Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

witam-wlasnie zostalem posiadaczem e46 325 141kW- autko ma odejscie za***iste ale chce sie troche pobawic z tym ze w gre nie wchodzi zaden chip tuning bo to bajka -podajcie jakies dobre linki z dobrymi czesciami typu strumienice filtry kolektory swiece itp. ktore sa dobre z doswiadczenia-i co moge pozmieciac aby bylo lepiej -nie jestem mechanikiem wiec prosze o pomoc bmw_0

ale dlaczego nie chcesz chipa? bo nie rozumiem ? to chyba najpewniejszy i sprawdzony sposób na podniesienie mocy i osiągów auta??

Hamownia obciążeniowa zrobią pomiary silnika podciągnąć niuty i konie do bezpiecznej granicy może jakieś 45-50+- i będzie fruwać.

Strumienica nic nie daje to tylko zamiennik katalizatora. Samymi świecami raczej osiągów nie podciągniesz chyba ze obecna już padły i auto kaszle.

ale dlaczego nie chcesz chipa? bo nie rozumiem ? to chyba najpewniejszy i sprawdzony sposób na podniesienie mocy i osiągów auta??

W benzynie???

bylem dzis w jet tronik i powiedzieli mi ze silniki z turbina ok nie ma sprawy bez tego lipa

Hmmm...dziwna sprawa. Ogarniają tam EVO itd a nie zrobią 2.5 ze stajni BMW? Może nie mają czasu lub za mało by na tym zarobili :)

... zacznij od hamowni ... może tam połowa zdechła a w dowodzie dalej jest 192KM :)

50KM w wolnossącym to za***isty optymizm ... za taki przyrost to auto w rozliczeniu oddasz :)

Najbardziej opłacalne to swap na 330i albo kupno nowego auta .... rzeźby garażowe na zasadzie tu wspawam , tam przykleję ... nie dadzą Ci tych 40KM.

Chipem w benzynie , możesz podnieść przy tej mocy , około 5kmlolol Polecam przedewszystkim pobawić się baranami , kompresorem , czy też turbem napewno uzyskasz sporo , bo na ten moment , to 320d po programie ma lepsze odejście:4:

Kolega naogladal sie filmow i myslal ze za 1000zl zrobi + 100 koni :D ja podchodzilem do tego tematu i dalej jest w planach, benzyne ciezko podrasowac. Skoro taki kompresotr Eaton M62 ze strojeniem i sprzetem wyniesie 20 kapci, a doda Ci 100 koni to sprzedaj te 325 i kup 540.. Jesli 540 Ci bedzie za malo i bedziesz chcial wlozyc kompresor to sprzedaj 540 i doloz te 20tysi i kup M5 ;D jak Ci M5 nie starczy i bedziesz chcial wlozyc kompresor ( tutaj to juz konkretna kasa ) to sprzedaj M5 E39 i kup M5 E60 bo chodza po okolo 80-90tys juz. Diesla porobisz tanio, benzyny tylko niektore. Temat na tyle nieoplacalny, ze poprostu oplaca sie kupic nowsze mocniejsze auto za ten hajs jak to wyjasnilem juz wyzej :D jak chcesz poczytac to polecam:

racingforum.pl

Studiowalem dzial BMW kilka tygodni.. Poki co zrobilem sobie przerwe, ale wroce za jakis czas do tematu. Pozdro

edit: Dodam jeszcze kilka faktow, zeby zrobic porzadny dolot + wydech trzeba odpowiednio policzyc badz kupic zestaw dedykowany ( wydech kosztuje 2-3tysiace, albo wiecej ) do tego musisz pozniej zrobic od nowa mape benzyny to da pewnie przyrost okolo 20-30 koni. Samo wlozenie stozka czy strumiennic jak pisal Dyzio nic nie da, a nieumiejetne grzebanie przy wydechu moze jeszcze auto zmulic. Podstawa calej zabawy jest doprowadzenie auta rzecz jasna do stanu fabrycznego, tak ze spalaniem jak i z osiagami. Ja wymienilem u siebie juz mase czesci, niektore byly juz zuzyte, niektore wymienilem bo sie poprostu wymienia ( odme naprzyklad ), wtedy uderzasz na hamownie i jak masz zdrowa serie mozna zaczac sie bawic. Ja w sumie zrobilem juz chyba wszystko co moglem, pozostalo mi zaktualizowanie programu skrzyni oraz silnika i wypad na hamownie. Przy wiekszych przyrostach trzeba wymienic hamulce na mocniejsze zeby jezdzic bezpiecznie, zadbac o sprzeglo ( kolega porobil Audi A4 110 na 170koni i 2 sprzegla skonczyly zywot w pol roku ) itp itd temat rzeka :)

Edytowane przez ChriS.