Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

ale dlaczego polecacie XW/30 a nie XW/40? Oleje z końcówka W30 są "ekologiczne" i utrzymują cienki film olejowy podatny na tzw zrywanie w celu zmiejszenia oporów wewn, w silniku a co za tym idzie niby spalania - ale to tylko marketing. Po za tym turbo nie lubi półsyntytetyków. Ja bym Ci polecał w pełni sytnetyczny OLEJ SYNTETYCZNY MOBIL 1 0W40 0W/40 TURBO DIESEL ! (2467368534) - motoAllegro . Jeżdze na takim samym tylko ze do benzyny. Olej spełnia norme LL-01, a Ty masz beemke z 2002 więc bedzie super.

PS EXM PVL Poland

A widzisz to zależy od producenta, Vavoline 5w-30 też ma LL-01

SynPower 5W-30 - Synpower - Valvoline

Jak najbardziej, 5W/30 tez spełniają tą normę, niektóre szczególnie z Castrola również LL-04, ale w tym przypadku mamy wybór i mozemy zalac jeszcze lepszy olej niż 5W/30. 0W/40 ma lepsze wartości graniczne wiec jesli nasz Kolega ma fundusze może zalać full syntetyka - przy 5W tez napewno nic sie nie stanie ;)

Jesli o mnie chodzi to wg mnie najlepsze są

- OLEJ SYNTETYCZNY MOBIL 1 0W40 0W/40 NEW LIFE 5L ! (2467368433) - motoAllegro

- MOBIL 1 ESP 5W30 5L NAJTANIEJ mamyFILTRY KURIER24h (2468232436) - motoAllegro

- MOBIL 1 PEAK LIFE 5W50 4L UCZCIWA PRZESYŁKA!!! (2467159293) - motoAllegro

i oczywiście ich syntetyczne odpowiedniki z LiquMoly, Valvoline czy Motula.

-