Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

szarlotka budyniowa

3,5 szkl mąki,0,75szkl cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 margaryna,1 całe jajo,2 żółtka, 3 łyzki kwaśnej smietany.masa budyniowa---3budynie śmietankowe,1l mleka, 1,5kg jabłek(zetrzeć mozna lub jak ja robie pokroić w małe kawałki)

(Zrobić kruche ciasto)

podzielić je na dwie części jedną rozłożyć i posypać odrobiną bułki tartej, ułożyć obrane jabłka,i posypać cynamonem.

Zagotować budyń oczywiście zapomniałam dodać żeby go posłodzić jak nie jest z cukrem, i ciepły budyń wylać na jabłka na wierzchu położyć drugą część ciasta i piec iok 1 godz na złoty kolor. ( ja na góre to ciasto daje na chwile do zamrażarki a potem tre na tarce i smaruje białkiem i odrobiną cukru posypuje.) jest przepyszne.

jak chcecie robie jeszcze pyszny miodownik, jest z nim sporo pracy ale warto. SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i przepis który przywiozłam z Holandii strasznie prosta sałatka i szybka

1 kg pieczarek (sparzyć je wrzucić do zimnej wody i jak zacznie sie gotowa ć wyjąć je po 2 minutach) i pokroić w kostkę.

10 jajek ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę

dużo szczypiorku tego grubego pokroić

dodać majonez sól i pieprz i sałatka gotowa. i smaczna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zuza sprobuj tego murzynka ktorego podawałam - szybko sie go robi naprawde. i jest prosty nie ma mocy by Ci nie wyszedł.

dzisiaj lub jutro zrobie go, zobacze co z tego wyjdzie. w takich sprawach Młoda, najczęściej nawet mega moc nie jest w stanie ze mną się zmierzyć.---> zakalec<---- lub/i --->spalone<---

zobaczymy. o wynikach dam znać hehe.

Malwiny przepis zostawię na drugi etap, bo jakos czuje ze jest trudniejsze i dłuższe :-P ale jak wyjdzie murzynek, pójdę o krok dalej :-P

Edytowane przez Zuza5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.,więc jest więcej roboty na pewno niż przy murzynku.

ten kawałek szczególnie stanowi dla mnie kryterium wyboru :4:

nie lubię piec ani gotować. :cry: robię to, bo ktoś musi,staram się aby było dobre ale nie upatruję w tym przyjemności i nie miewam ataków nieposkromionej radości.jednak ten dział to fajna sprawa, bo jakieś urozmaicenie dać może w pomysłach na jedzenie.:-P dlatego go obserwuję :-P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,ja mam przepis na włoskie Sugo.

Składniki

makaron świderki 200 g

oliwa z oliwek 3 łyżki

cebula 3 szt.

czosnek 5 szt.

koncentrat pomidorowy 30% 25 ml

tuńczyk w oleju 1 szt.

żółty ser 100 g

papryka czerwona 1 szt.

sól 1 szczypta

pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, potem cebulę. Podgrzewamy ok. 10 min. Ciągle mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy. Znowu gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, potem tuńczyka i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy do smaku.

W wolnej chwili - gotujemy makaron al dente.Mieszamy sos z makaronem i serem.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabaczek faszerowany - przepisy z mięsem I

Składniki:

- 1 kabaczek średniej wielkości

- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1 duża cebula

- listek laurowy,ziele angielskie

- 30 dkg sera żółtego w kostce

- bułka tarta

- 1 l przecieru pomidorowego

- śmietana 18%

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone podsmażamy przez chwilę na patelni, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchew, pietruszkę, a także 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe, farsz posolić i popieprzyć. Do farszu można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wlewamy jeszcze 1/3 szklanki wody - całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut (aż mięso i warzywa będą miękkie). Teraz zabieramy się za kabaczka. Warzywo myjemy i kroimy wzdłuż na pół, wycinamy środek z pestkami i odrobine solimy. Wyżłobiony środek wykładamy jeszcze ciepłym farszem mięsnym. Kabaczek faszerowany można teraz zasypać startym żółtym serem, a następnie delikatnie, ale jak najdokładniej obsypujemy go bułką tartą. Teraz pozostaje nam tylko przygotować sos pomidorowy: przecier pomidorowy doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietanę. Ostrożnie polewamy warzywo, aż kabaczek faszerowany wchłonie sos. Jego pozostałą część można wylać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w których przygotowujemy kabaczka. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 lub 200 stopni i pozostawiamy do pieczenia na ok. 1 godzinę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Extra pomysł z tym tematem Młoda :)

Ja polecam proste i szybkie

Białe serniczki z truskawkami(lub innymi owocami)

Składniki, 12 sztuk:

• 150 g ciasteczek owsianych

• 500 g zmielonego twarogu

• 1/2 - 3/4 szklanki cukru

• 1 pełna łyżka mąki pszennej

• 1 białko jajka

• 6 truskawek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane* pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodać aromaty**. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki (wyglada wtedy jak serduszko ). Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).

Pychotka! :)

Edytowane przez Madziulka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam!

Pyszne, wilgotne i sycace ;)

Muffinki razowe z dynią

z bakaliami i orzechami włoskimi

Składniki, 9 - 12 porcji:

• 1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)-dałam rodzynki u żurawine

• 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej - dałam pszenna pełnoziarnistą

• 1/3 szklanki brązowego cukru

• 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)-dałam tylko cynamon

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1/3 łyżeczki soli

• 2 jajka

• 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni

• 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)

• 1/3 szklanki płynnego miodu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol::lol: chłopy to chłopy :lol::lol:

robiłam ciasto Młodej. Prawie mi wyszło na medal.:4: urosło jak góra na około 15 cm. zmodyfikowałam je miodem.dałam szklanke cukru i pół słoika miodu i może przez to ciut twarde było.albo za długo o chwile w piekarniku posiedziało, bo po godzinie zgasiłam ale zostawiłam w nim do wystudzenia i to chyba był mój błąd.Ale przepis jest mega, bo zrobiłam i nie udało mi sie schrzanić tego :lol: kolejne zrobie ścisle według przepisu i wtedy się będę miała okazje wypowiedzieć się raz jeszcze dokładniej :lol:

Edytowane przez Zuza5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROLADKI SCHABOWE LUB Z PIERSI KURCZAKA

Na cienko ubitego kotlecika kładziemy plaster sera zółtego, na to plaster wędzonki (np. polędwica wiśniowa) + ogórek kiszony.

Zawijamy wszystko w roladkę i panierujemy jak normalny kotlet jajko + bułka tarta.

Smażymy na sporej ilości oleju.

Banalnie proste, szybkie, a zawsze to cuś innego do obiadu:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jako że zachwalałam post, czas i na mnie żeby cusik tutaj wrzucić

przepis na polędwiczki z kurkami oraz gryczane kopytka

kopytka ( nie piszę miar składników, ponieważ każda rodzinka liczy inną ilość osób - masa powinna być lekko kleista i "odchodzić" od dłoni)

- ugotowane ziemnaki

- mąka gryczana ( robie takową mąkę mieląc kaszę gryczana paloną)

- jajo - zreguły jedno na okolo 1 kg ziemniaków

- badź zamiast jajka może być siemie lniane mielone

ziemniaki zemleć, dodać resztę składników, wyrobić ciasto. uformować rulonik i nożem nadać kształt kopytek. smażyć na głębokim oleju ok. 6 min., az sie zrumienią. takie kopytka można również ugotować, jednakże z reguły wychodzą one wtedy nieco twardawe.

mięso z grzybami

polędwiczki wieprzowe / tudziez może byc i kurczak np. piersi z kurczaka

mleczko kokosowe

grzybki - najlepsze będą kurki, ale smiało można je zastapić pieczarkami

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

polędwiczki pociąc na plastry szerokości ok. 2 cm lekko rozbić dłonią, przyprawić, podsmażyć, odstawić na talerz.

na tej samej patelni wrzucić kurki, poddusić ok. 3 min, dodac mleczko kokosowe, przyprawy i zredukować do konsystencji sosu.

i Voila

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...