Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczne od tego ze sam system dziala, kontrolka gasnie a przy ruszaniu badz przyspieszaniu np. na sniegu dziala. Problem jest z stabilizacja toru jazdy np. wchodzac w prawy luk ok 90 stopni nic sie nie dzieje (kontrolka nie miga nic nie hamuje tylko auto poprostu leci prosto wypadajac na zewnetrzny pasprzy skreconych kolach). Jakies sugestie, pomysly? Moze ja robie cos zle ew. zle pojmuje zadanie systemu DSC?

Up...

ABS dziala normalnie. Dodam rowniez ze w lipcu mechanik robil cos co okreslil jako "kompensacje czujnikow polozenia kierownicy i przepustnicy"

Bawiac sie na parkingu (ok. 20-30km/h) zauwazylem dzialanie DSC po szybkim skreceniu kierownicy dopiero pow. 90st. W trasie na glebokim sniegu tyl zamiata strasznie i rowniez brak reakcji DSC.

Edytowane przez darkstar79

ale to chyba nie działa przy skrętach -nie przypominam sobie zeby mi się właczal dsc przy zakręcie

DSC Dynamic Stability Control to najbardziej rozwinięty system kontroli trakcji w samochodach BMW. Oprócz możliwości jakie posiadają systemy ASC+T (i automatycznie ASC) posiada także czujnik położenia kierownicy oraz posiada możliwość przyhamowania wewnętrznych kół podczas jazdy po łuku gdy pojazd wpada w poślizg.

DSC Dynamic Stability Control to najbardziej rozwinięty system kontroli trakcji w samochodach BMW. Oprócz możliwości jakie posiadają systemy ASC+T (i automatycznie ASC) posiada także czujnik położenia kierownicy oraz posiada możliwość przyhamowania wewnętrznych kół podczas jazdy po łuku gdy pojazd wpada w poślizg.

a no widzisz jaka madra bestia :lol: to moze mi sie załącza tylko nie zwróciłem uwagi na to

Gość Mordulec

No to przydałoby się pod kompa podpiąć , ale jak mówisz że coś gość motał z tymi czujnikami to może coś mu nie wyszło.

Ja mam w japończyku ASC+T ale mimo kiepskich warunków (trochę śniegu teraz nasypało) trzeba się postarać żeby złamać auto.

A DSC jest jeszcze o półkę wyżej jeśli chodzi o kontrolę trakcji.

No to przydałoby się pod kompa podpiąć , ale jak mówisz że coś gość motał z tymi czujnikami to może coś mu nie wyszło.

Ja mam w japończyku ASC+T ale mimo kiepskich warunków (trochę śniegu teraz nasypało) trzeba się postarać żeby złamać auto.

A DSC jest jeszcze o półkę wyżej jeśli chodzi o kontrolę trakcji.

Wlasnie martwi mnie to ze moje "lamie" sie samo bez pomocy nawet na prostej drodze w glebszym sniegu, juz nie mowiac o tym ze w zakretach sciaga na zewnatrz a DSC nie mignie. W starym e34 bez zadnej elektroniki typu ASC DSC ani ABS czulem sie bezpieczniej.

Gość Mordulec
W starym e34 bez zadnej elektroniki typu ASC DSC ani ABS czulem sie bezpieczniej.

Hehe powiem Ci że na wyłączonym ASC w E39 nosi dużo bardziej niż w E32 z V8 z przodu ale beż żadnych systemów z tyłu lolol

Jakoś moim zdaniem niemieckie beemki są bardziej stabilne niż te japońskie beemki :drunk:

dzisiaj sprawdziłem jak to dokładnie działa -i u mnie jest tak że jeśli na zakrecie obojetnie jakim ,auto wyczuje chodzby maly ślizg to od razu go prowadzi tak żeby jechał normalnie i pokonywanie zakretu na śliskim jest bez problemowe i tak samo z ruszaniem

być może należy przeprowadzić kalibracje,no nie wiem,tak czy siak,musisz gdzieś podpiąć kompa

Jak wspomnialem na poczatku "Dodam rowniez ze w lipcu mechanik robil cos co okreslil jako "kompensacje czujnikow polozenia kierownicy i przepustnicy"", byc moze "fachowiec" zepsul zamiast poprawic. Co do uszkodzenia czujnika to wydaje mi sie ze powinno byc to zasygnalizowane przez ciagle swiecenie kontrolki DSC.