Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam problem z abs a mianowicie pare dni temu zaświeciła się kontrolka abs-u i okładzin hamulca,wymieniłem prawie wszystko co może mieć wpływ na świecenie się owych kontrolek a one dalej świecą.wymieniłem;

-tarcze hamulcowe przód

-kpl przód i tył klocków hamulcowych

-płyn hamulcowy

-2 czujniki abs-u

-sprawdziłem stan szczęk hamulcowych

dodam że w mojej e36 jest silnik m40 z 91r i odziwo mam z tyłu tarczo-bębny! byłem na diagnostyce komputer nie widział problemu przed wymianą wyżej wymienionych częsi jak i po! co to może być?

kontrolka okładzin świeci bo na klockach jest czujnik który trzeba wymienić razem z klockami, lub zewrzeć jego przewody, wtedy zgśnie.

co do ABS to są jeszcze dwa czujniki ;) na diagnostyce sprawdzali ABS? na forum jest opisane jak sprawdzić czujniki domową metodą

Wygląda na to że pompa ABS się psuje. U kolegi z forum w jego e38 jest podobna sprawa. I teraz nalepszy bajer. Jak podepniemy kompa to wszystko działa jak należy żadnych błędów na kompie nie widać, aż w pewnym momencie zrywa połączenie z modułem ABS i ABS włącza się nawet gdy delikatnie naciśnie się pedał hamulca.

Nie wiem czy to co napisałem pomoże Ci w jakimś stopniu, ale jest duże prawdopodobieństwo że w elektronice pompy leży problem.

• Lubię 1

kontrolka okładzin świeci bo na klockach jest czujnik który trzeba wymienić razem z klockami, lub zewrzeć jego przewody, wtedy zgśnie.

co do ABS to są jeszcze dwa czujniki ;) na diagnostyce sprawdzali ABS? na forum jest opisane jak sprawdzić czujniki domową metodą

wiem o tym i jak kupowałem klocki to czujniki były w kpl

Nie wiem czy to co napisałem pomoże Ci w jakimś stopniu, ale jest duże prawdopodobieństwo że w elektronice pompy leży problem.

i to chyba bedzie to bo objaw podobny,zamówiłem pompe abs-u zobacze co wyjdzie

Edytowane przez 5oul
posty można edytować.

a ja Ci dodam jeszcze jedna rade:) pojedz na dobrego kompa podlacz sie i sprawdz na kompie po kolei czy podczas jazdy kazdy czujnik pokazuje taka sama predkosc... bo moze byc ze czujnik jest dobry ale nie do konca..

sprawdz rowniez koronki na polosiach i z przodu na łozyskach moze gdzies sie zabki posypaly:)