pawel83 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego po wlaniu 6 litrów oleju jest pełen stan a według kazdego katalogu i numeru vin powinno być 6,5 litra?? silnik to m52 523i vanos 170km moze jakis inny bagnet oleju ktos wsadził... u kumpla w 520i touring wchodzi własnie 6.50 litra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 przełóż bagnet od kumpla i spawdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 23 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 spróbuje jutro zamienić i zobacze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Zamieniony masz bagnet od innej wersji silnika, albo nie całkiem zszedł olej z układu, trochę zawsze zostaje w silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ja jak wymieniam to mówie zeby zalali 6l. Pozniej sobie sprawdzam sam bo filtr trochę zaciągnie. Mysle, że do końca olej nie zszedł i poprostu ta osoba, która leje 6,5l na wymianie robi błąd bo najzwyczajniej oleju może być za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Ja spuszczałem olej tak,że auto tam gdzie ma korek spustowy było niżej a druga strona była wyżej czyli najazd czy coś i poczekałem z 15 minut i oleju weszło 6,5 l odpaliłem filtr zaciągnął auto zjechało na równe podłoże postało parę minut i stan był maximum. Silnik taki sam jak twój więc może być,że ktoś bagnet wepchał od v8 albo od diesla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 całkoem możliwe ze ktoś bagnet zamienił... niestety nie mogłem dzis podmianki zrobic bo kulesia w pracy dzis nie było moze jutro sie uda bo ciekawi mnie to bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Nie koniecznie tak jest. Jeśli podczas spuszczania oleju ktoś wypompował resztki oleju z układu to wejdzie go nie co więcej niż 6l. Dlatego to nie jest sztywna miara. Zależy dużo, czy auto stało prosto, czy pod kątem, ile stało na spuszczaniu oleju, 5 minut lub godzinę itp, itd... Edytowane 24 Października 2012 przez tomasso12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 25 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 no wiec podmieniłem dzis bagnet od kumpla z silnika m52 520i w którym układ samarowania ma też 6.5 litra i tyle wchodzi do auta kumpla i jest pelny stan natomoiast u mnie nawet na jego bagnecie dalej wskazuje cały stan a wlałem 6 litrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Zobacz czy nie masz jakiejś wgniotki na misce olejowej w miejscu gdzie wchodzi bagnet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 jedź na wymiane do jakiegoś warsztatu,niech ci odse,odsse,osde,...tam gdzie odsysają olej:-P,wtedy zobaczysz ile wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 25 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 jedź na wymiane do jakiegoś warsztatu,niech ci odse,odsse,osde,...tam gdzie odsysają olej:-P,wtedy zobaczysz ile wejdzie to raczej nie bedzie konieczne poniewaz sam pracuje w warsztzcie i odsysałem własnie olej a pózniej odkrecałem dodatkowo korek w misce:) ... Dziwne to ze jest o pół litra mniej a jednak pokazuje max... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ktoś przyciął rurkę w którą wchodzi bagnet A poważnie to ja u siebie zmieniałem jakieś 4 razy (35tyś.km) i nigdy nie zwróciłem uwagi na to ile wchodzi. Za parę dni zmienię znowu to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Może rurka od bagnetu podniosła się do góry sprawdź czy jest przykręcona pod kolektorem może nie jest i rurka od bagnetu nieco się podniosła wiec także może oszukiwać a jak oring tam puści to będzie sikać olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Może rurka od bagnetu podniosła się do góry sprawdź czy jest przykręcona pod kolektorem może nie jest i rurka od bagnetu nieco się podniosła wiec także może oszukiwać a jak oring tam puści to będzie sikać olejem rurka sie nie podnoisła i jest przykrecona taką rzecz bym zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Ktoś przyciął rurkę w którą wchodzi bagnet A poważnie to ja u siebie zmieniałem jakieś 4 razy (35tyś.km) i nigdy nie zwróciłem uwagi na to ile wchodzi. Za parę dni zmienię znowu to sprawdzę. hehe to napewno bedzie przycieta rurka i wszystko jasne sprawdz u siebie zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 A nie masz uszkodzonej rury, doprowadzającej bagnet do dolnej części silnika, pomijam fakt, że bagnet sprawdziłeś od swojej wersji silnika. To, że tyle samo wchodzi na zmianę, nie oznacza, że bagnet z 2,0 pasuje do 2,3, z 2,3 do 2,8 itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 sorki że tam się wepnę w temat ale u mnie rurka gdzie wchodzi bagnet przy samym silniku jest lekko zalana olejem jakby lekko była nieszczelnaa jak do jest mocowane do silnika przykręcane czy co bo mam zamiar to uszczelnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 jest przykręcona jedną śrubą(znajsziesz) i wystarczy oring wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 A nie masz uszkodzonej rury, doprowadzającej bagnet do dolnej części silnika, pomijam fakt, że bagnet sprawdziłeś od swojej wersji silnika. To, że tyle samo wchodzi na zmianę, nie oznacza, że bagnet z 2,0 pasuje do 2,3, z 2,3 do 2,8 itp. tak masz racje że bagnet os 2.0 moze byc inny niż w 2.5 tego nie wiem... bede wiedział coś więcej na ten temat bo w przyszłym tygodniu biore sie za wymiane uszczelki pod miska olejową więc bede miał okazje sprawdzić wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) sorki że tam się wepnę w temat ale u mnie rurka gdzie wchodzi bagnet przy samym silniku jest lekko zalana olejem jakby lekko była nieszczelnaa jak do jest mocowane do silnika przykręcane czy co bo mam zamiar to uszczelnić tak jak pisał dirty.73 bangnet-rurka jest przykrecona do kolektora ssacego a tu masz numer oryginału oringa - 11431740045 koszt 5.44 zł. to jest ten który jest do miski olejowej a tutaj masz jesli potrzebujesz oringi na sam bagnet 2 szt 11431717666 koszt 2,30 zł 1szt oczywiscie w OE BMW Edytowane 27 Października 2012 przez pawel83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 wklep numer z bagnetu do realoem,i zobaczysz od czego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel83 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 hmm... że tez na to nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 śliczne dzięki za pomoc jak się trochę pogoda poprawi (a się poprawi) to sprawdzę i wymienię happy_bmwhappy_bmwhappy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Wczoraj wieczorem zmieniłem olej, 6.5litra i stan minimalnie powyżej połowy,tj.delikatnie bliżej maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi