pidey Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Hej, czytałem kiedyś artykuł o wymianie olei silnikowych i nie zalecali zamieniać syntetyka na mineral bez kompletnej wymiany uszczelnień. Rzekomo te dedykowane do syntetyków nie tolerują mineralnego i szybko je szlag trafia. Coś chyba w tym musi być, bo ja taki błąd popełniłem kiedyś w moim poprzednim jeździdełku i krótko po wymianie syntetyka na mineral zaczęła cieknąć jak z durszlaka - 1l / miesiąc / ok 1500km - masakra :crying: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji71 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Hej, czytałem kiedyś artykuł o wymianie olei silnikowych i nie zalecali zamieniać syntetyka na mineral bez kompletnej wymiany uszczelnień. Rzekomo te dedykowane do syntetyków nie tolerują mineralnego i szybko je szlag trafia. Coś chyba w tym musi być, bo ja taki błąd popełniłem kiedyś w moim poprzednim jeździdełku i krótko po wymianie syntetyka na mineral zaczęła cieknąć jak z durszlaka - 1l / miesiąc / ok 1500km - masakra To chyba na odwrót... Mineralny jest gęstszy od syntetyka. Półsyntetyk jest pomiędzy. Jeżeli masz olej mineralny (gęsty), który zalega w miejscach narażonych na przecieki, później zalejesz go syntetykiem(rzadkim) to wtedy istnieje takie ryzyko, że będzie przeciekać. Rzadki olej wypłucze nagar z gęstego oleju i robią się przecieki. Na szczęście nie jest to regułą, że zawsze tak się stanie, a wręcz można powiedzieć, że to rzadkość. Olej mineralny do silników bmw to to jakieś nieporozumienie Szkoda katować silniki takim czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) miałem zalany silnik mineralnym, zmieniłem na półsyntetyk i jest lepiej więc nie masz czego się obawiać, lej 10W40. mineralny w BMW to porażka, hydrauliczne zawory, hydrauliczne napinacze itp... do tego mineralny się nie nadaje. całe szczęście że mój motorek miał tylko pół roku minerala :bag: Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez grzesiek2304 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latopyrz22 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 tak zrobię wypłucze silnik i zaleje 10w40 i się zobaczy czy coś się stanie,mam nadzieje że wszystko będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 będzie będzie powodząnkahappy_bmwhappy_bmwhappy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość staszek Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ja przeszedłem z mineralnego na półsyntetyk valvoline 10 w40 jestem bardzo zadowolony silnik lepiej pracuje i nie mam żadnych wycieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latopyrz22 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 witam a więc tak mialem zalaną Bunię olejem 20w50 mineral i teraz zalałem sobie 15w50 półsyntetykiem Motula więc chyba będzie gitara :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 20W/50 - jak mozna wpaśc na taki pomysł:bag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek84 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 też jestem pełen uznania ludziom ,którzy ogólnie zalewają silniki mineralem, większego syfu przecież nie ma:bag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latopyrz22 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Jak widac rozne pomysly maja ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Mineralny ludzie z oszczędności leją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi