Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Auto: BMW 528i E39 Sedan

rok 96

silnik: M52B28 na sekwencji LPG

Mam taki problem w kiwetniu jakos mi sie auto zaczelo grzac, okazalo sie ze plyn uciekl i sie zapowietrzylo.

Ale wyciekow nie znalazlem, wiec odpowietrzylem nastepnie pojechalem na warsztat tam tez wyciekow nie znalezli.

Zrobilem tam probe czy w plynie nie ma oleju, proba wyszla pozytywnie, auto nie dymi - wiec pomyslalem, moze bylo malo plynu i sie zapowietrzyl.

Wczoraj pod zielona gora pojawil sie napis kuhlwasser, zatrzymalem sie plynu bylo bardzo malo (o mnie zdziwilo bo od poprzedniego zapowietrzenia ciagle sprawdzam stan i dolewam jak trzeba), dolalem ale oczywiscie tez sie zaczal grzac i musialem odpowietrzyc.

Ktos ma jakas rade?

Bo moze ja jestem glopi ale juz nie mam pojecia co moze byc przyczyna.

Choc nie jestem pewny ale w okolicach progu kierwocu pod podloga, oslona wydawala mi sie wilgotna, tam ida jakies pzrewody? bo mi sie wydaje, ze nie.

Pod progiem masz pompę i filtr, więc jeśli to tylko z niej kapie. Żadnych przewodów tam nie ma od chłodzenia silnika. Spróbuj dobrze odpowietrzyć układ, jest to ciężkie, ale da się zrobić. Być może masz dużo powietrza w układzie i w miarę czasu płyn uzupełnia luki, stąd jego ubytki. Ale to tylko teza.

jak robisz test na slady jakies substancji w czyms i test wychodzi pozytywnie to znaczy ze ona tam jest (jak z testem na hiv pozytywny masz hiv negatywny nie masz hiv) skoro to nie przejęzyczenie z twojej strony to może masz tez płyn w oleju

Ja mam podobnie, latem za duzo zalalem plynu przy odpowietrzaniu i gdzies cisnienie uszkodzilo cos bo co tydzien znika mi setka i wiecznie zapowietrzona jest.. Czy u mnie tez jest ta pompa progowa? Czy ona nie jest przypadkiem od paliwa?

Co do tematu, podokrecaj wszystkie weze bo mimo tego ze jest waz zalozony, moze byc lekko zsuniety/niedokrecony i bedzie lapac powietrze.

tak jak w innym temacie napisałem sprawdźcie elektrozawór ja się pół roku bujałem nie mogłem wycieku znaleźć. ciekło tylko na rozgrzanym i od razu prawie parowało, a też byłem w warsztatach i nic nie znaleźli, przede wszystkim ty ChiS bo masz ten sam motor, w komorze silnika po prawej stronie jest schowany mało widoczne miejsce można łatwo przeoczyć i tak jak twoja CAAAAAAŁŁŁŁŁŁYYYYY czas była zapowietrzona nie mogłem sobie z tym poradzić

Edytowane przez Maslana