Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio u Krzysia zamowilem tarcze ATE POWERDISK do swojej E39, dzisiaj doszly i rozpoczelismy montaz jednak napotkalismy maly problem. Po zamontowaniu i skreceniu jarzma okazalo sie, iz trze ono o tarcze wiec zaczelem porownanie ze stara tarcza. Po zmierzeniu kazdego mozliwego miejsca tarczy okazalo sie, ze w jednym miejscu nie zgadzaja sie wymiary - w osadzeniu, osadzenie nowej tarczy jest 3mm krotsze niz w starej. Podlozylem 3mm podkladki miedzy jarzemem, a (? piasta? nie wiem jak to nazwac, ten metal do ktorego jarzmo sie przykreca ) i problem znikl. Jednak po rozmowie z kilkoma mechanikami doszlismy do wniosku, ze tak nie moze byc, nie chcialbym stracic hamulcow przy 2xx km/h na autostradzie.. Do czego zmierzam, szukalem na allegro i nie widzialem, zeby byly jakies inne rodzaje tarcz do mojej 540stki, w zasadzie nawet 740stka ma takie same tarcze. Krzysiek mowil, ze przy zamawianiu tez nie widzial innych rodzajow. Pytanie wiec dlaczego to nie pasuje? Na jarzmie mam wybite numery i napis ATE wiec jarzmo wydaje sie byc oryginalnym. Ponizej zamieszczam kilka fotek, zebyscie wiedzieli o co chodzi. Klocki pasuja idealnie. Pozdro

edit: znalazlem cos:

RealOEM.com * BMW E39 540i Front wheel brake-Brake pad sensor

tarcze i jest zdjecie, moja stara ma 7 dziur, nowa ma 6:

RealOEM.com

RealOEM.com

Czyli dostalem tarcze od polifta? Ktos moze potwierdzic, ze tarcze z 6 dziurami maja mniejsze osadzenie czyli sa do polifta? Ale Krzysiek mowil, ze wbijal VIN wiec rok powinien sam sie dopasowac w serwisie? Dziwne.

Edytowane przez ChriS.

zrobilem wczesniej edit, ale juz znalazlem przyczyne.. przypadkiem:

24.0130-0107.1 sa do BMW 5 E39 00-03

natomiast ja potrzebuje 24.0130-0101.1 BMW 5 (E39) 540 i 286KM (1996-2000)

Temat w sumie juz niepotrzebny, dlaczego nie moglem znalezc wczesniej? Teraz szukalem po tarczach do 740i.. i wyskoczyly te do 540i wiec jednak jest roznica przed i po lifcie.. Od tak przypadkowo znaleziona przyczyna, pozdro

No tylko problem polegal na tym ( bo wlasnie rozmawialem z Krzyskiem ), ze w systemie pokazywalo 96-03 powerdisk, a jednak do mojego silnika nie ma powerdiskow w ogole wiec zamiana bedzie na zwykle ate ( czyli te z koncowka 101 ) :) no troche szkoda, ale co poradze :D temat dla potomnych jakby ktos mial podobny problem, mozna zamknac :) Krzysiu w porzadku sprzedawca wymieni bez problemu takze polecam!

Tutaj jeszcze temat po niemiecku:

ATE Powerdisc fr E39 540i vor 03/2000?? [ 5er BMW - E39 Forum ] - www.BMW-Syndikat.de [ Forum ]

Z tego co zrozumialem wycofali powerdisk do modeli sprzed liftu.. Ladne ogorki..

Edytowane przez ChriS.