Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj zablokowało mi się tylne koło pod czas jazdy. Po zdjęciu tarczo bębna okazało się, że szczęki gonią luźno a bolce mocujące zostały zmielone. Przyczyną całej sytuacji są wygnite otwory w tarczy do której mocują się szczęki. Niestety do wymiany tarcz trzeba zdejmować piasty, a więc duże koszty i sporo pracy.

Czy ktoś miał może z tym do czynienia? Jak naprawić/zregenerować tarcze żeby szczęki trzymały się pewnie? pytanie_bmw

Tylko i wyłącznie wymienić osłone, nie proponuje nic spawać ani rzeźbić bo po kilku miesiącach będziesz miał znów to samo a szkoda nowych szczęk... Niestety jest tak jak napisałeś, trzeba zdjąć piastę i przy "okazji" wymienić łożysko. Chyba że uda Ci się je wycisnąć na prasie w nienaruszonym stanie co rzadko się zdarza. Jest jeszcze jeden sposób, ale jest to też swego rodzaju rzeźba. Można kupić osłonę i ją przeciąć w jednym miejscu i poodginać a później po założeniu zespawać(przecięcie z daleka od elementów mocujących szczęki). Jest to pewnego rodzaju oszczędność na robocie i na kupnie łożyska, lecz czy warto mieć zespawaną blachę? Ja bym wolał mieć na tip top :)

wiem, ja tez lubię mieć zrobione na "tip top" ale na dzień dzisiejszy mam inne niemałe wydatki, dlatego też nie jestem przygotowany na taką sytuację a samochód potrzebuje codziennie. Natomiast doraźnie problem rozwiązałem tak, że odkręciłem całą tarcze (blachę), delikatnie przysunąłem do siebie po to by od tyłu włożyć śrubki "piątki" z dużą podkładką, a od przodu szczęka, sprężynka, podkładka, nakrętka + nakrętka (kontra). Wyregulowałem szczeki i wszystko działa poprawnie. happy_bmw

Przechodzilem to samo i zrobilem dokladnie tak :

Natomiast doraźnie problem rozwiązałem tak, że odkręciłem całą tarcze (blachę), delikatnie przysunąłem do siebie po to by od tyłu włożyć śrubki "piątki" z dużą podkładką, a od przodu szczęka, sprężynka, podkładka, nakrętka + nakrętka (kontra).

Poki co sie trzyma i wszystko dziala ale predzej czy pozniej trzeba bedzie to zrobic bo blacha napewno przegnije.