Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna od jakiś 300km zaobserwowałem, że mam problemy przy np redukcji z 5 biegu na 4 bieg. Bieg czasem się blokuje tak jak by był tam bariera, a czasem wchodzi z oporem takim jak przy wrzucaniu wstecznego tylko ze większym ale po 0,5 sekundę opór ten puszcza i bieg wchodzi tak jak bym jeździł dźwignia po zębach piły ręcznej do cięcia drzewa, ale bez odgłosów zgrzytu. Przy redukcji z 5 na 4 bieg najbardziej odczuwalne jest to zjawisko. Przy większych prędkościach jest to bardziej odczuwalne niż przy mniszych. Przy redukcji z 4 na 3 jest mniej problemów ale żeby to po maśle szło to nie mogę powiedzieć.

Przy normalnym przejściu z 4 na 5 tego nie zaobserwowałem wchodzi jak po maśle. Z 3 na 4 po maśle..Jedynie z 1 na 2 jest jakiś większy opór. Natomiast mam czasem problem z wrzuceniem 1, np jadę hamuje bo widzę że samochód przede mną zahamował i się toczy i ja hamuje ledwo co się toczę chce wtedy 1 a ona nie wchodzi mogę tylko 2. - nie wiem może to normalne zachowanie że nie wolno wrzucać 1 przy lekkim toczeniu się BMW.

Proszę o pomoc spotkał się ktoś z takim problem, co tu może nie grać?

Synchronizatory są w środku wiec skrzynie trzeba rozbebeszyć cała i powymieniać koszt będzie spory , poszukał bym całej używanej z gwarancja będzie to mniejszy koszt.

Skrzynia biegów manual BMW 3 e46 320d 136 KM (2600234878) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

bmw 320d e46 136km skrzynia biegów manual igła (2636432945) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

250 zł to nie wieli koszt a wymienisz to we dwóch.

Edytowane przez SoulRea

Moja dostała na pierwszy start wszystkie nowe soczki , ostatnio dostała nowe pazurki (hamulce) teraz jej buciki na zimę szykuje i na wiosnę nowe nóżki ( zawieche). Wymiana oleji to wazna sprawa po kupnie. Ale super że to tylko taki szkopuł był mały jak olej.