AdaS Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam Mam w moim autku duży problem ze światłami mijania NIE DZIAŁAJĄ :help: . Światła drogowe i postojowe ok, przekaźnik świateł mijania ok, żarówki ok, przełącznik świateł rozebrany, sprawdziłem płytkę z tego przełącznika wszystkie styki przewodzą prąd, w końcu doszedłem do wtyczki i odnalazłem dwa kable prawdopodobnie od świateł mijania tak wynikało z budowy tego przełącznika, w których powinno być napięcie (żółty i zielono czerwony). O ile dobrze pamiętam to pin na wtyczce przełącznika to 4 i 12 od tych kabli. Ale nie idą one ani do przekaźnika, ani do przełącznika świateł długich. Czy jest jeszcze jakiś przekaźnik ? Proszę o pomoc albo adres elektryka który się tym zajmie jestem uziemiony nawet z pracy po drugiej zmianie nie ma jak wrócić uklon_bmw na ringach ciężko e36 compact 98r. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez AdaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 skrzynka w komorze silnika przekaźnik R6 jest od Świateł mijania. [ATTACH=CONFIG]22147[/ATTACH] E36 benzyna, przekaźnik: R1 - pompy paliwa R2 - główny układu DME R3 - podgrzewania sondy lambda R4 - klaksonu R5 - świateł przeciwmgielnych R6 - świateł mijania R7 - świateł drogowych R8 - świateł awaryjnych R9 - dmuchawy ogrzewania R10 - od podgrzewania tylnej szyby R11 - ochrony przeciw napięciowej ABS R12 - pompy ABS R13 - wentylatora dodatkowego (klimatyzacji) bieg 2 R14 - sprężarki klimatyzacji R15 - wentylatora dodatkowego (klimatyzacji) bieg 1 Prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dzięki za schemat ale przełącznik jest ok Mam pytanie jest jeszc(ze jakaś skrzynka bezp. W tym modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość staszek Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Kolego Sourela pokazał tobie skrzynkę z przełącznikami i bezpiecznikami po lewej stronie obok silnika jest czarna skrzynka tam jest wszystko.W Bystrzycy jest dobry elektryk na pewno tobie pomorze nr tel692185847 powołaj się na Staszka z leśnej wody:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 czyli Stasia z lasu :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruta Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 skrzynka w komorze silnika przekaźnik R6 jest od Świateł mijania.[ATTACH=CONFIG]22147[/ATTACH] E36 benzyna, przekaźnik: R1 - pompy paliwa R2 - główny układu DME R3 - podgrzewania sondy lambda R4 - klaksonu R5 - świateł przeciwmgielnych R6 - świateł mijania R7 - świateł drogowych R8 - świateł awaryjnych R9 - dmuchawy ogrzewania R10 - od podgrzewania tylnej szyby R11 - ochrony przeciw napięciowej ABS R12 - pompy ABS R13 - wentylatora dodatkowego (klimatyzacji) bieg 2 R14 - sprężarki klimatyzacji R15 - wentylatora dodatkowego (klimatyzacji) bieg 1 Prosze SoulRea, jest coś czego nie wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 dzięki staszek za namiar w skrzynce bezpieczników wszystko ok. jak na razie dotarłem do dwóch przekaźników schowanych za schowkiem od strony pasażera które też mają powiązanie z przełącznikiem świateł jeśli sam nie znajdę przyczyny to się zgłoszę. A tak nawiasem to od dwóch lat mieszkam w bystrzycy czarny compact e36 duże kółka trochę na glebie może kojarzysz, więc ma prośbę w którym dokładnie miejscu jest ten elektryk z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 SoulRea, jest coś czego nie wiesz? Niestety wiem jeszcze za mało ale pracuje nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 SoulRea jeśli coś pomoże to jeszcze podam takie info. po zrobieniu mostka na przekaźniku r6 światła mijania zapalają się, ale gdy włożę z powrotem przekaźnik przełącznik nie włącza świateł brak prądu na dwóch kablach właśnie tych od mijania. Najgorsze jest to że nie prowadzą one do skrzynki ani do stacyjki, ani do wajchy od długich podejrzewałem, że w tym miejscu występuje problem. O ile dobrze pamiętam to żółto szary i zielono fioletowy kabel. Część kabli od przełącznika odnalazłem, po zdemontowaniu schowka od strony pasażera idące wiązką do dwóch przekaźników koloru niebieskiego i zielonego. Podejrzewam niebieski przekaźnik numer o ile dobrze pamiętam to 156. Jeśli to nie on to jestem w kropce i chyba trzeba będzie rozbierać pół auta. Na tym niebieski też robiłem mostek postojówki ok mijania dalej brak. Szkoda tylko że na necie nigdzie nie mogę znaleźć schematu elektryki świateł (e36 compact 1.6 98r.) Wielkie dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 A próbowałeś robić mostek na włączniku? Bo rozumiem że jak włączysz światła drogowe to działają normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Aha doczytałem Działają czyli teraz tak być może być uszkodzony włącznik świateł światła drogowe są zasilane z innego źródła niż mijania, a włącznik ich znajduje się wiadomo w innym miejscu zaraz poszukam rozpiski włącznika i spróbujesz sobie. Kurna jaki ten net jest okrojony nie mogę nic znaleźć. Posiadasz multimetr? ( miernik ) podłącz jeden kabel do wtyczki od świateł mijania i sprawdź w kostce który jest odpowiedzialny za przepływ do włączniku. Jesli uda Ci się go odnaleźć znajdź teraz przewód z napięciem w kostce od włącznika . Następnie zmotykuj je będzie wtedy wiadomo czy włącznik żyje czy jest martwy tak czy inaczej wyeliminujemy jeden punkt. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez SoulRea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Tak mostek na włączniku też nic nie dał na kablach to samo płytka od przełącznika sprawdzona miernikem wszystkie styki działają normalnie. Światła drogowe działają tylko na "mruganie", na pozycji postojówek bo tylko wtedy są światła, jeśli przełączę na włącznik na pozycję świateł mijania nie mam żadnych, tak jakby prądu nie było. Jeśli dobrze kumam to światła drogowe będą działać odpychając wajchę od siebie tylko po ustawieniu włącznika w pozycji świateł mijania. I po cholere trzy przekaźniki na światła dwa za schowkiem i jeden w skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Tak powinno być drogowe dostają impuls od mijania i dlatego są 3 przekaźniki tak ma być. A nie masz od kogoś pożyczyć na 2 minuty włącznika? ymmmmmmm kurna że ty nie mieszkasz bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dałoby rade ale niestety jednym okiem patrzę na monitor a drugim na 2,5 letniego malucha czy właśnie nie maluje telewizora kredkami bo kartki się znudziły:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 ale mostkowałem na kostce dwa przewody prądowy i mijania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 chciałem obejść w ten sposób włącznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 i co tez nie działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 wydaje mi się że włącznik jest ok układ na płytce jest ok wszystko przewodzi te styki na sprężynkach też przewodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 nie światła mijania działają tylko po zmostkowaniu r6 ale nie będę z drutem pod machą jeździł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Widzisz przełącznik to taka dziwna bestia jest u mnie w Audi pewnego czasu stało się tak że brakło także świateł pomierzyłem włącznik i wpadłem w rozpacz bo niby sprawny przewodzi itd podłączałem nawet żarówkę i tez świeciła tylko że to była 21W ale światła nie działały. 2 x 55 W to spory prąd i styk może tego nie przepuszczać i światełek nie budziet Postawmy sprawę tak skoro włącznik może być bobry to spróbuj podmienić R6 z R7 przekaźniki pod maską ( cholera nie lubię myśleć jak nie widzę tego i nie mogę dotknąć one powinny być takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Szukajcie a znajdziecie proszę tu masz cały schemat instalacji elektrycznej do e36 być może jeszcze komuś się przyda. bmw-e36 schemat instalacji elektrycznej PL - Instrukcja.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 niestety kumpel załatwił drugi taki sam przełącznik nic to nie dało ale jest jeszcze jeden myk jak próbuje włączyć światła mijania to słyszę jak chodzi ten niebieski przełącznik za schowkiem ale tam też robiłem mostek i du.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 zasysam i zaraz zobaczę co to jest mam nadzieję tylko że to nie jest tylko do sedana i coupe bo ja mam inną deskę i przełącznik wielkie dzięki bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Instalacja nie powinna się różnic niczym poza długością przewodów. Trochę głupieje już tu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Wielkie dzięki za schemat ale muszę to druknąć i dokładnie przestudiować po kolei trochę mi to zajmie odezwę się jak sprawa wygląda ale dzisiaj nie dam rady (piwko fajka i lulu) jakbyś miał jeszcze jakieś pomysły w tym temacie to będę wdzięczny stawiam browca za schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi