Młoda Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Jako że w tym dziale cisza jak makiem zasiał wpadłam na pomysł,że mogłybyśmy się wymieniac przepisami kuchennymi na jakieś sałatki,obiady,przekąski,ciasta itd itd. To w końcu dział stworzony dla nas - wiec działajmy trochu. Wiadomo że na jakieś Karpacze itd każda coś przygotowuje więc warto może się podzielic swą wiedzą Do dzieła Panie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruta Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Tak tak poproszę, bo niestety ale muszę se gotować ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Pomysł OK Proszę o jakiś przepis na bimber...:drunk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruta Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 ja z tego skorzystałem ostatnio i wyszło mi za***iaszczokuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Pomysł na piątkowy obiad. Ryż ala risotto (podsmażyć cebulkę, wsypać ryż, dodać kostkę rosołowa), tuńczyk w kawałkach w oleju, polać sokiem z cytryny i na wierzch dać cebulkę najlepiej czerwona w talarkach. Jako dodatek nudzę być kapusta pekińska wg uznania. Smacznego Tapnięte S dwójką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młoda Opublikowano 19 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Murzynek (jest przepyszny) BAZA NR 1) 3/4szklanki mleka lub wody 2 szklanki cukru(najlepiej cukier puder) 3 łyżki stołowe kakao 1,5 kostki margaryny Wymieszac wszystkie powyzej podane składniki w garnku i ugotowac. BAZA NR 2) 3 szklanki mąki duże 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 samych żółtek Wymieszac wsio ze sobą. Jak baza nr 1 ostygnie dodac do gara baze nr 2 i zmiksowac. Ubic z 6 białek piane. Gdy ubijesz dodaj do garka piane. Rodzynki (wczesniej sparzone wrzątkiem) popruszyc mąką i wrzucic takze do garka. Blache na ciasto lekko zsypac bułką tarta i Wszystko z garnka wlac do blachy na ciasto. Polewa: 0,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 2 łyzki kakao nieduze 2 łyzki mleka Wszystko ugotowac. Upieczone ciasto polac ostudzoną polewą i posypac wiórkami kokosowymi lub cukiereczkami(jak kto woli). Piec ciasto w około 180 st. C przez około godzinę ! PYCHOTKA kuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młoda Opublikowano 19 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Sałatka z makaronem. 2 zupki chinskie 1 kapusta pekinska 1 papryka duza 2 puszki kukurydzy piersi z kurczaka Piersi z kurczaka pokroic w kawałeczki i podsmazyc na patelni. Makaron z zupek chinskich zalac woda i poczekac az spuchnie - nastepnie odlac wode a makaron przesypac do duzej miski Dodac do makaronu skrojoną kapuste pekinska, paprykę, kukurydze, mieso i wymieszac. Dodac do wymieszanych składników majonez, sól,pieprz ... Gotowe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Młoda to Ty umiesz gotować :?::?::?: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młoda Opublikowano 19 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Wiem,że bardzo lubisz mi dogadywac bo inaczej nie umiesz! PS -Od dziś gotujesz sobie sam !kuogkuogkuogkuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) mogłybyśmy się wymieniac przepisami kuchennymi na jakieś sałatki,obiady,przekąski,ciasta itd itd. fajny temat założyłaś, bo ciągle nie mam pomysłów co tu zrobić do jedzenia:mrgreen: dzisiaj na obiad mam placek po węgiersku z sosem gulaszowo-pieczarkowym. na góre (nałożonej na tależ porcji) daje sie jeszcze łyżeczkę świeżej śmietany,do ozdoby głównie i pychota :mrgreen: placek po węgiersku-sam placek to w sumie nic innego jak mega mega placek ziemniaczany.jeden pokrywa całą patelnie. nakłada sie go grubo.a najlepszy jest smażony bez tłuszczu i bez patelni a na blasze chyba żeliwnej czy jakiejs takiej. kładzie sie ta blache na palniki kuchenki i smaży. reszta do placka-to zmodyfikowałam do własnych potrzeb, bo nie dodałam boczku (nakłada sie go na placek) uzmażonego w gruba kostke, a zrobiłam poprostu gęsty gulasz.no i + ta śmietana. SERNIK: *zawsze wychodzi. no i ma zaletę.nie jest ani trochę pracochłonny: - 1 kg sera - 2 budynie smietankowe/waniliowe - 2 szkl. cukru - 6 jajek - 2 łyż. proszku do pieczenia - 2 łyż. cukru waniliowego - jakiś zapach, gdy ktoś lubi - paczka rodzynek czy bakalii - 1 kostka masła czy margaryny - 1 paczka biszkoptów na dno foremki jajka zmiksować porzadnie z cukrem, dodać budynie,proszek i pozostałe składniki. ponownie zmiksować. foremkę posmarowac tłuszczem, posypać bułką tartą, na dno wysypać biszkopty.wylać na to mase.piec około 1 godz .w temp 180-190. po upieczeniu wyłączyc i zostawić w piekarniku na około 0,5 godz. robie do tego polewe czekoladowa. mozna nie robić nic, mozna posypac cukrem pudrem. Edytowane 19 Października 2012 przez Zuza5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 [h=1]Kaczka pieczona, nadziewana jabłkami[/h] Składniki: 1 kaczka (1,5 kg) 60 dag ziemniaków 60 dag jabłek (złote lub szare renety, antonówki) 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki majeranku sól pieprz do przybrania: jabłko borówki do mięsa kilka liści sałaty gałązki natki pietruszki [h=3]Przygotowanie[/h] Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, polową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem. Kaczkę wypełnić luźno jabłkami, zaszyć, przełożyć do brytfanny, posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Mięso i ziemniaki lekko oprószyć solą i pieprzem. Piec 1 godz. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać połówkami jabłek wypełnionych borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) CYTRYNÓWKA - 2 litry spirytusu (polskiego) - 1.75 litra wody min. niegazowanej - 9 cytryn wyciśniętych - 1 pomarańcz - 2 szklanki cukru - 1 łycha miodu Wszystko mieszamy razem, cedzimy najlepiej przez sitko i ręcznik papierowy, schładzamy i spożywamy, zapijać nie trzeba, czacha nie dymi na następny dzień (sprawdzone nie raz):drunk: Edytowane 9 Listopada 2016 przez BASTARS 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nika Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 CYTRYNÓWKA - 2 litry spirytusu (polskiego) - 1.5 litra wody min. niegazowanej - 9 cytryn wyciśniętych - 1 grejfrut - 2 szklanki cukru - 1 łycha miodu Wszystko mieszamy razem, cedzimy najlepiej przez sitko i ręcznik papierowy, schładzamy i spożywamy, zapijać nie trzeba, czacha nie dymi na następny dzień (sprawdzone nie raz) no w końcu jakis konkret kuogkuog hehe..joke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nika Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Maxbimbrowa książka kuchenna Jako że w tym dziale cisza jak makiem zasiał wpadłam na pomysł,że mogłybyśmy się wymieniac przepisami kuchennymi na jakieś sałatki,obiady,przekąski,ciasta itd itd. To w końcu dział stworzony dla nas - wiec działajmy trochu. Wiadomo że na jakieś Karpacze itd każda coś przygotowuje więc warto może się podzielic swą wiedzą Do dzieła Panie super pomysł Kucinka, jakiś czas temu zastanawialam sie żeby cosik takiego poruszyć, ale stwierdzilam że Maxbimmer to nie to miejsce....a jednak..pomyliłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Do sałatki mojego pomysłu potrzeba : puszkę kiełków mung,puszkę fasoli czerwonej,pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona,woreczek ryżu ugotowany al`dente,dużą łyżkę maximum dwie majonezu,z dwie garście żółtego startego na dużych oczkach sera,przyprawy jakie dodaje to pieprz,sól i parę kropel sosu z ostrych papryczek. Fasolkę i kiełki odcedzamy dodajemy resztę składników i mieszamy potem doprawiamy wedle uznania i dodajemy majonez aby wszystko ładnie się połączyło nie dajemy pół słoika bo to ma nie pływać w majonezie. Tylko pamiętajmy ryż i pierś kostka mają być już zimne Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 puszkę kiełków mung,puszkę fasoli czerwonej a co to ja,królik jaki czy inna wiewiórka?dania mięsne mnie interesują,może być coś z dziczyzny:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Dirty ta sałatka naprawdę jest dobra jak lubisz mięso to zrób więcej piersi z kuraka i dodaj np salami pokrojone w małe paseczki czy udo z dzika :grill: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 jak lubisz mięso to zrób więcej piersi już lepiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 "ciasteczka z płatków owsianych"- ja je lubie, w dodatku "0"pracochłonności...więc tym bardziej lubię :lol: 3/4 kostki masła 1/2 szkl cukru 150g mąki pszennej peoszek do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szkl płatków owsianych wyrabiamy ciasto, blat posypać mąką. rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać z niego kółeczka czy co tam kto chce, w każdym razie wycinać z niego ciasteczka. Każde ciasteczko posmarować surowym białkiem i obsypać mocno cukrem. Blachę lekko posmarować tłuszczem,ja wykładam dodatkowo pergamin aby sie nie miały możliwości ciasteczka przypalić. Piec 10-15 min w temp 170.:biggrin: * zamiast płatków owsianych można dać np. kaszę manną, wtedy ciasteczka będą się nazywały- " ciasteczka z kaszki mannej":biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 A ja potrzebuje przepis na strogonowa...czy ktoś z was może robi....uklon_bmwuklon_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) ja robię raz na czas. nie wiem jaki jest fachowy, podam ci mój: około 1 kg wołowiny. najlepiej takiej czystej,wiec np.poledwicy (można zrobić wersję oszczędną z wieprzowina ale jest inny smak-a jak juz to mięso mokre czyli nie szynka,nie karczek a łopatka, lub pół wołowiny pół wieprzowiny) 2 cebule (jak wielka to 1 wystarczy) 0,5 kg pieczarek 2-3 ogórki kiszone z 2 kostki rosołowe sól przecier pomidorowy pieprz, papryka ostra łyzka smietany mieso pokroic w paseczki (jak grube zapałki), podsmażyć na tłuszczu( nie oleju) najlepiej maśle,margarynie, cebule pokroic w krazki,tez dodac i podsmażyc.tak samo pieczarki-pokroic,dodać podsmażyć. Połowę ogórków kroimy tez w grube zapałki i dodajemy.po dodaniu i wymieszaniu zalewamy woda,wrzucamy kostki rosołowe i przyprawiamy do smaku.dusimy. na nałożona porcje na talezu- kładziemy ciut śmietany na każdą porcje i posypujemy ja reszta ogórków startych na tarce. ja do tego robie jeszcze kluski lane, przez co potrawa wystarcza jako danie sama w sobie bez konieczności jedzenia chleba do niej: w momencie gdy juz wszystkie składniki sa ugotowane 2 jajka 3/4 szkl maki. szczypta soli jajka wybijam do kubka,dadaje make,starannie trzeba wymieszac,w razie jakby było za suche (ma byc jak b.b.geste ciasto naleśnikowe) można dodac troszke wody. kubeczek nad garnek ze strogonowem.powoli wylewac z kubeczka,łyżką odrywając małe porcyjki. jak stwardnieje w gotowaniu-powstaną kluseczki. chwile razem pogotowac. robi sie w miare szybko. pogotowac sie musi kolo godziny,ale przeciez to nie zabiera czasu (na prace nad tym). hehe-dań pracochłonnych unikam. jestem leniem i ogólnie nie bardzo lubie wystawać w kuchni. Edytowane 23 Października 2012 przez Zuza5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dzięki wielkie na pewno spróbuje zrobić bo mam smaka.w wersji na ostro oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ja jutro coś wam wrzucę ciekawego bo dzisiaj dopiero z pracy wróciłam i nie mam mocy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) hej.podajcie przepis na normalny i bardzo szybki jabłecznik, lub jakiekolwiek inne szybkie ciasto, bo do tego to noga ze mnie niesłychana i poza sernikiem, sernikiem na zimno lub ciastami z proszku, nic mi nie wychodzi:| Edytowane 24 Października 2012 przez Zuza5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młoda Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Zuza sprobuj tego murzynka ktorego podawałam - szybko sie go robi naprawde. i jest prosty nie ma mocy by Ci nie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.