Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W miniony weeekend moja bunia (e39) dziwnie mnie zaskoczyła, a mianowicie w niedziele po sobocie wsiadam do auta odapalam i co zaobserwowałem. Przestał działać nawiew, nie działa w żadnej pozycji (1,2,3 itd) cisza. Dziwnie zaczeły się zachowywać kierunkowskazy nie było słychac ani przerywacza ani nie świeciły strzałki w liczniku. A zeby było mało śwaitła długie świecą się bez przerwy. Czy jest to problem modułu LCM ? A może to kwestia bezpieczników ? Akumulatora ? Czy może przyczyna tkwi w czymś innym ? Proszę o poradę, co moża z tym zrobić może ktoś się już spotkał z takim problemem ? Będę wdzięczny za poradę nim odwiedźę elektro-mechanika.

Dziękuję,

Witam

Dziekuję za tak liczną pomoc, na dzięń dzisiejszy co ustaliłem, napewno nie jest to wina akumulatora, pobór napięcia przy pozamykanym wyłaczonym aucie 0,30A. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone, wszystkie dobre i o odpowiednich wartościach. W takim razie pozostaje JEZ i modół świateł, do poluowania. Czy elementy do tych modułów można kupić w sklepie elektronicznym i wymienić je we własnym zakresie ? Czy lepiej oddać te moduły do elektronika ? Orietujecie się może jakie elementy zazwyczaj są do wymiany w tych modułach i o jakich wartościach ?

Koledzy zgłupiałem i sprawdzę jeszcze raz miernikiem ile to było (0,3 czy 0,03). Wiem że jak wyciągałem bezpiecznik od oświetlenia schowka to spadało o (0,15 - 0,015 nie wiem które poprawne) czyli z (0,45 -0,045 po otwarciu schowaka) na (0,3 - 0,03 przy zamkniętym schowku, bądz wyciągniętym bezpieczniku wyłączonym pozamykanym aucie). Czyli pobór prądu jest taki jakby 2 żrówki od schowka czerpały. Czy to za duży pobór ?

Kolego jeśli masz seryjny alarm jak ja i wszystko sprawne powinien być pobór prądu po zamknięciu auta na alarmie 0.03 A.

Zrób tak zostaw otwarty bagażnik odłącz lampki w bagażniku co by się nie świeciły rygiel zamka zamknij śrubokrętem i zamknij auto pilotem aby alarm czuwał.Podłącz miernik pod jeden z biegunów aku i obserwuj powinien po 15minutach pobór spaść na 0.03 chyba że np masz coś dorabiane albo nie ori alarm albo coś uwalone itp.

Potem tylko pamiętaj odbezpiecz zamek przyciskiem w klapie czyli odrygluj jakbyś otwierał ręcznie bagażnik bo inaczej nie zamkniesz i lampki podłącz w bagażniku :)

Edytowane przez Georgii