Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam taka sprawe pila.

Ostatnio bylem podlaczyc swoje bmw e36 2.5 benzyna pod kompa i pokazalo ze uszkodzona jest przeplywka ktora juz zamowilem Boscha (bardzo ciezko ja dostac ale sie udalo) oraz KOMPUTER SILNIKA I TAKIE JEST MOJE PYTANIE: kierowane do tych co maja taki sam silnik jak moj 2.5 benzyna bez vanosa lub tych ktorzy sie znaja. Ja na moim komputerze mam nr 0 261 200 403 MOTRONIC BOSCH i jest naklejka nawet z numerem nadwozia na nim, a znalazlem GETRIEBESTEUERUNG BOSCH nr 0 26 002 156.

Dlaczego jest nr inny a do tych samych silnikow?

Czy jak mialem MOTRONIC BOSCH to musze znalesc taki sam i kupic? Czy moze byc taki jak wyzej napisalem np.

Edytowane przez Piotr

Patrzac teraz na allegro wpisalem komputery do 2.0 i ten MOTRONIC jest tylko do 2.0 i to z takimi samymi nr jak moj a nie ma do 2.5 tylko ze na moim jest naklejka z nr nadwozia zgodnym z moim. Jak wyjalem kompa to na drugiej stronie bylo napisane rok, model , silnik, i kolor samochodu markerem wiec moze bylo juz cos grzebane przy nim.

Popraw nazwe tematu.

Zasad jest jedna:

Jesli DME jest BOSCH to masz kupic BOSCH

Ten nr 0 261 200 403 jest zarowno do M50B20 jak i b25-różnica jest w "czipie",krórego możesz przełożyć by być pewnym co do tego,że wszystko jest dobrze.

M50B20/25 NV z BOSCH'a 3.1 miały trzy DME:

0 261 200 402

0 261 200 403

0 261 200 405

0 261 200 412/413-obsługa VANOS

Ja u siebie mam w b20 0 261 200 405 i był czas ,że podmieniałem na 0 261 200 405 z b25- silnik pracował tak samo w pełnym zakresie obrotów a przynajmniej nie byłem w stanie stwierdzić różnicy.

Znajdz taki co ma taka sama koncówkę nr jak Twoj poprzedni tj 403.

Można też zaryzykowac 405 lub 402 ale namawialbym Cie jednak na 403

Numer boscha z ktorego sie tak dziwisz-0 26 002 156 -to nr dla sterownika ale skrzyni biegów dla silnika b25-już wiesz ,dlaczego ?

Na wypadek gdybyś pomylił się z nr boschowskim 026002156 to pasuje jeszcze 0 261 200 156 a to jest DME dla jednej strony V12 M70tki z tym ,że M70 jest na BOSCH MOTRONIK 1.2 a nie 3.1 wiec nawet gdyby jednak chodzilo o ten nr to też zła droga.

Edytowane przez Dziki
  • Lubię 1

Siema, pilna sprawa jest ok tylko mogles napisac pilna sprawa-nie wiem jaki modul kupic a mam malo czasu np. uczyc sie nauczy sam po 100-200km, ale jak inpa zresetujesz adaptacje to nauczy sie w 10km. Numer nie musi byc identyczny bo czasem numery sie zmieniaja :) np. ostatnio naszukalem sie amorkow sachsa do mnie i okazalo sie, ze po paru latach zmienili numery i inne tez pasuja. Jest taka stronka konkretna z czesciami do BMW, gdzie sprawdzisz jakie numery mial Twoj modul przez te wszystkie lata, zobacz, moj amor:

Federbein vorne/Schwenklager/Radlager BMW 5' E39, 540i (M62)

ma numer: 31 31 1 096 859, a ja szukalem go po numerze ze starego amora i na realoem: 1021137630 i nigdzie nie moglem znalezc info ;/ takze zawsze trzeba tutaj sprawdzic czy nie zmienili numeru czesci bo juz z 3 razy tak mialem :) Pozdro

• 3 tygodnie później...

Po przełożeniu przeplywki samochod zaczal sie duzo lepiej zachowywac po odpaleniu rano. Wczesniej gdy byl zimny na bezynie nie mogl ujechac bo sie dusil itd. Po wlozeniu przeplywki ogromna roznica po odpaleniu bez duszenia itd.. Tylko mam zle przeczucie bo na gazie chodzil nadal zle i bujal na obrotach i bylem u gazownika cos poprzestawial i strzelila kilka razy podejrzewam ze mogla walnac znowu bo cos gorzej rano chodzi :(