Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tego typu problem ze swoim 320d w automacie, że samochód często puszcza czarne "bąki". Przy okazji zdejmowania klapek z kolektora został on wyczyszczony, EGR również, dzisiaj zdjąłem osłonkę elektrozaworu przy turbinie, w środku czysto. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?

Moc jest w porządku, po odpięciu całkowitym EGR problem praktycznie nie występuje.

No tak racja bo to m47n.Spróbuj ją wymyć może jest przypchana gdzieś.Dzisiaj rozmawiałem z gościem od turbin i powiedział mi tak że ma dużo przypadków z bmkami gdzie ludzie przyjeżdżają i mówią że padła turbina bo kopci na czarno itd.a się okazuje ze wystarczy wymiana filterka odmy lub wyczyszczenia samego separatora(m47n) i po przejechaniu kilku kilometrów problem znika.A sprawdzałeś wtryski np. INPą?

W m47n i m57n nie ma co grzebać w separatorach , za dużo i tak nie poczyścisz , ale mam fajny patent, teściu sobie wykombinował w mietku c270 powypuszczał jakieś wężyki z odmy , poomijał jakoś powroty i teraz wsio ma czyste od oleju i nagaru, kolektor, IC . Muszę to obczaić i chyba takie poprawki naniosę u siebie w 320ce:4:

Jeszcze pytanie, mam dzisiaj chwilę wolnego, zdejmę jeszcze elektrozaworek EGR, poczyszczę, i wezmę się za czyszczenie separatora odmy. Czy ktoś może podpowiedzieć w jaki sposób go wyczyścić? Wiem, że jest on rozbieralny (mam drugi na półce w garażu). Ale czy wystarczy go wymyć benzyną ekstrakcyjną w środku i wytrzeć do sucha, czy coś jeszcze?

EDIT:

Odma zdjęta, okazało się, że separator jest z 2011 roku, więc świeży, rozebrałem wszystko, wyczyściłem, po zdjęciu elektrozaworu od EGR był on czarny. Również wyczyściłem i zobaczymy co się będzie działo. Po jakim mniej więcej czasie powinien teraz zmniejszyć dymienie?

Edytowane przez Kamcio

• 6 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

moj plastik takze zacza mocniej dymic...

komp bledow nie pokazuje, przeplywka chodzi, wtryski wzorcowo itp.

filtr odmy wymieniam zawsze przy wymianie oleju z filtrem powietrza i oleju , kolerktor czyszczony wraz z EGR jakos na wiosne

Kamcio, co to za elektrozawor ?

gdzie go znajde (najlepiej pokaz "palcem" :D )

RealOEM.com * BMW E46 320Cd VACUM CONTROL-ENGINE-TURBO CHARGER nr 1 , znajdziesz go niedaleko turbiny, a tak wygląda w realu , jak będziesz czyścił uważaj na tą siateczkę[ATTACH=CONFIG]27356[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27357[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27359[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27358[/ATTACH]
  • Lubię 1

Tazunio, będę musiał kiedyś się z Tobą w Zawidowie umówić byś pokazał mi parę rzeczy, bo do dziś nie wiem co i gdzie:) Zreszta widziałem Cię w piątek na Wszystkich Świątych na skrzyżowaniu, za Tobą jechała druga srebrna sztuka. Puszczałeś mnie na krzyżówce:)