mazzi Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam. Niestety nie nacieszyłem się zbyt długo bezawaryjnościa. Obroty falują od około 500 do 2 000 i stale świeci się kontrola trakcji przy czym włącznik/ wyłącznik ASC nie reaguje, a auto to istna karuzela. Szarpie cały czas i stuka na tyle o prędkości do 30 km/h nie wspomne. Kontrolka "check engine" czy jak to sie nazywa także się świeci z kontrolką EML. Co zalecacie zrobić z tym wszystkim? Jak na razie domowymi sposobami oczywiście. Mechanik to ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 domowe sposoby to sprawdzenie całego dolotu jesli chodzi o falowanie a z całą resztą proponuje podłączenie pod kompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 napewno dolot,i przepustnica ,wykręć,wyczyść,to na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 No to grubo narobione... Falowanie obrotów może być spowodowane: - silnik krokowy - regulator ciśnienia paliwa - pompa paliwa - vanos a dokładniej uszczelki - odma - dolot Check engine najczęściej się wyświetla gdy: - leży przepływka (co może też wpływać na obroty biegu jałowego) - nieszczelny dolot - sondy lambdy źle działają i reguluja złą mieszankę paliwa. EML... tutaj nie mam pojęcia bo nigdy nie miałem styczności z silnikiem który miał takie błędy Trakcja może Ci się świecić bo któryś czujnik nie działa tak jak trzeba lub w którymś kole masz za mało powietrza. W najgorszym wypadku leży moduł trakcji, ale to mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 EML to właśnie błąd przepustnicy,check engine zapala się przy nieprawidłowej mieszance,wszystko do kupy-przepustnica może powodować te wszystkie szarpania,skakania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 wszystko do kupy-przepustnica może powodować te wszystkie szarpania,skakania itp No to jest bardzo prawdopodobny scenariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słodki Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Jak jest uwalony krokowiec to w e46 świeci też sie trakcja a jak masz silnik m54 tam juz jest pedał elektryczny to pomaga adaptacja przepustnicy w inpie miałem taki przypadek kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazzi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 no i sytuacja robi się jeszcze śmieszniejsza. po nocy w ciepłym garażu auto żyje. cały dzień jeździłem i nic sie nie dzieje. nawet check zgasł. poczekam az znowu sie zacznie bo komputer teraz siedzi cicho. nie pokazało błędów. a obroty stoja równiutko jak w książce to nic rozbierac nie bede. poczekamy jeszcze troche. znowu bedzie musiała postac na służbie w mrozie i wilgoci. może to jest powodem. okaze sie po jutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 konto usuniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 być może syf na przepustnicy przy minusowych temp blokuje ją-wniosek-wyjąć/wyczyścić/założyć/cieszyć sie:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazzi Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 no i 24 h służby i trzymania auta na mrozie cisza. także chyba sobie jeszcze odpuszcze szukania dziury w całym. nieopatrznie zalałem benzyne na Auch. a podobno średnio jakościowo paliwo mają. sam już nie wiem. na razie poczekam. dzieki wielkie za pomoc na razie. a jak problem wroci to zacznie sie lawina pytan co gdzie odkrecic pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazzi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 no i wróciło. ale tym razem komputer wyłapał co to są za błędy. niestety okazało się, że to przepustnica. osobiście nie wiem jak sie do tego zabrać dlatego w sobote Bunia jedzie na warsztat. oby czyszczenie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi