Jabol Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Chce zrobic polerke mojej bmw_0. Podzwonilem troche i ceny sie wahaja od 60 do 140 euro. Ci najtansi tylko polerka i nic wiecej , ci najdrozsi mowia o polerce i nakladaniu roznej chemii. Jeden siedzi tylko w Meguiars i robi wszystko lacznie z glinkowaniem a ten drugi mowil cos ze zaprawki farba bedzie robil gdzie beda potrzebne a na koniec nalozy teflon. I teraz pytanie jak powinna wygladac polerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Chce zrobic polerke moje A co ona na to że chcesz jej wosk i zaprawki na twarzy porobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Chyba wpadla w krzaki z poprzednim panem bo porysana jest :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 kiedyś jeszcze szwagier (lakiernik) polerował mi passata najpierw kład pastę do polerowania lakieru później pastę polerską a na koniec jakimś nabłyszczaczem efekt super mimo że lakier był stary mozna było się ogolić tak nabrał i koloru(niebieski) i wyglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wszyscy mowili zw czrny kolor jest ciezki bo wszystko widac [ATTACH]23328[/ATTACH] No a jak widac na fotce kiepsko ten lakier wyglada. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavo71 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Kolego jak masz chwilę czasu to zacznij od tego artykułu Polerowanie maszynowe lakieru z użyciem polerki obrotowej. Autor-DaveKG-Poradnik Detailing World. | Detailer.pl - Kosmetyki samochodowe a potem zrób to sam i porządnie. Przy dobrych staraniach zrobisz to samemu i sadze ze lepiej niz nie jeden pseudo znawca. Z poradnika dobierz pasty i do tego POLERKA KĄTOWA SAMOCHODOWA EINHELL BAVARIA GRATIS (2851245811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. nawet taka tania maszyna wystarczy. Nie robisz tego masowo wiec super maszyny nie potrzebuje. Wystarczy regulacja obrotów i dobry pad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji71 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Jeżeli nie ogarniasz tematu to samemu bym się za to nie brał. Już widziałem u siebie na warsztacie fury po "polerowaniu", albo lakier przepalony albo przetarty. Chyba że zrobisz to mega delikatnie, ale to i tak trzeba uważać. Co do tego jak powinna wyglądać polera to zależy od Twojego lakieru. Pierwsze co to oczywiście trzeba dokładnie umyć samochód. Następnie dobrze jest użyć glinki. Jest dobra do usuwania tych czarnych kropek i ogólnie różnych ciężkich zabrudzeń. Znów umyć no i później jedziesz pastą polerską machiną albo papierem na mokro ręcznie. Lepiej wychodzi machiną. Zaczynasz od gruboziarnistej pasty, ale to też w zależności od lakieru. Masz dostępne różne pasty, np takie coś: MENZERNA ZESTAW DELUXE - PEŁNA IDEALNA KOREKTA (2845571303) - motoAllegro taki zestaw robi swoje, widziałem efekty po całym zabiegu i naprawdę fura świeci się jak światełka na choince. No i na koniec na pewno trzeba zapodać jakiś środek zabezpieczający, wosk albo coś w tym rodzaju. Oczywiście coś porządnego a nie za 18,90 z Lidla. Jeżeli nie dasz żadnego zabezpieczenia to cała polera pójdzie się .... po paru miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No wlasnie nie chce spier....c lakieru. A gosc robi jak pisalem: -mycie -glinka -polerka x2 (dwie rozne maszyny zeby nie bylo krazkow) -wosk Meguiars Ogolnie gosc mowi ze jedzie tylko na produktach tej firmy. Kolega widzial auto przed i po renowacji i mowi ze kopara opada. Gosc robi dla takich firm jak audi, mercedes, bmw_0. Robi auta dla salonow jak ktos zostawi w rozliczeniu. Dlatego chyba nie bede sie bawil tylko zlece profesjonaliscie a pozniej sam bede sie bawil nad utrzymaniem efektow. Zreszta do utrzymania mam srodki tez Meguiars po subarce, tez ciorna byla :lol: Dzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No wlasnie nie chce spier....c lakieru. A gosc robi jak pisalem:-mycie -glinka -polerka x2 (dwie rozne maszyny zeby nie bylo krazkow) -wosk Meguiars Dla mnie bomba zdecydował bym się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No i juz jestem zdecydowany bmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji71 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Pewnie, jak w dobrej cenie to dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 najpierw kład pastę do polerowania lakieru później pastę polerską ?? -mycie -glinka -polerka x2 (dwie rozne maszyny zeby nie bylo krazkow) -wosk Meguiars chyba dwie różne gąbki, nie maszyny. Do likwidacji tych "krążków" też są specjalne środki, ja np.mam "magic" firmy SIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Nie nie mowil cos o maszynach zeby nie bylo tych sladow tych kolek. Chyba jedzie najpierw obrotowa a pozniej rotazyjna? Nie wiem... Tak gadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavo71 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Te krązki to refleksy albo świrle jak kto woli Jakbyś kolego poczytał artykuł który Ci wysłalem to byś wiedział co to jest i skąd się bierze !! Wynika on z nadmiernej i złe spolerowanej pasty który to powoduje takie refleksy świetlne. Wystarczy odrobina lekko sciernej pasty z duzą ilością wody i po sprawie Co by nie szukać za duzo w artykule kawałek jego : HOLOGRAMY Prawdopodobnie najczęściej spotykanym problemem napotykanym w polerowaniu maszynowym jest pozostawienie na lakierze hologramów. Hologramy wyglądają jak ”chmury” na lakierze które przemieszczają się wraz z przemieszczającym się światłem. Podczas gdy wygląda to bardzo źle, hologramy są zwykle bardzo płytkie – płytsze niż standardowe ryski koliste na lakierze. Powodem dla którego wyglądają tak źle jest fakt że są w rzeczywistości tysiącami bardzo płytkich rysek ciasno ściśniętych razem, powodowanych przez ścierniwo w użytych mocno-ściernych pastach. Pomimo fatalnego wyglądu, są dość łatwe do poprawienia. PRZYCZYNY Przyczyną powstawania hologramów na powierzchni lakierowanej poddanej polerowaniu jest fakt, że cząsteczki ścierne zawarte w paście nie rozpadły się w pełni, i wciąż mocno ścierały w momencie gdy maszyna została wyłączona. ROZWIĄZANIA W przypadkach wymagających użycia agresywnej kombinacji pada i pasty, powstanie hologramów na niektórych lakierach jest nieuniknione. Można temu zaradzić używając po mocno ściernej paście innej lekko ściernej past wykończeniowej, aby usunąć ślady po polerce obrotowej i nadać powierzchni wysoki połysk. Upewnij się , że pasta wykończeniowa jest dokładnie ”przepracowana” aby uzyskać najlepszy możliwy rezultat. Jeśli lekko lub średnio ścierna pasta użyta na wykończeniowym (finishing) lub polerującym(polishing) padzie powoduje hologramy, upewnij się ,że dokładnie przepracowujesz pastę aby w pełni rozbić ścierniwo w niej zawarte. Hologramy powstałe w skutek właściwości ściernych pasty, są usuwane przez cząsteczki ścierne kiedy rozpadną się na mniejsze. Lakier jest wtedy wykańczany na wysoki połysk – zatrzymanie maszyny wcześniej ogranicza tą ostatnią fazę i powoduje słaby rezultat końcowy. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Pavo71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Czytalem, czytalem. Chociaz dlugi artykul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość staszek Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Mówisz o profesjonalnym polerowaniu czy zwykłym bo coś tu nie rozumiem pytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 jedzie najpierw obrotowa a pozniej rotazyjna? a może on sam nie wie o czym mówi. Ogólnie ruch rotacyjny to obrotowy, nieprawda? Ale rotacyjne to są szlifierki, może chce wcześniej zrezać Ci drobną warstwę lakieru szlifierką z użyciem tzw."velveta" czyli papieru ściernego o granulacji 2500-3000 umieszczonego na specjalnej gąbce, a później polerować jak grubsze rysy zlikwiduje. Nie wiem na ile profesjonalną polerkę ten ktoś robi, ale do odpowiedniego efektu potrzebuje 2 gąbki (lub 3) i co najmniej 2 rożne pasty przy Twoich rysach. Najlepiej niech Ci to zrobi i ocenimy efekt. A kolega Pavo71 to tak tylko innych namawia do ryzykowania czy sam też sobie polerkę robi po przeczytaniu jednego artykułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavo71 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Kolego E34-Patryk sam polaruje swoje auta a pomaga mi kolega który zawodowo się tym zajmuje Na wiosne moje Bmw po lakierowaniu zderzaka bede całe polerował dodam foto porade wraz z efektami przed i po , no i moze przy okazji wyjdzie jakas mała pomoc dla kazdego na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Daj foty pozniej przed i po akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Mowie o profesjonalnej polerce. Foty beda zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavo71 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 E34-Patryk znalazłem foto astry która ostatnio robiłem znajomemu ;p zdjęcia auta przed w trakcie i po polerce [ATTACH=CONFIG]23388[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23391[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23389[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23390[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23395[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23392[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23394[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23393[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23396[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23397[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23400[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23398[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23401[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23399[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Na mnie nie robi to żadnego wrażenia,tym bardziej na akrylu na tej astrze, mam trochę lat doświadczenia w tym temacie i nie boję się o efekt mojej pracy tylko innych. Lakierowałem trochę aut po tym jak ludzie sami chcieli sobie wypolerować i użyli maszyny. Spalić lakier nie jest trudno, przetrzeć do bazy, albo podkładu też łatwo. Wiem, że ludzie mogą żałować jak sobie sami zrobią krzywdę, dlatego ja już nie namawiam na maszynowe polerowanie kogoś kto nie próbował wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ale lakier tych astr wlasnie jest taki slaby, wiec ogolnie efekt po polerce jest niezly. Pytanie tylko ile sie utrzyma? Pol roku i znow bedzie wyblakly? Nasz metallic w BMW jest duzo ladniejszy wiec i efekt po "regeneracji" robi wieksze wrazenie. Ciekawy jestem jakby moja wygladala po takiej akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość staszek Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Na mnie też nie zrobiło żadnego wrażenia czerwony akryl ładnie się poleruje nawet pastą tempo . A co do profesjonalnego polerowania to nie jest takie proste można bardzo szybko załatwić lakier więc wytłumacz mi jak twoim zdaniem powinno wyglądać profesjonalna polerka auta bo czegoś tu nie rozumiem .pytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ale lakier tych astr wlasnie jest taki slaby, wiec ogolnie efekt po polerce jest niezly. Pytanie tylko ile sie utrzyma? Chris to nie chodzi o astry tylko akryl który blaknie po latach, mnóstwo astr tez jest w dwuwarstwowym i nie wygląda tak źle. Efekt jest bardzo dobry i koledze Pavo wyszło naprawdę fajnie i nie mam żadnych zastrzeżeń do jego pracy, tylko na mnie to nie robi wrażenia. A utrzyma się długo, na pewno nie pół roku. Zobacz ile lat ma ta astra i ile trwało zanim tak wyblakła, polerując starł warstewkę lakieru, więc teraz po zabezpieczeniu jeszcze jakimś woskiem będzie długo ładnie się świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi