Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Wiam. Mam problem z moja BMW E39 2,0 benzyna 98r. Od jakiegoś czasu auto szarpie przy ruszaniu i zmianie biegów. Jest dziwne drganie na biegu jałowym wyczuwalne na kierownicy, oraz na postoju słychać tak jakby cały czas była na ssaniu niby obroty spadają a silnik chodzi głośniej, obroty lekutko faluja ale tak że ledwo to widac na obrotomierzu. I jeszce w dodatku coś jest ze spalaniem bo czuć sapliny przy wydechu i widac jasny dym przy pogodzie chłodniejszej i deszczowej. Wymieniłem już odmę, czujnik położenia wałka, przeczyściłem przepustnicę, wyminiłem świece wraz z gumami łaczącymi je z cewkami. Mechanik sprawdził vanos i rozrząd i dalej nic. Czy może to byc któras cewka albo wtrysk? Bo tego jeszcze nie wymiwniałem. Wrażenie mam takie jakby któryś cylinder kulał. Ale na kompie niec nie pokazuje. Dzięki z góry za pomoc.

mam podobny problem wymienione swiece cewka z komina ostro daje paliwem bialy dym !!! Wykrecilem swiece na szustym cyl no i szok golym okiem bylo widac stojace paliwo w nim zawiesil sie wtrysk !!! postukalem w niego i zadzialal Warto abys sprawdzil wtryski no i cewki jak juz bedziesz wiedzial na ktury kuleje wtedy szczegulowa kontrola cewka,wtrysk,sprezanie powodzenia

Czyszczenie układu wtryskowego też wymaga czasu. Nie od razu wypłucze się syf , trzeba trochę czasu. Najlepiej zalać płyn do czyszczenia, następnie zrobić dłuższą trasę dając nieco po zaworach, by wypłukać nieczystości z układu.

Tomasso zapomniałeś dodać,że na benzynie trzeba przegonić auto na wysokich obrotach aby dobrze zadziałał środek do czyszczenia wtrysków :) Ja polecam STP zalać butelkę na ok pół baku i poganiać na benzynie...

Zalewam STP przed zimą do każdego autka :)

• 3 tygodnie później...