Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam mały problem. Jestem w trakcie swapa na motor m50b25 NV. nNe tylko silnika, ale całej elektryki i wyposażenia. Miałem sporo motania z elektryką i został mi tylko jeden badziew. Mianowicie chodzi o ten czujnik:

http://img832.imageshack.us/img832/1112/highline010.jpg

Nr części: 1 379 408

Nr 11. Styk radia - 65751379408 / 65 75 1 379 408 - Zastosowanie

Według katalogu bmw jest to styk radia(cokolwiek to znaczy) i występowało tylko w wersjach z automatyczną skrzynią biegów. Do mnie przekładam całe wyposażenie z dawcy, oprócz automata(u mnie zostaje manual). Co mam z tym zrobić w takim razie. Przełożyć do siebie, czy zostawić w automacie(dawce z powrotem składam na automacie). Do czego służy ten czujnik? Na pewno ma w sobie jakiś magnes... Nie chciałbym poskładać wszystkiego, żeby okazało się, że muszę to wypleść z wiązki, żeby automat(dawca) w pełni działał... Z góry dziękuję za pomoc.

ja wpisywałem na bmw-store i wyświetliła się tylko e34. Do tego czujnika idą 2 kable, jeden to masa a drugi jest fioletowy z zielonymi paskami i żółtymi kropkami i idzie do modułu. Gdzie indziej się dowiedziałem, że dzięki temu czujnikowi obc rozpoznaje wyjęcie radia...?

Fuji więc jeśli chodzi o ten element w e34 to figuruje jako S20(DWA)pod nazwą ANTITHEFT RADIO MICROSWITCH.

To input dla modułu DWA(antykradzież dla DME bez EWS)

Ścieżka idzie też do BC IV na pin 1 conektora X501 kabel fioletowo/zielono/żółty.

Nie mam schematów do E36 ale musi być tak samo z działaniem tylko pinologia inna.

Więc jeśli masz pełnego borda to przełóż sobie ten mikrostyk do siebie-bez tego jak ktoś rąbnie Tobie radio to alarm się nie włączy.

W E34 musiałbyć jeszcze potrzebny dodatkowy klakson i przekaźnik do alarmu.

• Lubię 1

Też właśnie nad tym myślałem, że może być taka opcja. W dawcy był oryginalny alarm bmw, ale raczej nie przełożyłem go w komplecie, bo była mega rzeźba. Wolałem usunąć to co zbędne, ale to sobie zostawię :) Jeszcze tylko nie wiem gdzie to wcisnąć, ale jakoś dojdę do tego, dzięki :)