Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kłopot niedawno zmieniałem olej okazjonalnie mysle idzie zima wymienie płyn w chłodnicy.Wszystko super natomiast gdy spusciłem płyn do konca wraz z płynem poleciało parenaśćie oczek oleju.Myśle nic takiego tydzien puzniej sprawdzam a tam ku mojemu zdziwieniu płyn mam czarny i zagęszczony.Uszczelka? silnik pali normalnie nie puszcza dyma tylko przy gwaltownym dodawaniu gazu w oleju na bagnecie na korku od wlewu oleju nic nie ma.I teraz zagryzka chłodniczka oleju czy uszczelka może ktos pomuc?

Jesli przedmuch uszczelki jest znikomy auto będzie paliło normalnie. Chłodnica oleju nie ma nic tu do tego że olej znajduje się w układzie chłodzenia. Prawdopodobnie wydmuchało uszczelkę na kanale i delikatnie się płyny mieszają. Przepłakuj układ jeszcze raz zalej go wodą nie płynem przejedz kawałek i się upewnij czy historia się powtórzy jeśli tak to niestety głowica do góry.

powiem tak nie wiem jak jest skonstuowana i zamontowana ta chłodniczka oleju ale wcale nie musi to być uszczelka pod głowicą może to być tak jak pisałeś na wstepie chłodniczka oleju jesli wystepuje ona na podstawie filtra oleju i podłączone sa do niej węże z układu chłodzenia wtedy moze byc tak że chłodniczka oleju jest walnieta i przedostaje sie olej do płynu... jesli masz taką mozliwość odepnij chłodnice oleju od ikładu chłodzenia i zaslep obydwa jakąś rurką np i zobazc czy wtedy bedzie olej w chłodnicy jesli nie to masz juz odpowiedz a jesli jednak bedzie no to pozostaje uszczlka pod capą ...

Edytowane przez pawel83

no tak ale zauważ że do wymiennika ciepła ten srebrny przykrecony do podstawy jest podłączony wąż który jest wpiety w układ chłodzenia i jesli wymiennik sie rozszczelnił to w układzie chłodniczym bedzie miał olej... lub odwrotnie ale w tym przypadku mowa o pierwszym... nie wypowiadam sie tutaj aby sie kłócić czy wymądrzać tylko po to by zaoszczedzic koledze być może nie potrzebnych kosztów związanych z wymianą uszczelki pod głowicą... no chyba że ten wąż który jest wpiety jest to przelot oleju przez chłodniczke to wtedy nie ma to faktycznie znaczenia i zostaje tylko uszczelka pod głowicą...

Edytowane przez pawel83