viaxx Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Na termostatach niektórych firm (m.in. na oryginalnych termostatach montowanych przez BMW) jest wytłoczona mała strzałka. Wie ktoś z was co ona oznacza? Na pewno ma ona być pomocna przy właściwym ułożeniu termostatu względem silnika, tylko w którą stronę powinna być skierowana? Znajomy mechanik twierdzi, że zawsze termostat należy wkładać tak, aby ta strzałka była skierowana w górę silnika. Ja z kolei zastanawiam się czy on na pewno ma rację, bo myślę sobie że może ona powinna być skierowana w stronę rury wylotowej odprowadzającej płyn chłodniczy z silnika do węża od chłodnicy? Wie ktoś z was jak to jest naprawdę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beryl Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 założyłem strzałką do góry bo tak mi radzono i jest raczej dobrze. Jak go tak załozysz to nie przeszkadza chyba ta ramka w przepływie jak jest zamknięty term. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 "zawsze strzałką do góry: tak mówili starze beemkowicze, więc mechanik zna się :roll: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viaxx Opublikowano 18 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Sprawa wyjaśniona!! Jest tak jak odpisaliście, bo pisze o tym nawet Etzold w swoich książkach "Sam naprawiam samochód BMW". Strzałka ma być skierowana w górę. Znajomy mechanik, który bardzo dużo nagrzebał się już w autach BMW dodaje tylko, że powinno się do tego uwzględnić lekkie pochylenie silnika na bok i w takim samym stopniu w jakim odchylony jest silnik odchylić również termostat. Według niego strzałka powinna iść nie idealnie pionowo w górę, ale w górę wierzchu silnika czyli pionowo z lekutkim odchyleniem na bok (tak samo jak lekko odchylony jest silnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosss Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 Do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mauser Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ja różnicy nie widziałem... ale roboty 5 minut więc przekręcjiłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi