnienia vanosa i nijak ma się do czyszczenia,przy niesprawnym vanosie masz słaby "dół",auto dostaje kopa po 3500 obr,

a czy ma to wpłym na spalanie?wg procedur Beisana ma,jest mniejsze przy uszkodzonych uszczelniaczach:-P

No to jeden problem z głowy. Więc zapobiegawczo czyszczenie silnika ( płukanka), dobry olej, komplet filtrów i w drogę. Propos, nie warto szukać "chorób" w autku, bo czasem przypadkiem można natknąć się na poważny problem, a to dopiero jest problem. Wiem co myślicie, maślane masło, ale prawda taka jest