malwina Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Moje pierwsze ciasto to własnie murzynek trochę nie udane ale kiedy to było... Jest dobry i rzeczywiście szybko sie robi mogę podać ci kochana jabłecznik z budyniem tez jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 szarlotka budyniowa 3,5 szkl mąki,0,75szkl cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 margaryna,1 całe jajo,2 żółtka, 3 łyzki kwaśnej smietany.masa budyniowa---3budynie śmietankowe,1l mleka, 1,5kg jabłek(zetrzeć mozna lub jak ja robie pokroić w małe kawałki) (Zrobić kruche ciasto) podzielić je na dwie części jedną rozłożyć i posypać odrobiną bułki tartej, ułożyć obrane jabłka,i posypać cynamonem. Zagotować budyń oczywiście zapomniałam dodać żeby go posłodzić jak nie jest z cukrem, i ciepły budyń wylać na jabłka na wierzchu położyć drugą część ciasta i piec iok 1 godz na złoty kolor. ( ja na góre to ciasto daje na chwile do zamrażarki a potem tre na tarce i smaruje białkiem i odrobiną cukru posypuje.) jest przepyszne. jak chcecie robie jeszcze pyszny miodownik, jest z nim sporo pracy ale warto. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 i przepis który przywiozłam z Holandii strasznie prosta sałatka i szybka 1 kg pieczarek (sparzyć je wrzucić do zimnej wody i jak zacznie sie gotowa ć wyjąć je po 2 minutach) i pokroić w kostkę. 10 jajek ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę dużo szczypiorku tego grubego pokroić dodać majonez sól i pieprz i sałatka gotowa. i smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Zuza sprobuj tego murzynka ktorego podawałam - szybko sie go robi naprawde. i jest prosty nie ma mocy by Ci nie wyszedł. dzisiaj lub jutro zrobie go, zobacze co z tego wyjdzie. w takich sprawach Młoda, najczęściej nawet mega moc nie jest w stanie ze mną się zmierzyć.---> zakalec<---- lub/i --->spalone<--- zobaczymy. o wynikach dam znać hehe. Malwiny przepis zostawię na drugi etap, bo jakos czuje ze jest trudniejsze i dłuższe :-P ale jak wyjdzie murzynek, pójdę o krok dalej :-P Edytowane 24 Października 2012 przez Zuza5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 nie ma sprawy ale jest nawet lepszy niż zwykła szarlotka. A do szarlotki ciasto i tak trzeba robić kruche.,więc jest więcej roboty na pewno niż przy murzynku. Ja ogólnie wole piec ciasta niż gotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 .,więc jest więcej roboty na pewno niż przy murzynku. ten kawałek szczególnie stanowi dla mnie kryterium wyboru :4: nie lubię piec ani gotować. :cry: robię to, bo ktoś musi,staram się aby było dobre ale nie upatruję w tym przyjemności i nie miewam ataków nieposkromionej radości.jednak ten dział to fajna sprawa, bo jakieś urozmaicenie dać może w pomysłach na jedzenie.:-P dlatego go obserwuję :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bromba Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Hej,ja mam przepis na włoskie Sugo. Składniki makaron świderki 200 g oliwa z oliwek 3 łyżki cebula 3 szt. czosnek 5 szt. koncentrat pomidorowy 30% 25 ml tuńczyk w oleju 1 szt. żółty ser 100 g papryka czerwona 1 szt. sól 1 szczypta pieprz 1 szczypta Sposób przygotowania: Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, potem cebulę. Podgrzewamy ok. 10 min. Ciągle mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy. Znowu gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, potem tuńczyka i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy do smaku. W wolnej chwili - gotujemy makaron al dente.Mieszamy sos z makaronem i serem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Kabaczek faszerowany - przepisy z mięsem I Składniki: - 1 kabaczek średniej wielkości - 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 duża cebula - listek laurowy,ziele angielskie - 30 dkg sera żółtego w kostce - bułka tarta - 1 l przecieru pomidorowego - śmietana 18% - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy przez chwilę na patelni, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchew, pietruszkę, a także 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe, farsz posolić i popieprzyć. Do farszu można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wlewamy jeszcze 1/3 szklanki wody - całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut (aż mięso i warzywa będą miękkie). Teraz zabieramy się za kabaczka. Warzywo myjemy i kroimy wzdłuż na pół, wycinamy środek z pestkami i odrobine solimy. Wyżłobiony środek wykładamy jeszcze ciepłym farszem mięsnym. Kabaczek faszerowany można teraz zasypać startym żółtym serem, a następnie delikatnie, ale jak najdokładniej obsypujemy go bułką tartą. Teraz pozostaje nam tylko przygotować sos pomidorowy: przecier pomidorowy doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietanę. Ostrożnie polewamy warzywo, aż kabaczek faszerowany wchłonie sos. Jego pozostałą część można wylać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w których przygotowujemy kabaczka. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 lub 200 stopni i pozostawiamy do pieczenia na ok. 1 godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madziulka Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Extra pomysł z tym tematem Młoda Ja polecam proste i szybkie Białe serniczki z truskawkami(lub innymi owocami) Składniki, 12 sztuk: • 150 g ciasteczek owsianych • 500 g zmielonego twarogu • 1/2 - 3/4 szklanki cukru • 1 pełna łyżka mąki pszennej • 1 białko jajka • 6 truskawek Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane* pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodać aromaty**. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki (wyglada wtedy jak serduszko ). Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa). Pychotka! Edytowane 30 Października 2012 przez Madziulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Wczoraj Edzia pichciła całe popołudnie jakiegoś straganowa ,czy cuś ... jakby mnie jutro nie było na forum ,to będzie znaczyć ,że nie wyszło[dziś będę to jadł na obiad:p] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 PRZEMO żyjesz ??? kurde chyba nie narazisz nas na kolejne wieńce :p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Wczoraj Edzia pichciła całe popołudnie jakiegoś straganowa ,czy cuś ... jakby mnie jutro nie było na forum ,to będzie znaczyć ,że nie wyszło[dziś będę to jadł na obiad:p] moj przepis :lol::lol::lol: musi wyjść :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Ja jeszcze nie robiłam bo nie miałam kiedy, ale zrobię jak Przemo żyje- to ja też zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Ja jeszcze nie robiłam bo nie miałam kiedy, ale zrobię jak Przemo żyje- to ja też zrobie. żyje,żyje ,nawet zjadliwe to było...:-Pkuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 żyje,żyje taaaa,w Zaduszki nie takie rzeczy sie dzieją.....:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malwina Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 To chyba mogę robić.uklon_bmw Przemo żona zrobiła Ci krokiety z barszczykiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 To chyba mogę robić.uklon_bmw Przemo żona zrobiła Ci krokiety z barszczykiem??? ta .... zrobiła.... :bag:chciałbym... może na święta...:4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madziulka Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Polecam! Pyszne, wilgotne i sycace Muffinki razowe z dynią z bakaliami i orzechami włoskimi Składniki, 9 - 12 porcji: • 1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)-dałam rodzynki u żurawine • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej - dałam pszenna pełnoziarnistą • 1/3 szklanki brązowego cukru • 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)-dałam tylko cynamon • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/3 łyżeczki soli • 2 jajka • 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego) • 1/3 szklanki płynnego miodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Polecam!Pyszne, wilgotne i sycace gorzej ze mną ;przeczytałem :pyszne,wilgotne i cycate...:bag::4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) :lol::lol: chłopy to chłopy :lol::lol: robiłam ciasto Młodej. Prawie mi wyszło na medal.:4: urosło jak góra na około 15 cm. zmodyfikowałam je miodem.dałam szklanke cukru i pół słoika miodu i może przez to ciut twarde było.albo za długo o chwile w piekarniku posiedziało, bo po godzinie zgasiłam ale zostawiłam w nim do wystudzenia i to chyba był mój błąd.Ale przepis jest mega, bo zrobiłam i nie udało mi sie schrzanić tego :lol: kolejne zrobie ścisle według przepisu i wtedy się będę miała okazje wypowiedzieć się raz jeszcze dokładniej :lol: Edytowane 8 Listopada 2012 przez Zuza5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edka Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 ROLADKI SCHABOWE LUB Z PIERSI KURCZAKA Na cienko ubitego kotlecika kładziemy plaster sera zółtego, na to plaster wędzonki (np. polędwica wiśniowa) + ogórek kiszony. Zawijamy wszystko w roladkę i panierujemy jak normalny kotlet jajko + bułka tarta. Smażymy na sporej ilości oleju. Banalnie proste, szybkie, a zawsze to cuś innego do obiadu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuza5 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 no. przepis wygląda smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nika Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 jako że zachwalałam post, czas i na mnie żeby cusik tutaj wrzucić przepis na polędwiczki z kurkami oraz gryczane kopytka kopytka ( nie piszę miar składników, ponieważ każda rodzinka liczy inną ilość osób - masa powinna być lekko kleista i "odchodzić" od dłoni) - ugotowane ziemnaki - mąka gryczana ( robie takową mąkę mieląc kaszę gryczana paloną) - jajo - zreguły jedno na okolo 1 kg ziemniaków - badź zamiast jajka może być siemie lniane mielone ziemniaki zemleć, dodać resztę składników, wyrobić ciasto. uformować rulonik i nożem nadać kształt kopytek. smażyć na głębokim oleju ok. 6 min., az sie zrumienią. takie kopytka można również ugotować, jednakże z reguły wychodzą one wtedy nieco twardawe. mięso z grzybami polędwiczki wieprzowe / tudziez może byc i kurczak np. piersi z kurczaka mleczko kokosowe grzybki - najlepsze będą kurki, ale smiało można je zastapić pieczarkami przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, polędwiczki pociąc na plastry szerokości ok. 2 cm lekko rozbić dłonią, przyprawić, podsmażyć, odstawić na talerz. na tej samej patelni wrzucić kurki, poddusić ok. 3 min, dodac mleczko kokosowe, przyprawy i zredukować do konsystencji sosu. i Voila Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 wreszcie byście coś po pichciły i na jakiegoś spota przywizły kuogkuogkuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młoda Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Dudek Ty czytaj ucz się i gotuj zonie Zuza cieszę sie ze jako tako wyszło. Ja jak robiłam wychodziło mięciutkie w środku wiec sprobuj jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.