Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z cieknącym spryskiwaczem w E46, czy odłączenie pompki od spryskiwacza pomoże? Chciałbym na tydzień wlać płynu, żeby coś psikało na szybę, a na chwilę aktualną w jedną noc wylewa się 5L na ziemię, dopóki nie "wyleczę" spryskiwacza chciałbym to jakoś ogarnąć.

kolego jak odłączysz pompkę to nie będzie ci psikać lepiej odłącz rurkę od cieknącego spryskiwacza to będzie działało tylko na jeden ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie

a może tylko gdzieś ci się rurka przetarła pękła czy coś w tym stylu

odłączenie pompki nie rozwiąże problemu... teraz pytanie skąd cieknie czy z pod samego silniczka czy gdzieś na wężyku ? jak wlejesz płyn to wylatuje cały czy np do połowy?? jesli cieknie z pod samego silniczka lub z przewodów które są do niego podłączone (mowa tu ocztwiśćie o wężykach gumowych do spryskiwaczy) to nic nie zrobisz dopuki nie zdemontujesz nadkola czy gdzie on sie tam znajduje i nie usuniesz wycieku to nie ma sensu zalewać płynu , ale jesli płyn nie ucieka do końca tylko do połowy np: to sprawdz wężyki gumowe przy spryskiwaczach najlepiej otwórz maske niech ktoś popsika a ty zobazcz skąd cieknie może gdzieś sie przetarł czy cóś...

to nic nie zrobisz dopuki nie zdemontujesz nadkola

no tego to jeszcze nie słyszałem żeby demontować nadkole -

mi też wyciekał płyn ,rozebrałem cały baniaczek i obczaiłem co i gdzie(odkręcasz jedną śrubke) lało mi się spod silniczka -końcówka silniczka wchodzi do bańki przez gumową uszczelke ,wiem że przeważnie z tamtąd się leje -te gumki się wyrabiają ,ale nie mam pojęcia w jaki sposób-obczyściłem wszystko wcisnąłem z powrotem i z głowy-mozliwe że tylko go musisz docisnąć bo podszedł do góry -koleś przedemną wciskał tam starą rękawiczke żeby nie ciekło pfff pomysłowość nie zna granic :Ddodam ze tez caly mi wyciekał -posprawdzaj wszystkie przewody tez bo nie wiadomo skąd u ciebie

no tego to jeszcze nie słyszałem żeby demontować nadkole -

mi też wyciekał płyn ,rozebrałem cały baniaczek i obczaiłem co i gdzie(odkręcasz jedną śrubke) lało mi się spod silniczka -końcówka silniczka wchodzi do bańki przez gumową uszczelke ,wiem że przeważnie z tamtąd się leje -te gumki się wyrabiają ,ale nie mam pojęcia w jaki sposób-obczyściłem wszystko wcisnąłem z powrotem i z głowy-mozliwe że tylko go musisz docisnąć bo podszedł do góry -koleś przedemną wciskał tam starą rękawiczke żeby nie ciekło pfff pomysłowość nie zna granic :Ddodam ze tez caly mi wyciekał -posprawdzaj wszystkie przewody tez bo nie wiadomo skąd u ciebie

dla twojej wiadomości w wiekszości aut trzeba demontować nadkole lub nawet zderzak , pomysłowość konstruktorów już nie raz mnie zaskoczyła... więc aby cokolwiek uszczelnić lub wymienić trzeba zdjąć nadkole... może w e46 jest inaczej nie wiem trzeba poprostu zobazcyć...

Na 99% to dysza teleskopowa, w E46 dysze cienką, i ciec będą podobnie jak w E90. Dysza podcieka ze złączenia elementy stałego i ruchomego i raczej nie znam nikogo kto to kiedykolwiek naprawił dlatego też pomoże wymiana dyszy na nową a doraźnie można zatkać przewód od spryskiwacza aby płyn nie lał się na jezdnię.

i raczej nie znam nikogo kto to kiedykolwiek naprawił
No to już znasz, kiedyś z Forestem w mojej 325xi naprawiliśmy spryskiwacz :D

W e46 nadkola nie trzeba zdejmować, trzeba wyjąć reflektor (jakieś 20minut demontaż i montaż) i dostęp do spryskiwacza jak na dłoni.

Kamcio, szkoda że nie powiedziałeś mi o tym jak odbierałeś monitor, To bym Ci to ogarnął. Nalej ze dwa litry wody i zobacz skąd cieknie. Łatwo to zobaczyć bo ciec może z trzech miejsc, zbiornik, jeden ze spryskiwaczy lub trójnik na wężu. Może się okazać że cieknie z samej dyszy spryskiwacza. Jak coś to potrafię ją naprawić chyba że jest połamana. Jeśli to spryskiwacz niestety na szybko Ci nie pomogę bo nie mam spryskiwacza na części. Na połączeniu pompki, spryskiwaczy i węży są też o-ringi które parcieją i przepuszczają płyn. Jak coś to mam takie Ori BMW. Jak coś to bierz czteropak chłodnego chmielu i przyjeżdżaj to Ci to zrobimy.

Tam jest jakiś oring, uszczelka czy ze złączeń plastików podcieka?
O-ring jest tylko na połączeniu spryskiwacza z przewodem gumowym. W spryskiwaczach w modelach prze liftem sam tłok czasem był łączony z dwóch "rurek" Sam spryskiwacz bardzo, ale to bardzo trudno rozebrać. Cylinder trzeba bardzo delikatnie ale stanowczo rozłączyć. Wewnątrz w zależności od wykonania ma jedną bądź dwie rurki do dyszy spryskiwacza oraz tłok nie wspominając o sprężynie. Nic więcej tam nie ma... Nic więcej się nie zepsuje :D

• 2 lata później...

Kurde mam ten sam problem wylewa się gdzieś spod pompki ( nie schodzi płyn do końca) ale akurat minimalnie poniżej czujnika poziomu i wkurza mnie świecąca kontrolka... Dziwne jest to że po uzupełnieniu płyn nie wycieka przez dzień lub dwa...

wymieńcie uszczelki gumowe w które wkładana jest pompka w zbiornik - koszt w ASO poniżej 10 zł a spokój murowany ;). Na naprawę przewodów "plastikowych" którymi płyn jest podawany na maskę i rozprowadzany po masce do spryskiwacze polecam zastąpić pneumatycznym przewodem ala Tecalan fi 4 na gorąco :D

Tylko, że Kamcio miał ten problem 2 lata temu :wink:

Ściągnij lampe i będziesz widział jak na dłoni co tam się moczy :)

hehehe faktycznie!!! zobaczyłem temat przeczytałem cały i nie zwróciłem uwagi na daty :) jest nauczka i już się nie powtórzy :) pora dnia daje swoje we znaki, zrobię jak mówisz szocha1991 :) tylko że ja to raczej potrafię popsuć niż naprawić :)

Chcesz na szybko zalatwic problem to zdemontuj lampe i listwe pod nia wraz z zaslepka spryskiwacza. Pamietaj by zbiorniczek byl pusty bo jak sciagniesz zaslepke pompki ktora bedzie lekko wysunieta to w momencie jej powrotu pieknie Cie obmyje... ew. Zacisnij na wezu jakimis kombinerkami jak masz duzo plynu.

Rozlacz weze na zlaczkach przy pomce i owin to teflonem nastepnie zlacz na dyszy spruskow zrob to samo .

Chcesz na szybko zalatwic problem to zdemontuj lampe i listwe pod nia wraz z zaslepka spryskiwacza. Pamietaj by zbiorniczek byl pusty bo jak sciagniesz zaslepke pompki ktora bedzie lekko wysunieta to w momencie jej powrotu pieknie Cie obmyje... ew. Zacisnij na wezu jakimis kombinerkami jak masz duzo plynu.

Rozlacz weze na zlaczkach przy pomce i owin to teflonem nastepnie zlacz na dyszy spruskow zrob to samo .

Obawiam się że jak się zabiorę za demontaże to albo się nie nada to do montażu powtórnego albo zostanę z elementami jakimiś po zmontowaniu :) ale dzięki za podpowiedzi i trzeba to zrobić bo ze względu na środowisko nie można odprowadzać chemii w grunt :)