woz Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Witajcie. Ja mam u siebie w e34 540 instalacje BRC i zlego - odpukac - slowa nie powiem. Szczegolnie ostatnio zaczynam czuc walory tego rozwiazania, gdyz przyszlo mi przez kilka tygodni po zakupie swojej 540 tankowac benzyne...po 5.85zl za litr :bag: Teraz, kiedy samochod ma juz zalozona sekwencje i tankuje po 2,65 za litr, czuc ulge w kieszeni i praktycznie zadncyh roznic w jezdzie. Zaczalem sie jednak rowniez zastanawiac nad instyalacja do samochodu Kamili. Zona coraz wiecej jezdzi, dziecko codziennie do przedszkola, praca, i inne srele morele do zalatwienia ktyore pochlaniaja kilometry po miescie...i wiecej kasy na paliwo. No i bardzo powaznie biore pod uwage jakas dobra instalke. Na razie chce sprawdzic dokladnie ile pali w miescie (zatankowany do pelna, po przejechaniu np 400km znowu zatankowac do pelna, i bede miala rzeczywioste spalanie..). Ale pomyslalem ze napisze, zeby moze miec jakeis wstepne rozpoznanie tematu. Wiecie moze jak silnik M43 sie spiuje z instalka? Jest to e36 compact z 99 roku, czyli dokladnie jest to silnik M43TU B19 - czyli 1895cm, 85KW. Silnik ma nalatane okolo 143tys kilometrow, buda mega zdrowa, odpukac nic sie nei dzieje wiec wyglada na to ze ten samochod jeszcze zostanie u nas na dlugo. Jakies opinie? Z gory thx bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Ja miałem M43B16 w swojej QP. Średnie spalanie przy mieszanej trasie wychodziło mi 13L - jak znajdę starą kartę z telefonu, to Ci mogę wrzucić wykresy Ale myślę, że u Twojej żony powinno być podobnie - buda lżejsza, ale silnik większy. Jeździ na bank spokojniej, niż ja, ale Wrocław jest zdecydowanie większy, niż Racibórz. Przy max deptaniu poza 16L nie wychodził, a wracając z Krzywej zszedłem do 8.5L - więc spalanie jest tu dość zróżnicowane. Poza małą przygodą reagował na gaz dobrze, więc wg mnie powinno być ok - tym bardziej, że masz sprawdzonego gazownika Skoro dobrał Ci dobrą instalkę do Twojego pofora, to i z takim M43 sobie poradzi Edytowane 11 Września 2012 przez Nobody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Średnie spalanie przy mieszanej trasie wychodziło mi 13L - Przy max deptaniu poza 16L nie wychodził, a wracając z Krzywej zszedłem do 8.5L - więc spalanie jest tu dość zróżnicowane. Ja pierdziule, jakie spalanie! :crying: Nie jest duzo mniejsze niz w mojej 540 przy spokojnej jezdzie.. ......a wiec tylko pakowac zonie m60b40 do compacta :twisted: Dzieki NobodyMan, bede mial chwile u urzadzonko to jeszcze sprawdze cisnienie na garach, ale podejrzewam ze to formalnosc bo silnik sprawuje sie bez zarzutu. Jesli bede wiedzial, ze na bank ten samochod jeszcze pare lat u nas przejezdzi to widze ze instalka zaczyna byc dobra opcja. Ja pierdziule, bede gazowal silnik 1,9 benzyna. Do czego to doszlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Wiesz - z drugiej strony nie wiadomo też, co ja tam za instalkę miałem. Kaszleć, nie kaszlał, nie muliło go, filtry wymieniłem, mapy nie były rozjechane - więc nic z nią nie robiłem. Jeżdżąc spokojnie, na pewno da się zejść te 2-3 litry w dół - ja niestety za kierownicą jestem trochę nerwowy :bag: Co prawda nie wyprzedzam na trzeciego, na ciągłej, na zakręcie pod górę, ale za niecałe 80zł miałem radochę z jazdy przez 320-350 km, więc miałem w głębokim poważaniu jazdę eko Ale teraz tak się kapłem, że u mnie była przecież wczesna sekwencja - w tym roku kończyłaby się legalizacja, czyli swoje lata to już miało. Nowsze instalacje są już oszczędniejsze - o czym świadczy chociażby spalanie w Twojej 540, wiec żona powinna się w 10L po mieście zmieścić na spokojno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil7s Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Polecam sekwencje. Montowałem koledze i śmiga aż miło. Jednak jeśli żona śmiga na krótkich odcinkach, że silnik nie zdąży się zagrzać żeby przełączyć to nie wiem czy sekwencja będzie w tym przypadku opłacalna, zważając również na to że idzie zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Ja mam u siebie w kombiaku 1.8 m43 i mam sekwencje brc i jest wiadomo taniej, w mieście pali jakieś 11-12 litrów gazu a w trasie tak do 120km/h jak równo jedziesz to nawet spadnie do 8 litrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi