Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, od niedawna zaczęły mi falować obroty w e36 silnik m50b25, zakres falowania od ok 200-1000. Na ciepłym silniku jest ciut lepiej ale też falują, gdzie szukać przyczyny ?

silniczek krokowy? przepływomierz? świece ? fajki do świec? filtry ? rury idące do kolektora ? Dzięki z góry za pomoc

Jak wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów to zauważyłem, że jedna fajna ma lekko uszkodzoną gume na samym dole ....

Edytowane przez viviek

sprawdź też lambdę i szczelność dolotu.

jakiś sposób jak to sprawdzić nie podłączając pod kompa?

też mam gaz, ale faluje tak samo zarówno na benzynie jak i gazie.

dodatkowo zapomniałem napisać że znacznie wzrosło spalanie, o ok 30-40%

czyli lambda na 100 %.

co do jej sprawdzenia bez kompa to wpinasz miernik w czarny i szary przewód. napięcie powinno się wahać w przedziale 0,2 - 0,7 v. oczywiście sprawdzać na ciepłym silniku. jeżeli napięcie będzie stałe to wynik wiadomy - do wymiany.

Edytowane przez neophyte

pewnie dla tego że lambda reaguje na temperaturę spalin i jej parametry się zmieniają ale jak kuleje to może być że na zimnym inaczej się zachowuje a jak ją podgrzeje inaczej co nie znaczy że jest sprawna :wink: sprawdź jak koledzy pisali to podstawa

takie małe pytanie, czy sonda z innych silników pasuje do m50b25 czy musi być dedykowana?

Czy np z innego modelu też podejdzie? e34, e46 ?

Czy trzeba kupić oryginał bosch czy jest jakiś zamiennik warty uwagi?

Widzę że nie muszę zakładać nowego tematu, od tygodnia obroty wachają mi się w przedziale 0.4-0.6, rzadko kiedy ustają, jest tak również na ciepłym silniku... Gdy zakupiłem auto, obroty nie spadały poniżej 0.8. Pogadałem z kumplem i powiedział mi żebym was zapytał jaką mam szczelinę świecy zapłonowej w e36, 91r sedan. Także proszę o odpowiedź :)

ja u siebie wszedłem pod auto, odłączyłem sondę, przeczyściłem wtyczkę i działa na razie normalnie.

Tylko musze jeszcze sprawdzić czy spalanie zwiększone spadło czy nie

• 2 tygodnie później...

witajcie, dziś ukazał mi się nowy problem, dojechałem sobie normalnie jak zwykle na stację, wszystko ok, ale jak wróciłem to pojawił się dziwny problem, po odpaleniu był chwilę dziwny dźwięk, i przy dodaniu gazu podczas jazdy czuć jakby go coś zamulało, przerywało. potem stanąłem i obroty nic nie falują, wszystko ok tylko czuć wyraźnie drgania w środku, czy to może być wina tej sondy?