pawel83 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Mam pytanko czy jest możliwość założenia i podpiecia czujnika pozimu płynu w chłodnicy jesli nie ma fabrycznej instalacji do tego czujnika ?? Jesli ktos kiedyś zakładał i wie jak podpiąć sie pod licznik czy gdzie tam trzeba :lol: to prosze o info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 W ori czujnik znajduje się w dolnej części zbiorniczka wyrównawczego, więc wiązałoby się to z jego wymianą. O ile nie masz OBC z dużym wyświetlaczem w konsoli lub radia z OBC, więc nie będą wyświetlały się komunikaty, bo gdzie. No i wiązka elektryczna, bo raczej w standardzie jej nie było. A tak nawiasem, po co Ci to. O ile układ masz szczelny , sprawne visco i termostat, zero wycieków to taki wynalazek jest najmniej potrzebny. Ja od trzech lat nie zaglądałem do układu chłodzącego, a raptem płynu ubyło ze 2 cm od poziomu max ( ale to normalne, płyn też częściowo paruje )happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Wiem gdzie znajduje sie czujnik a co wyswietlania to nie ma jakiejs osobnej kontrolki na liczniku która informowała by o niskim stanie płynu?? A potrzebne mi to po to by zapobiec przegrzaniu silnika chociażby po za tym lepiej go mieć niz nie mieć kuog np teraz poszła mi chłodnica i brakowało 1 litr płynu i gdybym nie zaglądał często pod mache to nawet bym nic nie wiedział , jutro zamawiam nową chłodnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Niestety żadnej kontrolki nie było, tylko komunikaty. A czasami pod machę trza zajrzeć:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 No to lipa w takim razie trza pozostac przy starym systemie czyli macha w gore od czasu do czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Nawet nie wiedziałem, że były wersje bez czujnika... A potrzebne jest bardzo, czasem jest tak, że nie masz czasu zaglądać pod maskę, ale jak się pojawi CHECK COOLANT LEVEL to od razu wiesz, że trzeba dolać płynu. Ja np, mam problem z urządzeniem podgrzewającym silnik, (instalacja na 230V-norma tutaj), gdzieś lekko z grzałki cieknie płyn i raz na 2 tygodnie muszę uzupełnić płyn, bo nie chce mi się teraz tego zrobić, poza tym honda zajmuje garaż, ale jak zapomnę sprawdzić poziom, a przy włączeniu zapłonu wyskakuje napis, żeby sprawdzić poziom płynu to od razu sobie przypominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi 528 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 pojawi CHECK COOLANT LEVEL lub z niemca kühlwasser prüfen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 A jak ktoś ma wgrane polskie komunikaty do BC zamiast niemieckich to ma jak ja "uzupełnij płyn chłodniczy"bmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 I czujnik na pewno jest w zbiorniczku, bo jak płyn spada poniżej danego poziomu to wtedy komunikatami wali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 no właśnie bardzo by sie przydał taki czujnik ale skoro nie da rady to nie da i trudno... Kupiłem juz nową chłodnice i jutro biore sie za wymiane co prawda nie kupiłem oryginału bi teraz cienko z kasą ale kupiłem thermoteca mam nadzieje że wytrzyma jakiś czas... A tak na marginesie montował ktoś może chłodnice tej firmy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Montowałem chłodnicę klimy tej firmy w byłej e34, auto śmiga do dziś w rodzinie bez problemów, więc polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi