Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ! ;]

Wychodze do was z pytaniem moja bunia M43 1.6 z przebiegiem 185 tys km chodzi elegancko pali na zimnym jak i na cieplym.. ale przechodząc do senta sprawy jak silniczek sie nagrzeje coś z pod maski zaczyna klekotać czytając inne podobne tematy wywnioskowałem ,że to szklanka wymieniłem olej wlalem Castrola Magnatec pół-syntetyk pomogło bardzo znikomo ale pomogło..stukanie jest cykliczne na wolych obrotach szczegolnie na wyższych zlewa sie z dźwiekiem.. czy to jest bardzo niebiezpieczne dla serducha ? Dodam ,że nie "daje mu na zimnym" ogólnie nie katuje.. Proszę o jakieś słowa otuchy : ]

Castrol nie jest za dobrym olejem wypłuka resztę silnika, szklanki maja metaliczny dźwięk i raczej słychać je pod obciążeniem.

Posłuchał bym jeszcze wtrysków czy to któryś z nich nie kończy żywotności. Metoda domowa zrobisz to tak.

Odpal auto weź kij od miotły ale drewniany przykładasz do wtrysku i druga stronę do ucha ( wydaje się to śmieszne ale zdaje rezultaty) no chyba ze masz stetoskop

Witam podepnę się pod temat bo nie będę zakładał nowego. Mianowicie w mojej basi e36 siada serduszko:cry: a że jest to 1.8 nie opyla się remontować, Dorwałem dawce tez e36 ale 325 z silnikiem m50b25 bez vanosa o ile się nie mylę. I tu przychodzi pytanie auto ma uszkodzona skrzynie biegów (automat) po skrzyni automatycznej wnioskuje że silnik nie jest zajechany ale jak go dziś odpaliłem to wydobywał się z niego rytmiczny klekot tak jak był by to diesel. Sprawdziłem stan oleju i bagnet go ledwo tyka, czy może mieć to jakiś wpływ na klekotanie??

Dodam tylko że auto stało jakieś 2 latka.

Edytowane przez bodek

uzupełnij olej do stanu bo będziesz robił następny silnik , te silniki nie lubią niskiego stanu mialem na minimum kontrolka się niezapalała a panewke obruciło na wale < najlepiej to wymień ten olej na valvoline maxlife bo i tak go pewnie zmienisz daj mu troszkę pochodzić a stukanie jak nic nie ucichnie to też ststoskop do ucha i szukaj to chyba najprostszy i najtańszy sposób takie stetoskopy są w starych aparatach do pomiaru ciśnienia tętniczego

• 1 miesiąc temu...

Jak hydraulika lezy bo ktos wczesniej przed toba lal do silnika co popadnie, to nie pomoze zmiana oleju... Beemi maja wrazliwa hydraulike z racji swoich gabarytow. Bardzo latro ja zniszczyc. Kpk popychaczy kosztuje ze 160-180 zl do tego z 2 godzinki roboty, potem pelny syntetyk i jest lala.

Witam wszystkich ! ;]

Wychodze do was z pytaniem moja bunia M43 1.6 z przebiegiem 185 tys km chodzi elegancko pali na zimnym jak i na cieplym.. ale przechodząc do senta sprawy jak silniczek sie nagrzeje coś z pod maski zaczyna klekotać czytając inne podobne tematy wywnioskowałem ,że to szklanka wymieniłem olej wlalem Castrola Magnatec pół-syntetyk pomogło bardzo znikomo ale pomogło..stukanie jest cykliczne na wolych obrotach szczegolnie na wyższych zlewa sie z dźwiekiem.. czy to jest bardzo niebiezpieczne dla serducha ? Dodam ,że nie "daje mu na zimnym" ogólnie nie katuje.. Proszę o jakieś słowa otuchy : ]

Jeśli pół syntetyk to zalej 10w40 valvoline max life i powinno być lepiej u mnie castrol syntetyk był kicha.Zostaje wierny valvoline.

A jeśli będziesz zamawiał to polecam tego gościa biorę od niego VALVOLINE MAXLIFE 10W40 5L 2012r PROMOCJA MAX LIFE (2704188703) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. właśnie.

Nick omega3_0 :)