Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Hello.

Mam straszne luzy + skrzypienie w tylnej osi, przy zakrętach w prawo zachowuje się jakby była skrętna. Z tego co tu widziałem to do wymiany będzie tuleja pływająca, nr. 2 tutaj: RealOEM.com * BMW E39 520i REAR AXLE SUPPORT/WHEEL SUSPENSION

Sprawdzę to jeszcze w sobotę w kanale, ale wymiana u mechaniora to 200-250pln bodajże, a co mogę to wolę zrobić sam :)

Czy są do tego jakieś ściągacze?

tzn wiem że są, ale czy np takie coś: Ściągacz tulei bmw tył e 38,e39 e52 e60 e 61 itp (2749950360) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

da radę?

Nie mówcie o opłacalności zakupu tego, zostanę ze śmigłami na długie lata, czyli jeszcze by się przydał + bezcenne godziny spędzone sam na sam z Bumią :)

Beaver tuleje pływające wymieniałem na ori lemforder na alledrogo koszt za dwie sztuki nie całe 200zł a za wymianę zapłaciłem po 60zł na stronę.

I skrzypienie mam z tyłu ale nie przez tuleje pływające...

Tuleje miały objaw taki,że koło podniesione miało luzy...Tzn latało w poziomie lub w pionie nie pamiętam dokładnie...

Skrzypienie dalej jest ale kolega mówił,że to hamulce na postoju skrzypią jak porusza się tyłem auta.

Hello.

Mam straszne luzy + skrzypienie w tylnej osi, przy zakrętach w prawo zachowuje się jakby była skrętna. Z tego co tu widziałem to do wymiany będzie tuleja pływająca, nr. 2 tutaj: RealOEM.com * BMW E39 520i REAR AXLE SUPPORT/WHEEL SUSPENSION

Sprawdzę to jeszcze w sobotę w kanale, ale wymiana u mechaniora to 200-250pln bodajże, a co mogę to wolę zrobić sam :)

Czy są do tego jakieś ściągacze?

tzn wiem że są, ale czy np takie coś: Ściągacz tulei bmw tył e 38,e39 e52 e60 e 61 itp (2749950360) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

da radę?

Nie mówcie o opłacalności zakupu tego, zostanę ze śmigłami na długie lata, czyli jeszcze by się przydał + bezcenne godziny spędzone sam na sam z Bumią :)

nie potrzeba do tego żadnych ściągaczy a czas wymiany tych tulej to 15-20 minut na strone no chyba że wyjdą jakieś komplikacje w stylu zapieczinej śruby... jak kupisz tuleje to podjedz tylko do tokarza z tą tuleją zeby ci wytoczył taką tuleje dopasowaną do tej pływającej i wbijesz ja do wahacza...

Z wymianą może być różnie, np u mnie była tak zapieczona że masakra jakaś... A co do części to polecam ori lemka :)

to fakt ja wymieniałem u siebie w środe tuleje pływającą w e39 i nie obeszło sie bez podgrzania palniczkiem :) a jak wymieniałem u kumpla to zajeło mi to z 20 minut bmw_1

Tuleje miały objaw taki,że koło podniesione miało luzy...Tzn latało w poziomie lub w pionie nie pamiętam dokładnie...

w poziomie... :(

nie potrzeba do tego żadnych ściągaczy a czas wymiany tych tulej to 15-20 minut na strone no chyba że wyjdą jakieś komplikacje w stylu zapieczinej śruby... jak kupisz tuleje to podjedz tylko do tokarza z tą tuleją zeby ci wytoczył taką tuleje dopasowaną do tej pływającej i wbijesz ja do wahacza...

kurde, boję się trochę wbijania, zwłaszcza po tym jak domorosły mechanikier zgwałcił koledze auto i po paru tysiączkach tyłek zaczął mu latać...

demontaż to nie kłopot, tylko właśnie wciskania się boję :(

Beaver tuleje pływające wymieniałem na ori lemforder na alledrogo koszt za dwie sztuki nie całe 200zł

w Silesii coś koło 90 pln chłopaki wołają za stronę lema, także luz, a co do wymany to wolałbym sam się do niej poprzytulać niż mechaników pilnować :)

Beaver napisał:

kurde, boję się trochę wbijania, zwłaszcza po tym jak domorosły mechanikier zgwałcił koledze auto i po paru tysiączkach tyłek zaczął mu latać...

demontaż to nie kłopot, tylko właśnie wciskania się boję :sad:

spokojnie nic sie nie musisz bać , z wybiciem nie powinno być wiekszych problemów choć czasami bywa tak że nie chce sie ruszyć jak pisałem wczesniej wtedy musisz opukać młoteczkiem nie za mocno wachacz tam gdzie siedzi tuleja i zlać to odrdzewiaczem np. liqui moly , kleen floo i wtedy powinno ruszyć.... co do wbijania nie bedziesz miał żadnych problemów jesli bedziesz miał taką tuleje lub nasadkę która wpasuje sie na tuleje pływającą i wbijesz ja młotkiem bez żadnego problemu , póżniej zabezpieczenie i skrecasz wszystko do kupy... Możesz też wciągnąć tuleje do wachacza srubą wtedy nie bedziesz musiał nic wbijać młotkiem...

Edytowane przez pawel83

daj znać jak będziesz wymieniał podjade i podpatrze bo tez musze wymienic ale byłem u 2 mechaników powiedzieli że trzeba ściągac cały w wózek koszt od 300 zł w zwyz w serwisie BMW w Lubinie chcieli 670 zł :) Czyli mozna je wymienić samemu bez większych stresów ? Ostatnio wymieniałem przekładnie i tez mialo być gładko a tu zonk okazało się że bez ściągnięcia sanek podwieszenia silnika i odkręcenia podyszek silnika się nie obyło :( ALe dalem rady a jaki byłem dumny :)

daj znać jak będziesz wymieniał podjade i podpatrze bo tez musze wymienic ale byłem u 2 mechaników powiedzieli że trzeba ściągac cały w wózek koszt od 300 zł w zwyz w serwisie BMW w Lubinie chcieli 670 zł :) Czyli mozna je wymienić samemu bez większych stresów ? Ostatnio wymieniałem przekładnie i tez mialo być gładko a tu zonk okazało się że bez ściągnięcia sanek podwieszenia silnika i odkręcenia podyszek silnika się nie obyło :( ALe dalem rady a jaki byłem dumny :)

mechanicy u których byłeś gadają bzdury po co niby sciągac cały wózek ?? nawet wachacza nie trzeba ściągać, ja wymieniłem sam tuleje pływającą w nie całe 30 minut i to z grzaniem wachacza palnikiem... Odkrecasz tą długą śrube która trzyma tą tuleje pływającą , odkrecasz cukierek od wachacza , wybijasz śrube , wyciągasz zabezpieczenie tulej i wybijasz ją , pózniej wbijasz nową, zakładasz zeger i składasz wszystko , zrobisz to sam bez najmniejszych problemów pod warunkiem że masz jakiś kanał albo najlepiej podnośnik łapowy... A co do przekładni kierowniczej nie trzeba wcale odkręcać wózka , wystarczy tylko podwiesic silnik i to wszystko...

Paweł ale wygodniej jest ściągnąć sanki a przy okazji obadać inne elementy :) Co do hamulców to jeszcze mi lekko piszczą przy hamowaniu wiem,że jest na to rada na szlifierce stołowej zjechać rogi glocków z góry i z dołu i będzie git,nowe klocki bynajmniej większość ma frezowane rogi ale mało jak się zetrą do końca frezu zaczynają piszczeć...Także jak ma się zdrowe klocki warto wyjąć i kanty zjechać jak najgłębiej końca klocka i będzie cicho :) a co do piszczenia z tyłu nawet na postoju jak wsiadam czy wysiadam to nie wiem co dokładnie piszczy a chciałbym się tego pozbyć :)

Beaver więc wymieniaj tuleje bo ponoć może nawet urwać się koło...

U mnie też skrzypiało przy wsiadaniu do auta, jak okazało się spróchniała poduszka tylnego amora od strony kierowcy. Tuleje tak czy inaczej jak są zużyte, trzeba wymienić. Koszt u mechanika niewielki, więc chyba nie warto dłubać samemu. U nas za wymianę kompletu na dwa koła biorą 100 zł, więc kasa nie warta siedzenia i medytowania typu, pójdzie, czy nie pójdzie, wprasuje się czy nie ...

Paweł ale wygodniej jest ściągnąć sanki a przy okazji obadać inne elementy :) Co do hamulców to jeszcze mi lekko piszczą przy hamowaniu wiem,że jest na to rada na szlifierce stołowej zjechać rogi glocków z góry i z dołu i będzie git,nowe klocki bynajmniej większość ma frezowane rogi ale mało jak się zetrą do końca frezu zaczynają piszczeć...Także jak ma się zdrowe klocki warto wyjąć i kanty zjechać jak najgłębiej końca klocka i będzie cicho :) a co do piszczenia z tyłu nawet na postoju jak wsiadam czy wysiadam to nie wiem co dokładnie piszczy a chciałbym się tego pozbyć :)

Beaver więc wymieniaj tuleje bo ponoć może nawet urwać się koło...

no nie wiem czy bedzie wygodniej sciągnąć sanki niż wymienić samą tuleje pytanie_bmw ale jak kto woli... a co do urwania sie koła to lekka przesada:lol: nie ma takiej opcji ponieważ tuleja wachliwa jest przykrecona długą srubą bodajże fi 16 lub 18 i przechodzi przez cały wahacz , wiec jak ma ci sie niby koło urwać???

Mi piszczy tylko na zaciągniętym ręcznym dziś sprawdzałem tylko co z tym zrobić aby zaciągać a była cisza...

jesli piszczy ci tylko na zaciągniętym ręcznym to sciągnij zaciski , tarcze i rozbierz szczęki poczyść wszystko i daj delikatnie smaru miedzianego na powierzchnie szczek (tylko nie na okładziny kuog) tam gdzie stykają sie z ich mocowaniem ... to one powodują te chałasy po zaciągnieciu ręcznego bo szczeki suwają się minimalnie z tarczą , wtedy bedziesz miał cisze... :)

No wypróbuję ten patent jak będzie chwilka a jeszcze pytanko trochę nie na temat po wymianie hamulców i szczęk ręcznego na nowe słabo łapie ręczny wiem że bębny mają dziurki do ustawienia siły ręcznego ale jak dokładnie ustawić ręczny ? ma być wyczuwalny opór jak pokręcę tarczą czy ma tylko lekko szurać ? czy może coś innego jeszcze ?

dokładnie tak jak mówisz ustawiasz otwór na samoregulator( nie ma potrzeby nawet koła ściągac wystarczy jedną szpilke wykrecić) podkręcasz aż koło się zatrzyma i popuszczasz tak aby był lekki opór i tak żeby szurało :) tylko nie za mocno bo bedzie sie grzała tarcza...

Edytowane przez pawel83