Gość ChriS. Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Witam, ostatnio u Krzysia zamowilem tarcze ATE POWERDISK do swojej E39, dzisiaj doszly i rozpoczelismy montaz jednak napotkalismy maly problem. Po zamontowaniu i skreceniu jarzma okazalo sie, iz trze ono o tarcze wiec zaczelem porownanie ze stara tarcza. Po zmierzeniu kazdego mozliwego miejsca tarczy okazalo sie, ze w jednym miejscu nie zgadzaja sie wymiary - w osadzeniu, osadzenie nowej tarczy jest 3mm krotsze niz w starej. Podlozylem 3mm podkladki miedzy jarzemem, a (? piasta? nie wiem jak to nazwac, ten metal do ktorego jarzmo sie przykreca ) i problem znikl. Jednak po rozmowie z kilkoma mechanikami doszlismy do wniosku, ze tak nie moze byc, nie chcialbym stracic hamulcow przy 2xx km/h na autostradzie.. Do czego zmierzam, szukalem na allegro i nie widzialem, zeby byly jakies inne rodzaje tarcz do mojej 540stki, w zasadzie nawet 740stka ma takie same tarcze. Krzysiek mowil, ze przy zamawianiu tez nie widzial innych rodzajow. Pytanie wiec dlaczego to nie pasuje? Na jarzmie mam wybite numery i napis ATE wiec jarzmo wydaje sie byc oryginalnym. Ponizej zamieszczam kilka fotek, zebyscie wiedzieli o co chodzi. Klocki pasuja idealnie. Pozdro edit: znalazlem cos: RealOEM.com * BMW E39 540i Front wheel brake-Brake pad sensor tarcze i jest zdjecie, moja stara ma 7 dziur, nowa ma 6: RealOEM.com RealOEM.com Czyli dostalem tarcze od polifta? Ktos moze potwierdzic, ze tarcze z 6 dziurami maja mniejsze osadzenie czyli sa do polifta? Ale Krzysiek mowil, ze wbijal VIN wiec rok powinien sam sie dopasowac w serwisie? Dziwne. Edytowane 19 Lipca 2012 przez ChriS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Widzisz tak to jest z częściami zamówiłem odmę i rurki,a w jednej rurce były normalnie dziurki...Firmy Mayle rurka. Oddaj je i po prostu wymień na innej firmy. Ja zmieniałem tarcze brałem Boscha i wszystko było idealnie,i jest do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 zrobilem wczesniej edit, ale juz znalazlem przyczyne.. przypadkiem: 24.0130-0107.1 sa do BMW 5 E39 00-03 natomiast ja potrzebuje 24.0130-0101.1 BMW 5 (E39) 540 i 286KM (1996-2000) Temat w sumie juz niepotrzebny, dlaczego nie moglem znalezc wczesniej? Teraz szukalem po tarczach do 740i.. i wyskoczyly te do 540i wiec jednak jest roznica przed i po lifcie.. Od tak przypadkowo znaleziona przyczyna, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Oczywiście,że wiele elementów,części może się różnić przed a po lifcie... Więc wymieniaj na te dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) No tylko problem polegal na tym ( bo wlasnie rozmawialem z Krzyskiem ), ze w systemie pokazywalo 96-03 powerdisk, a jednak do mojego silnika nie ma powerdiskow w ogole wiec zamiana bedzie na zwykle ate ( czyli te z koncowka 101 ) no troche szkoda, ale co poradze temat dla potomnych jakby ktos mial podobny problem, mozna zamknac Krzysiu w porzadku sprzedawca wymieni bez problemu takze polecam! Tutaj jeszcze temat po niemiecku: ATE Powerdisc fr E39 540i vor 03/2000?? [ 5er BMW - E39 Forum ] - www.BMW-Syndikat.de [ Forum ] Z tego co zrozumialem wycofali powerdisk do modeli sprzed liftu.. Ladne ogorki.. Edytowane 19 Lipca 2012 przez ChriS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Tak, power disc ATE jest tylko dla e39 540 po lifcie. Ale zwykłe ATE hamują nawet lepiej Temat zamykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi