Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy!

Poszukuję skrzyni biegów do mojego e.39 3.0d (lipiec 2003). Przeglądam wszystkie możliwe aukcje, ale nie wiem, które oznaczenia na tabliczce znamionowej skrzyni są istotne...

Po rozkodowaniu VIN wyszło, że moja skrzynia to A5S 390R - YP. Skrzyń GM było na aukcjach kilka, ale nawet dzwoniąc do sprzedających liczę się z tym, że mogą mi wcisnąć każdą, bo moja wiedza jest trochę żadna :)

przede wszystkim ten trzeci numer (nie pamiętam dokładnej nazwy z tabliczki -w każdym razie dość długi) i umiejscowienie wtyczki do kompa z której jest strony trzeba spojrzeć. jak tak wracałem z jedną skrzynią do Koszalina bo się okazało że wtyczka jest z drugiej strony skrzyni.

ostatni numer z tej tabliczki powinien być ten sam co na Twojej. foto poglądowe wklejam.

Edytowane przez neophyte

Tabliczka przy GM-ie trochę inaczej wygląda. W ZF ten ostatni numer to numer części wg bmw, u mnie zatem będzie to druga pozycja. Nie przyszło mi też do głowy, żeby prosić o zdjęcia wtyku do komputera :( uklon_bmw

Szukam w takim razie dalej...

a ile za naprawę sobie liczą ? bo mi jak zaśpiewali minimum 3 koła to stwierdziłem, że jednak zaryzykuję i kupiłem używkę która całkiem fajnie chodzi. fakt -loteria, ale naprawiana też różnie może działać. daj znać cz@rna jak się będzie skrzynia sprawowała po odbiorze autka ;)

• 4 tygodnie później...

Ja zaraz po kupnie postanowiłem wymienić olej w skrzyni. Okazało się, że po zlaniu i zdjęciu miski pokazało się sporo opiłków. Decyzja? Wlać olej z nowym filtrem i ....? Czy rozwiązać problem związany z tymi opiłkami. Skrzynia ( GM) nie dawała zanaku żadnego zużycia, ale jak już rozbiorą to niech zrobią. I tak nowe tarczki oczywiście,, tłoczki w porządku, nowe uszczelnienia i regrneracja konwertera. Nowy cały olej itd. Koszt całokowity 4500zł na poocz,ątek eksploatowania tego samochodu. Przebieg 255 tkm, nie wiadomo jak była traktowana w Niemczech. Poprzednik w kraju wymienił olej w skrzyni, ale tam wiadomo serwis oleju nie wymienia, tylko cały podzespół jako nowy i jazda dalej. Ale Niemcy sa oszczędni i do starego auta już nie dołożą. Więc radzę co 60 tys wymienić olej i spokojnie spać przed jazdą..na wymarzonym poziomiehappy_bmw